ugress belegningsstein
ugress belegningsstein Bilde: Spirea.no

Slik fjerner du ugress mellom belegningsstein

Ugress mellom belegningsstein er en av de vanligste irritasjonsmomentene for hageeiere. Vi har testet noen nye redskaper som virker ganske effektivt.

En oppkjørsel med belegningsstein gir et ryddig og ordentlig førsteinntrykk av eiendommen.

Men det er ikke særlig pent hvis fugene belegningssteinen er gjengrodd av gress og ugress. Det er ikke lett å bli kvitt det heller, og jobben er både tidkrevende og kjedelig.

Slik ble forandingen! Foto: Spirea.no

Vi spurte derfor den norske hageredskapsprodusenten Fiskars om de har et produkt som kan brukes til nettopp å fjerne ugress mellom belegningsstein og heller. Og det har de.

Fiskars har en serie redskaper i noe de kaller QuickFit-sortimentet, der du kan bruke samme skaft og enkelt klipse av og på redskaper til ulike bruksområder. Vi fikk teste et såkalt rensejern og en rensekost til å bli kvitt ugress mellom belegningsstein.

LES OGSÅ: Luk ugress nå - slapp av til våren (Spirea.no)

Seriøst ugressproblem

Etter at vi har drevet med et voldsomt utgravingsprosjekt i hagen i sommer, har vi fått et seriøst ugressproblem. På grunn av jordsøl har det festet seg ugress praktisk talt over alt. Det hjelper heller ikke at belegningssteinen ligger veldig ujevnt flere steder på grunn av røtter og telehiv.

Det største problemet med å fjerne ugress mellom belegningsstein er arbeidsstillingen. Det blir fort både slitsomt og vondt å sitte på huk eller stå på knærne for å lirke ugresset ut av sprekkene. Vondt i fingrene får du også.

Et rensejern som dette kan brukes til å få vekk ugress nede i fugene. Foto: Spirea.no

Med Fiskars-redskapene kan du stå oppreist mens du fjerner ugresset, og slipper vond rygg og knær. Både rensejernet og rensekosten fungerer slik at du mekanisk skraper vekk både ugress og mose, og kan løse opp jord som har gjemt seg i sprekkene.

Disse redskapene gjør det definitivt lettere å bli kvitt ugresset, selv om jobben fortsatt er både tidkrevende og kjedelig.

Hvis du heller på kokende vann, drepes røttene, og det tar lengre tid før ugresset vokser opp igjen. Foto: Spirea.no

Hvordan fjerne røttene?

For at mekanisk fjerning av ugress skal være effektiv også på lengre sikt, er det viktig at du får fjernet så mye som mulig av røttene. Hvis ikke kommer ugresset fort opp igjen, og du må gjøre hele jobben en gang til.

Et triks da er å helle kokende varmt vann på røttene, da vil de dø. Men obs: Dette vil også ta livet av andre planter, så ikke bruk kokende vann rett ved siden av et bed.

Etter at du har fjernet alt ugresset, er det lurt å ta en runde med høyttrykksspyleren, slik at du får fjernet mest mulig planterester og enda mer av jorda som ligger i fugene.

Og helt til slutt koster du ned litt ekstra fugesand i sprekkene. Da er oppkjørselen nesten like fin som da den var ny. Helt til ugresset vokser opp igjen…

LES OGSÅ: Dekorflis - ugressfritt på 10 minutter (Spirea.no)

Selv med gode hjelpemidler er det både tidkrevende og kjedelig å fjerne ugress mellom belegningsstein. Foto: Spirea.no

Andre tips

Et tips som mange har delt de siste årene er å bruke eddik mot ugress. Du blander 35 % eddik med vann i blandingsforholdet 1:2, eller ufortynnet 7 % eddik.

Dette vil ganske raskt gjøre at ugresset blir gult/brunt, og du kan plukke vekk det døde ugresset.

Eddik-trikset er både billig og enkelt, men mange har erfart at heller ikke dette er evigvarende. Selv om plantene tilsynelatende ser døde ut, er det liv i røttene, og ugresset kommer opp igjen.

Glyfosat-sprøytemidler som Roundup vil også fungere. Men da bør du sprøyte mens ugresset er i god vekst, helst før sankthans, og ikke nå på høsten.

LES OGSÅ: Fra kaosbed til flott steinbed (Spirea.no)

Sånn vil vi ikke ha det foran inngangspartiet. Foto: Spirea.no

Noen bruker salt for å fjerne ugress, det anbefaler vi ikke da det kommer ut i naturen og skader andre planter. Salt kan også skade betongen, og faktisk tiltrekke seg elg!

Artikkelen er publisert i samarbeid med spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere! 

21. september 2018
Mer om Belegningsstein

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og hagestiene.

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Støp egne betongheller med plantetrykk

Lag personlige betongheller til gangstien ved å forme dem som dine favorittblad. Det er enklere enn du tror!

7 tips til hva du kan dekke uteplassen med

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Slik rengjør du belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Det kan ganske enkelt renses eller vaskes bort.

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Steinlegg uterommet

Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelse...

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....