vann i hagen
Skap liv og røre med vann i hagen. Bilde: Getty Images

Skap liv og røre  i hagen med vann

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Det er ikke så mange av oss som har et vann, en bekk eller sjøen som en integrert del av hagen. Alternativet er derfor å lage et vannanlegg selv.

Mulighetene er mange, og resultatet kan bli like vakkert som det naturlige. Arbeidet er slett ikke så komplisert som en skulle tro, men det er viktig å bruke litt tid på planlegging. Hva slags anlegg passer, hvor stort og hvor skal det ligge?

Plassering av hagedammer

En tommelfingerregel er at dammer og bekker bør ligge solrikt og åpent til uten for mye busker og trær i nærheten. De fleste vannplanter og fisk trives best i full sol, og vannet blir fort forurenset av løv som blir liggende å råtne i vannet.
Men når det er sagt, er det fullt mulig å anlegge dam i skyggen også. Et blankt vannspeil i litt skyggefulle omgivelser kan være utrolig stemningsfullt. Det krever bare litt mer ettersyn.

Støpte dammer

Du kan få kjøpt prefabrikkerte, støpte dammer i plast eller glassfiber som du raskt og enkelt graver ned. De er best egnet til mindre dammer siden store prefabrikkerte dammer er kostbare og kan være vanskelige å håndtere.

Har du en hage med mye fjell kan en ferdigstøpt dam være redningen. Bassenget graves delvis ned, og kantene bygges inn med naturstein, teglstein eller lignende.

Du kan selvfølgelig støpe en betongdam selv, men det krever straks mer utstyr, arbeid og fagkunnskap.

Foliedammer

Har du dyp nok jord i hagen og ønsker en natulignende dam, er en dam med foliebunn tingen. Da kan du bestemme akkurat hvilken form og størrelse dammen skal ha.

Folien er laget av PVC og bør være 0,8 – 1,0 mm tykk. Den tåler både sol og kulde, men kan være utsatt for kuttskader. Derfor må det passes på at det ikke stikker opp skarpe steiner eller røtter i bunnen.

Vekstsoner og dybde

En hagedam skal utformes svakt skrånende som en suppetallerken, eller i terrasser. Rundt dammen ligger strandsonen. Så kommer sumpsonen med vannstand på 5 – 40 cm, og inn mot midten av dammen ligger dypvannssonen.

De ulike vannplantene har ulike krav til vanndybde. Noen vil stå i strandkanten, andre vil ha dypere vann.

Mange vannliljer er blant dem som krever dypest vann, 60 – 100 cm. Vil du ha fisk i dammen, bør dybden være på minimum 100 cm varierende hvor i landet du bor. Poenget er at dammen ikke må bunnfryse hvis fisken skal ha en sjanse til å overleve vinteren.

Fontener og springvann

Et springvann kan gjøre dammen enda mer spennende. Det finnes mange typer og størrelser på markedet. Fontenen må selvfølgelig avpasses etter stil og størrelse på dammen.

Du kan for eksempel få vakre natursteiner hvor vannet kommer sildrende ut gjennom et lite hull, «tissende» bronsegutter, frosker med vannstråler ut av munnen eller enkle dyser som som spruter vannet opp fra overflaten.

Hagedam og sikkerhet

Vann har en magisk tiltrekningskraft på barn. Dammen må sikres forsvarlig, selv om du ikke har småbarn selv. Barn i nabolaget kan uforvarende komme inn i hagen din. Derfor må du enten ha et gjerde med port rundt eiendommen, eller du kan gjerde inn selve dammen.

I mindre dammer kan du legge et sikkerhetsgitter av stål ca 10 cm under vannoverflaten. Det må kunne bære vekten av en voksen person og være sikret mot å vippe.

23. mai 2018
Mer om Annet om hage

Denne skjæra er pære full - på epler

Helgen startet med et brak for denne skjæra. Skulle bare "ta ett eple til".  

Se om du har vunnet gassgrill til 5000 kr her

Deltok du i konkurransen om å vinne en gassgrill fra Landmann verdt 5000 kroner? Da er du kanskje heldig og finner navnet ditt her.

Derfor bør du aldri la vannslangen ligge i sola

Det kan gå riktig ille hvis du lar vannslangen ligge i sola i mange timer på en varm solskinnsdag.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om ulykken rammer?

Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

6 gode grunner til å bruke babypudder i hagen

Babypudder kan lette arbeidet i hagen. Her er 6 smarte måter å bruke det på utendørs. Det funker til alt fra å skremme skadedyr til å hjelpe dine små...

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip. 

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Hagetriksene du ikke vil gå glipp av

Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

Hagedam – slik lykkes du

Et dekorativt vannspeil gir hagen din særpreg. Vi gir deg proffe tips til hvordan du lager din egen hagedam.

Nå må alle trampoliner ha nett

Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.

Norges vakreste hage

Etter et grundig juryarbeid er Norges vakreste hage 2011 kåret. Vi gratulerer Johanna og Gunnar Nygjerd i Olden.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.