Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.


Det er særlig naboforholdene som blir påvirket. Mens trampolineeiere kan irritere seg over sure naboer som klager over barns lek, kan trampolinenaboer skjære tenner over hopp og skrål som sjenerer når de bruker uteplassen.

Hvordan er egentlig reglene? Hva har man lov til og hva bør man passe på? Og hva i all verden gjør du om naboens trampolinelek forpurrer boligsalget ditt?

Ødelegger for boligsalg
En leser forteller at naboen har satt opp en trampoline mellom hennes og hans hus. Ettersom husene ligger tett og leserens terrasse ligger nær tomtegrensen, har det ført til at trampolinen er blitt plassert kloss opp i terrassen. Problemet er at leseren ønsker å selge boligen, og hun frykter at trampolinen vil skremme vekk kjøpere.

– Jeg er mildt sagt fortvilet. Har han lov til å ta seg til rette på denne måten? spør leseren.

Vegard Syvertsen i advokatfirma Grande & Co er Vi i villas ekspert på rettslige spørsmål i Eksperthjelpen. Han svarer på spørsmål fra leserne i Spør advokatene, og han har fått flere henvendelser angående trampoliner.

Moro med trampoline: Men ta hensyn til naboene.

Lovlig, men kan forbys
– Generelt kan det sies at en nabo i utgangspunkt har rett til å gjøre hva han vil på sin eiendom, dog med begrensinger i forhold til hva som tillates etter bl.a. plan- og bygningsloven og nabolovens bestemmelser, sier Syvertsen.

Trampolinen kan i utgangspunktet settes opp uten å stride mot noen av disse lovene, men det kan  likevel være en vurdering om trampolinen medfører en urimelig og undøvendig ulempe eller skade for naboen.

– Plassering av trampolinen i seg selv vil kunne utgjøre en ulempe som er av en slik art og omfang at den innebærer en unødvendig ulempe og dermed kan forbys. Om den hindrer sollys og generell utsikt fra eiendommen, vil mye tyde på at den strider mot de interesser naboloven er satt til å verne. Dette vil forsterke seg i en salgssituasjon, sier Syvertsen.

Trampoline i sameie
Men hvordan er forholdene når man bor i leiligheter i borettslag eller sameie? En leser forteller at naboen i etasjen under leiligheten deres satt opp en trampoline i hagen sin.

– Det er en liten hage, og vår terrasse er rett over og vi vil få denne trampolinen veldig innpå vår terrasse. Finnes det noen regler angående dette? spør hun.

Hva sier ordensreglene?
Syvertsen legger eierseksjonsloven til grunn når han svarer. Denne sier at bruken av bruksenheten og fellesarealene må ikke på en urimelig eller unødvendig måte være til skade eller ulempe for andre sameiere.

– Slik du beskriver deres situasjon, kan mye tyde på at ulempene dere opplever er urimelig og unødvendig, sier Syvertsen, og legger til at det er mulig å regulere bruken av fellesarealer.

– Sameiermøtet kan vedta ordensregler for bruk av fellesarealer. Med alminnelig flertall kan sameiermøtet også vedta reguleringer som går ut over ordensregler så lenge det kan karakteriseres som forvaltning av eiendommen. Så svaret på spørsmålet ditt er at beboeren må ha samtykke av styrende organer for å kunne sette opp en trampoline på fellesareal, sier Syvertsen.