Bilde: Dorthe Kvist

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Kvier du deg også litt for utsikten til en større utgravingsjobb, leie av en platevibrator, samt å skulle ligge på knærne for å nivellere grus langs vannrør? Hvis ja, finnes det faktisk en snarvei, hvis prosjektet ditt bare er å lage en sti du skal spasere på. 

Her viser vi en klassisk hagesti, men løsningen kan også fint brukes som inngangsparti foran en ytterdør. Drømmer du for eksempel om et mer grønt og luftig uttrykk enn de klassiske tettliggende hellene, er en løsning med tråkkestein opplagt.

I tillegg får du ekstragevinsten med å slippe å luke ugress mellom hellene: Du kjører bare rett over med gressklipperen! I tillegg er en slik hagesti som designet for kraftige regnskyll, fordi vannet siver ned i bakken og blir borte.

Dette har vi brukt:

Materialer

  • Steinheller, 30 x 90 x 10 cm
  • Sand til avretting

Verktøy

  • Spade og vater

Slik lager du hagesti

Når du lager en hagesti med mellomrom mellom hellene, står du ganske fritt når det gjelder kurver og svinger. Du legger bare ut hellene, og flytter dem til det ser bra ut. Når du er tilfreds, kan du gå rett på jobben med å stikke ut med spaden rundt hellene.

Dermed vet du hvor det skal graves, og du kan fjerne hellene. Hullene graves 3-5 cm dypere enn tykkelsen på hellene, slik at du får plass til avrettingssand. Deretter legges sanden i hullet. Her har vi laget en trekopi av hellene, og retter opp sanden med hjelp av den.

Alternativt må du klare deg med tommestokk og vater, og leve med at hellene må løftes litt opp og ned. 

1.Legg hellene på plenen, der du vil ha stien din. Sørg for at det blir pene kurver hvis stien din svinger: Synsmessig skal det være like stor avstand mellom hellene for at de skal se pene ut.2. Stikk ut med spaden rundt hellene før du flytter dem. Da får du det nøyaktige målet på hvor de skal ligge. Sørg likevel for at det er et par centimeter ekstra på alle sider av hellene.3. Grav ut hullene, slik at de passer til tykkelsen på hellen – pluss sand. Her er  hellen 10 cm tykk, så vi graver totalt 13-15 cm. Det viktigste er å fjerne moldlaget, for-di det løftes mest når det blir frost i bakken. Grav også hullet jevnt og rett i bunnen.4. Fyll opp med avrettingssand, stamp, og rett opp, slik at hellen blir liggende i ønsket høyde. Det er for øvrig en god idé å legge hellen 1-2 cm høyere enn plenen, både fordi hellen setter seg, og fordi plenen vil vokse litt opp.5. Har du laget en tremal av hellen, bruker du den til å sjekke høyden og avrette sanden. Hellene er 30 x 90 x 10 cm, og veier 62 kg. Det er ganske mye hvis de må løftes opp og ned noen ganger. Her kommer derfor en mal til sin rett.6. Få hjelp fra en makker når de tunge hellene skal på plass. Finn ditt eget system, og pass på ryggen! Her har vi selv sveiset en liten løfteanordning, som kan henge på en løftestang (et vannrør). 7. Til slutt fyller du opp med sand rundt kanten på hellene, og trykker det godt til. I løpet av noen uker vil gresset ligge helt tett inntil hellene, og den nyanlagte hagestien vil fort kunne se ut som om den alltid har ligget der.

Tips!

Skal du legge tunge heller, er det en god idé å lage en lettere mal, med samme størrelse som steinhellene. Den kan nemlig lett løftes opp og ned. Vi har laget en “luksusmodell” av noen restebord og to handicaphåndtak.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

21. mars 2016
Mer om Belegningsstein

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og hagestiene.

Støp egne betongheller med plantetrykk

Lag personlige betongheller til gangstien ved å forme dem som dine favorittblad. Det er enklere enn du tror!

7 tips til hva du kan dekke uteplassen med

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Slik rengjør du belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Det kan ganske enkelt renses eller vaskes bort.  

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Slik slipper du ugress i fugene

Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene...

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Steinlegg uterommet

Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelse...

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....