Fjerne trestubbe
Å fjerne trestubber er ingen spøk! Bilde: iStock

Slik fjerner du trestubber

Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er fem tips til hvordan du fjerner dem.

Trestubben - Et isfjell i hagen

En trestubbe kan være en hageeiers mareritt. Det som en gang var et tre, er nå et massivt nettverk av underjordiske røtter, som gjør at stubben sitter som støpt fast i bakken. 

Så for å være forberedt på oppgaven; Tenk på stubben som et isfjell. Det du ser over bakken er som oftest bare en brøkdel av størrelsesomfanget av røttene under bakken.

Det er ingen liten oppgave å fjerne en trestubbe, men det er fullt mulig. Her gir vi deg tips til fem forskjellige teknikker du kan bruke din stubbe. Men husk: Alle stubber og alle hageeiere er forskjellige; Velg den metoden som passer best for deg og din oppgave.

Se også: Slik gjør du trestubben i hagen nyttig og dekorativ! 

1. Bruk en stubbefreser

En stubbefreser er den enkleste, men også kanskje den dyreste, løsningen på trestubbeproblemet. Denne maskinen er spesialkonstruert for oppgaven og finnes i forskjellige modeller og prisklasser. Du kan leie stubbefresere eller også leie inn fagfolk til å gjøre jobben for deg.

Prisen for maskinleie er fra ca 1000,- kr døgnet og oppover. Å få jobben gjort av fagfolk koster mer, men kan også spare deg mye tid og bry.

 

2. Pakk stubben inn i plast

Dette er en tidkrevende metode med tidshorisont på flere år. Men hvis du fortsatt er interessert, så er fremgangsmåten som følger; grav opp jorda rundt trestubben. Bruk så en motorsag eller liten stubbefreser til å sage av stubben så toppen når ca 10 centimeter under bakken. Pass på at du ikke sager i jorda eller i småstein.

Til slutt pakker du inn trestubben med plast, som et lokk, og dekker til med jord. Med dette vil stubben råtne i løpet av noen år, og du kan deretter plante gress og gode saker over stubben.

 

3. Grav opp roten

Grav fri trestubben med en spade og kapp av alle røttene, gjerne med en øks. Denne metoden egner seg best på mindre trær, med mindre du virkelig elsker å grave.  

 

4. Brenn ned trestubben

Bor et par dype og brede hull loddrett ned i stubben. Bruk et spadebor og bor ned til 20-25 centimeters dybde. Ta så sagmuggen du har fått, ha denne nedi hullene sammen med lampeolje. Lampeoljen blander seg raskt med sagmuggen, så når du setter fyr på blandingen, vil du få en kontrollert brann som i stor grad ødelegger stubben.  

Denne metoden bør kun brukes på en tørr trestubbe som har stått tørt et par uker uten regn. Husk å fjerne annet brennbart materiale i nærheten og følg godt med på flammene, så brannen ikke sprer seg eller byr på andre overaskelser. Og denne metoden skal du selvfølgelig ikke bruke hvis stubben står inntil huset ditt eller andre bygg.

 

5. Hakk stubben ned med hammer og meisel

Denne metoden er temmelig tung og tidkrevende, og anbefales kun mindre trestubber.

 

Bonustips: Bevar litt av trestammen

Når du feller et tre som du vet vil fjerne rota på, kan du kappe det høyt, så det står igjen 1-2 meter av stammen. Med dette får du en "vektstang" du kan få bruk for senere, når du skal lirke og dra stubben fri fra bakken. 

Se også: 10 skritt til en perfekt gressplen

Vil du ha flere tips til hage og hjem? Abonner på vårt nyhetsbrev!

22. mai 2018
Mer om Annet om hage

Denne skjæra er pære full - på epler

Helgen startet med et brak for denne skjæra. Skulle bare "ta ett eple til".  

Se om du har vunnet gassgrill til 5000 kr her

Deltok du i konkurransen om å vinne en gassgrill fra Landmann verdt 5000 kroner? Da er du kanskje heldig og finner navnet ditt her.

Derfor bør du aldri la vannslangen ligge i sola

Det kan gå riktig ille hvis du lar vannslangen ligge i sola i mange timer på en varm solskinnsdag.

Skap liv og røre  i hagen med vann

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

6 gode grunner til å bruke babypudder i hagen

Babypudder kan lette arbeidet i hagen. Her er 6 smarte måter å bruke det på utendørs. Det funker til alt fra å skremme skadedyr til å hjelpe dine små...

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip. 

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Hagetriksene du ikke vil gå glipp av

Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

Hagedam – slik lykkes du

Et dekorativt vannspeil gir hagen din særpreg. Vi gir deg proffe tips til hvordan du lager din egen hagedam.

Nå må alle trampoliner ha nett

Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.

Norges vakreste hage

Etter et grundig juryarbeid er Norges vakreste hage 2011 kåret. Vi gratulerer Johanna og Gunnar Nygjerd i Olden.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.