Trefelling med følelse

Et tre i hagen kan være til glede, men også til frustrasjon når det har vokst seg stort og skygger for sola. Da er det kanskje på tide med en justering.


Prosessen starter med at de minste grenene fjernes.

Hva er vel mer vakkert enn et velholdt tre med en frodiggrønn krone i en fredelig del av hagen? Et sted der hagelivet kan nytes i full bredde i skyggen fra løvverket mens små strimer av sol titter lekent mellom bladene.

Men dessverre, noen ganger tar idyllen overhånd. Treet vokser seg stort og uformelig. Store grener vokser ut og truer med å rive panel og tak av huset. Alt sollys forsvinner, og på høsten får du et løvfall som dekker mesteparten av eiendommen, fyller takrenner og medfører et enormt oppryddingsarbeid. Til syvende og sist ønsker du kanskje å bli kvitt hele treet, eller deler av det. Men telefon- og strømkabler, hushjørner, tak og renner er plassert på en måte som gjør fellingsoppgaven nærmest umulig. Og du kvier deg for å sette i gang. Men fortvil ikke, det er håp. Der ute finnes det eksperter på trefelling og trepleie som tar på seg de utroligste oppgaver slik at du igjen kan få en hage du er fornøyd med.

Spesialister
– Vi har en stadig økende pågang av huseiere, borettslag, velforeninger og offentlige instanser som ønsker hjelp i forbindelse med trefelling og trepleie. En av årsakene til økningen er at det på 1950 og 60-tallet var en kraftig vekst i boligbyggingen her til lands. Disse eiendommene er i dag veletablerte, og trærne er ferdig utvokste. Dermed oppstår behovet for å gjøre justeringer, sier Espen Bråthen i Tregruppa.no. De er en gruppering arborister som har inngått et samarbeid på Østlandet. Arboristene er spesialister på alle typer felling og beskjæring og er sertifisert etter europeisk standard. Trefelling og trepleie er et fag, som alltid bør utøves av kyndige og teknisk kvalifiserte personer er arboristenes oppfatning.
Tidligere var det ofte den i nabolaget som var utstyrt med en motorsag som løste problemene. – I dag er innstillingen en annen. De fleste ønsker at arbeidet skal gjennomføres på en fagmessig forsvarlig måte. Derfor kommer de til oss, understreker Bråthen.

Spektakulært
Når du tar kontakt med en arborist, er første post en befaring av eiendommen. Han tar stilling til hvordan treet skal felles, eller eventuelt om det er et annet tre som bør felles i stedet. Det blir vurdert om det er mulig å legge ned treet i dets fulle lengde eller om det må tas i seksjoner. – I de fleste tilfeller anbefaler vi felling. Kronereduksjon er også mulig, men den bør følges opp og vedlikeholdes av en arborist for på den måten å opprettholde en anstendig fasong, sier Bråthen. Etter førstegangsbefaring kommer arboristen tilbake med fullt mannskap. Eiendommen sikres, og arbeidet kan starte. Felles treet seksjonsvis, er det ofte til en svært spektakulær forestilling. – Med vår klatreteknikk kan vi felle et tre hvor som helst, og er ikke avhengig av tungt maskineri, reklamerer Bråthen. – Om det er nødvendig, så tar vi bitte små biter av gangen for å unngå at det oppstår skader på hus eller eiendom. Og selvsagt opptrer vi på en varsom måte på alle plan. Dette med trær har ofte en følelsesmessig side. Det kan være både sentimentale og historiske årsaker til det. Da gjelder det å trå varsomt, sier Nærkland. Han er også tilknyttet Tregruppa.no. Når arbeidet med fellingen er avsluttet, tar arboristene oppryddingen, og treeieren sitter igjen med litt ved til peiskosen dersom det er ønsket.

Nabotrær
Ofte er også trær på naboeiendommen et problem. I noen tilfeller har saken vært igjennom en prosess i forkant, enten i en rettssal eller i forliksrådet før trefellingen kan iverksettes. – Naboloven sier at dersom trær som står nærmere naboens hus, hage, tun eller dyrket mark enn tredjeparten av trehøyden, kan man kreve disse fjernet, men her er det rom for tolkninger. Vi er derfor varsomme når vi påtar oss jobber, og må ha bekreftelse/ godkjennelse fra treets rettmessige eier i de tilfellene vi går inn på en naboeiendom. Men som oftest møter naboene opp under befaring, slik at det blir enighet om hva som skal utføres og hvordan kostnaden skal fordeles, forteller Bråthen. Men, det er ikke bare trefelling og beskjæring arboristene kan hjelpe deg med. Både landskapspleie, nyetablering og kartlegging av trærs tilstand står på programmet. – Så nøl ikke med å kontakte en arborist, dersom det er noe med trær du trenger hjelp til, oppfordrer Nærkland.

 

23. oktober 2008
Mer om Annet om hage

Denne skjæra er pære full - på epler

Helgen startet med et brak for denne skjæra. Skulle bare "ta ett eple til".  

Se om du har vunnet gassgrill til 5000 kr her

Deltok du i konkurransen om å vinne en gassgrill fra Landmann verdt 5000 kroner? Da er du kanskje heldig og finner navnet ditt her.

Derfor bør du aldri la vannslangen ligge i sola

Det kan gå riktig ille hvis du lar vannslangen ligge i sola i mange timer på en varm solskinnsdag.

Skap liv og røre  i hagen med vann

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

6 gode grunner til å bruke babypudder i hagen

Babypudder kan lette arbeidet i hagen. Her er 6 smarte måter å bruke det på utendørs. Det funker til alt fra å skremme skadedyr til å hjelpe dine små...

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip. 

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Hagetriksene du ikke vil gå glipp av

Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

Hagedam – slik lykkes du

Et dekorativt vannspeil gir hagen din særpreg. Vi gir deg proffe tips til hvordan du lager din egen hagedam.

Nå må alle trampoliner ha nett

Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.

Norges vakreste hage

Etter et grundig juryarbeid er Norges vakreste hage 2011 kåret. Vi gratulerer Johanna og Gunnar Nygjerd i Olden.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no