Fjerne ugress i fuger
Lar du ugresset gro i fugene, kan det føre til forskyvninger og ujvenheter. Bilde: Getty Images

Slik slipper du ugress i fugene

Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene slik at de ligger ujevnt. Her er fem triks som holder ugresset unna fugene. 

Bruk fugerenser

Det finnes mange gode fugerensere. Hvis du velger en med langt skaft, kan du så oppreist og skrape. Men har ugresset store røtter, må du ned på kne og lirke røttene opp. Sjansen for å få opp røttene er størst når jorden er våt - så kast deg over fugene når det har regnet.

Brukes i tørt vær

Det er viktig å få krafset opp de store plantene fordi de gjør fugene utette, slik at det kan trenge ned vann til grusen under belegningen. Dette kan få belegningen til å synke. En god måte å forebygge ugress på, er å koste med en stiv kost et par ganger i uken. Feier du i tørt vær, helst i solskinn, er virkningen best

Ugressbrenner

En ugressbrenner tar det meste av ugress i fugene. Start allerede nå på våren. Den fungerer best tilt planter som er under tre cm. Husk at ugresset ikke skal brennes vekk, men kun “varmebehandles” slik at planten dør. Regn med at du må ta fram ugressbrenneren hver 14. dag i hele vekstsesongen. Har du en liten terrasse holder det med å helle kokende vann over ugresset.

Fugesand med høy pH-verdi

Du kan i dag får kjøpt fugesand med så høy pH-verdi, at ugresset ikke kan spire i det. Fugesanden kan også fylles i eksisterende belegning.

Bruk en fugekrafse

Her bruker du et fugekrafse og en stiv kost til å fjerne så mye av den gamle fugesanden som mulig (minimum tre cm). Fjern også alt ugress og røtter grundig. Deretter skal hele belegningen skylles ren. Når den har tørket børstes den nye fungesanden ned i fugene.

Plant i fugene - kvel ugresset

En mer fredfull måte å forhindre at ugresset gror i fugene er å plante noe i dem. Det er selvfølgelig enklest om fugene er brede, men det går også i smale fuger. Hvis du vil plante i fugene må du blande blomsterjord og sand.

Det finnes flere forskjellige planter som passer mellom steinene i terrassen som for eksempel sylsmåarve, skogstjerneblom og kryptimian. I begynnelsen er det nødvendig å holde ugresset borte – og det må gjøres for hånd – før plantene har fått feste. Deretter holder det som regel å luke et par tre ganger per sesong. Da gjenstår det bare å nyte en vakker og velstelt steinlegging.

Fyll opp fugene

Er fugene halvfulle får ugresset sjansen til å slå rot og trives i fred og ro. Der har de både fuktighet og ly uten å skades av sko som tramper over hellene. En halvfull fuge fylles raskt igjen med visne blader og planterester som er snaddermat for ugresset.

Sørg for at fugematerialet er godt sammenpresset og at fugen er hel og fast. Da blir det vanskeligere for ugresset å få feste.

Les mer om alt som har med belegningsstein å gjøre

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

20. april 2016
Mer om Belegningsstein

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og hagestiene.

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Støp egne betongheller med plantetrykk

Lag personlige betongheller til gangstien ved å forme dem som dine favorittblad. Det er enklere enn du tror!

7 tips til hva du kan dekke uteplassen med

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Slik rengjør du belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Det kan ganske enkelt renses eller vaskes bort.

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Steinlegg uterommet

Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelse...

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....