Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.


Marit Næss er utdannet bygartner, har kurs fra utlandet i hagedesign og har vært hagerådgiver bl.a. for Radio P4. Hun driver i dag Marits Hageplanlegging hvor hun utfører alt fra enkel rådgivning til komplette planløsninger for hage- og uterom med tilhørende beskrivelser og plantelister. Her er hennes hageråd for våren:

  • Vær forsiktig når du fjerner fjorårets visne stauder. Det er lett å dra med seg de nye knoppene.
  • Ikke trå på plenen før den er helt tørket opp etter vinteren. Tråkker du på plenen mens den ennå er fuktig, risikerer du å tråkke sammen jorda slik at gressrøttene ikke får luft.
  • Lever plenklipperen til rens og eventuelt sliping av blader i god tid før den skal i bruk. Få skiftet olje, tennplugger og lignende så den er klar til sesongen.
  • Rengjør hageredskapene. Har du redskaper med trehåndtak, kan du slipe lett over dem med sandpapir og så sette dem inn med olje. Puss og slip kanter på spader så de er skarpe. Godt redskap er halve jobben.
  • Kvitt deg med gammel jord som står igjen i potter og verandakasser. Denne jorden har ingen plantenæring. Bruk den heller til å fylle opp eventuelle hull i hagen.
  • Hvis du har vannhage, er det greit å ta en titt i dammen og se om det er kommet alger og om plantene har overlevd vinteren. Sørg for å fjerne dødt organisk materiale.

Hageselskapet gir ut Den grønne sans på Cappelen Damm. Dette er en hendig liten årsplanlegger for hageeiere. Hver dag har plass til dine egne hagenotater, samt felt for utfylling av temperatur og værforhold, og hver uke har to-tre hagetips tilpasset årstiden. Midt i planleggeren finner du også et illustrert kapittel med råd om hvordan du dyrker planter i potter og tar vare på krukkehagen. Dette er noen av rådene du finner i årsplanleggeren:

  • Du bør ta en jordprøve før du eventuelt kalker i hagen. Ta prøven så snart det er mulig.
  • Ikke begynn gjødslingen av hageplantene før du ser at de er i god vekst.
  • Er rotklumpen til staudene du plantet sist høst på vei opp av jorda? Da er det telen som har løftet dem opp i løpet av vinteren. Trykk dem ned igjen før sola tørker ut rotklumpen.
  • Så snart det begynner å bli varmt i bakken, kan du begynne snilejakten.
  • Begynn liljebillejakten tidlig. De lakkrøde billene viser seg som regel i keiserkronene (Fritillaria imperialis) først, fordi den er så tidlig.

Tor Smaaland er utdannet anleggsgartner og ble hele Norges gartner gjennom faste innslag på NRK Frokost-TV. Smaaland har også kastet seg ut i en skribentkarriere, og har tidligere blant annet skrevet artikler for Vi i villa. Han har utgitt en rekke hagerelaterte bøker, som Late hager , Late kjøkkenhager og Tors tusen hagetips. Følgende råd er hentet fra bøkene hans:

  • Spar på kaffegruten i egnet glass og eggeskall i et annet. Gruten bruker du på rododendron og knust eggeskall på klematis. Gruten forsurer tilværelsen for surjordelskende rododendron. Klematis flest trives med kalk.
  • Tidlig steikende vårsol lurer vintergrønne planter til å tro at det er sommer. Men med røtter i frossen mark, får ikke plantene tak i vann. Skygg derfor plantene med god gammeldags sekkestrie, gamle laken, ubleket strie og ellers alt du tør flagre med i hagen.
  • Riv litt brutalt vekk gamle gressrester med en jernrive og etterså med 1/5 av den mengden frø som anbefales på pakken. Gjødsle med 1/5 av anbefalt mengde hver fjortende dag. Start den første dagen du kan se spirer i gresset.