Bilde: iStock

Basilikum: Slik lykkes du med basilikum i hagen og i krukker

Hvis sommeren er varm, er det lett å dyrke basilikum, men noen år kan det fort bli mislykket. Få 6 enkle tips til såing, dyrking og beskjæring av basilikum i hagen og i krukke som lykkes år etter år. 

Basilikum trives best i varm norsk sommer 

Den vanlige grønne basilikum (Ocimum basilikum) vokser veldig dårlig utendørs hvis det er en kjølig norsk sommer. Hvis sommeren er dårlig, bør du gro basilikum enten i en potte i vinduskarmen eller i et drivhus. Hvis sommeren derimot er varm, vokser den grønne basilikumen godt utenfor. 

Grønn basilikum og rød basilikum.

Basilikum til norsk klima

Basilikum av typen gresk basilikum, busk basilikum eller dvergbasilikum er noen av de variantene som tåler best det kjølige norske klimaet. I tillegg er det en spesiell basilikum som heter African Blue, som også trives i Norge. Den kan kun formeres med stiklinger, men den har fordelen at den nesten alltid er vellykket når du planter den utendørs. 

Prøv også med den dekorative røde basilikumplanten, hvorav det er flere varianter. Den krever til gjengjeld mer varme enn den grønne. Planten har noen ganger grønne flekker når den er liten. For at basilikumen skal lykkes trenger planten rikelig med varme, vann og gjødsel. Hvis du vil dyrke basilikum organisk, kan det være lurt å bruke organisk gjødsel av lupinfrø. 

6 snarveier for å lykkes med basilikum 

1. Såing av basilikum - legg frøene på jordoverflaten

Hvis du velger å starte din egen produksjon av basilikum til pizza og salat, med såing av frø, er det viktig å legge frøene på jordoverflaten og bare klappe dem enkelt ned. Frøene skal ikke dekkes med jord, da de er veldig små og ofte trenger mye lys. 

2. Basilikum er som skapt til potter og krukker 

Hvis du planter frøene i potte, skal du vanne dem nedenfra og i løpet av en halv til en hel time vil frøene svelle og bli fire til fem ganger større, mørkeblå og lysende. På dette stadiet er det viktig at frøene ikke tørker ut, men til gjengjeld spirer de også. 

Basilikum er som lagd for å gro i krukke. Hvis du plasserer dem på et solfylt sted og sørger for å vanne ofte, kan basilikum også trives gjennom en kjølig sommer. Imidlertid har røttene litt mindre rom til å boltre seg, så planten vil ikke skyte så mye som den ville i friluft. 

Dekorativ basilikum i rustikke terrakottapotter. 

3. Dyrk basilikum i hagen opp mot veggen

I hagen kan basilikum dyrkes på en sørvendt eller vestvendt husvegg. Hvis du sørger for å plante dem slik at det er ly, vil det automatisk bety at den også blir varmere, og da er miljøet perfekt for dyrking av basilikum. 

Les også: Slik bekjemper du ugress i plenen

4. Basilikum smaker best før den første blomstringen

Basilikum av beste kvalitet kan høstes rett før den første blomstringen, da planten frigjør mange dufter under blomstring. Hvis du vil ha størst utbytte, må du fortsette å klippe planten, uansett om du bare skal bruke et grønt dryss eller ei. 

5. Klipp basilikumen 

Hvis basilikum begynner å vise tegn til blomstring, bør du stoppe det fort hvis du vil fortsette å høste basilikum. Hvis basilikum får blomstre først, vil bladproduksjonen skje for raskt. Kutt derfor alle toppskuddene ned rett over noen få nye sideskudd slik at planten virkelig kan forgrene seg og danne enda flere blader. 

6. Høst frø fra basilikumen din

Du kan også høste dine egne basilikums frø og plante dem til neste år. Dette kan være spesielt relevant hvis du har en hardfør og velavkastende basilikumsplante, da er denne planten god å ta av til neste sesong, når du skal starte en ny basilikumssesong. 

20. januar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...