Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekter. Men med enkle midler kan hagen din bli et fristed for humler, bier og fargerike sommerfugler.


<!– –>
En bloddråpesvermer har funnet nektar i en storkenebblomst.

Første bud er en giftfri hage med minst mulig sprøytemidler og kunstgjødsel. For mye kunstgjødsel kan ta livet av mikroorganismer, biller, larver og meitemark som lever nede i jorda. Sprøytemidler er blant annet svært skadelig for insektene som står for bestøvningen av plantene.

Uten sommerfugler, bier og humler blir det dårlig med frukt og bær. Blomsterfluelarver og marihøner hjelper dessuten til med å holde bladlusbestanden nede.

Hele hagen er et eget økosystem hvor planter og dyr har sin spesielle oppgave langt utover det å være dekorative.

Fra larve til sommerfugl

Vær ikke så rask med å si «æsj!» neste gang du ser en hårete larve som gnager hull i bladene på yndlingsblomsten din. Om noen uker flagrer den kanskje rundt i hagen som den vakreste sommerfugl.

Denne forvandlingen er et av naturens spennende dramaer og mysterier. Først larve, så puppe og til slutt en fargestrålende sommerfugl. Noen hullete blader er en beskjeden pris for en slik åpenbaring.

Variasjon i matfatet

Insektene er avhengig av forskjellige planter i de ulike stadiene i livet. Planter med store, saftige blader er snadder for larver, og nektarrike blomsterplanter er tilsvarende godsaker for voksne insekter.

Sommerfugler og andre insekter tiltrekkes av plantenes duft og farge og har snabler som de suger i seg nektaren med. Disse snablene har ulike utforminger som passer til ulike blomster. I tillegg er det en fordel at blomsten er lett å lande på. Dermed har hver art sine yndlingsblomster.

I tillegg til nektar leter biene også etter pollen som de forer larvene med.

Mangfold og frodighet

For å tiltrekke seg et rikt innsektsliv, bør hagen inneholde mange ulike og blomsterrike planter. Mangfold er stikkordet. Dessuten er det en fordel at den ikke er alt for striglet. Larvene trenger blant annet bortgjemte steder hvor de kan forpuppe seg i fred. Har du store plenflater, kan gjerne en del legges om til blomstereng.

Mange av sommerfuglene dukker gjerne opp litt sent utpå sommeren, så det er en fordel å også ha planter som blomstrer utover sensommeren. Kurvblomster, som for eksempel nøkketunge, tistel, solhatt og kornblomst, er typiske «sommerfuglblomster».

Slik får du sommerfugler, bier og humler til hagen

Her er noen eksempler på planter som lokker sommerfugler, bier og humler til hagen din. Noen av dem er hovedsakelig nektarplanter, mens andre også fungerer som vertsplanter for larver og yngel.

Stauder

Ryllik, stokkrose, skrinneblom, aster, blåklokke, prestekrage, tistel, ormedrue, revebjelle, strandkål, solhatt, nøkketunge, storkenebb, lavendel, tjæreblom, kattost, mynte, oregano, nattlys, primula, floks, lungeurt, såpeurt, bergknapp, salvie, timian, gullris, humle og valurt.

Sommerblomster

Blåkorg, kornblomst, myske, tusenfryd, mariklokke, gyllenlakk, vakkerøye, pyntekorg, nellik, solsikke, flammelantana, smådodre, tobakk, basilikum, kornvalmue, honningurt, fløyelsblomst, blomkarse, erteblomster og kongslys.

Busker

Sommerfuglbusk, søtmispel, røsslyng, sibirertebusk, berberis, vårkornell, tysbast, fagerbusk, mahonia, sargenteple, duftskjærsmin, rips, spirea og syrin.

Trær

Lønn, hestekastanje, lind, hagtorn, kristtorn, eple, kirsebær, plomme, pil, gullregn og rogn.