Har du prøvd å klippe i stein før? Med en skifersaks kan du lage rette kanter eller buer, hakk eller hjørner på hellene.
Har du prøvd å klippe i stein før? Med en skifersaks kan du lage rette kanter eller buer, hakk eller hjørner på hellene. Bilde: Produsenten

Nå kan du klippe skifer med saks

Med skifersaksen fra Minera kan du klippe og forme terrassen eller gangveien som du vil. Og det beste av alt: Du trenger ikke å være sterk for å klippe i stein – vi har nemlig testet. 

Saksen skjærer gjennom skiferen med en smuldrende følelse. Det kjennes absurd å stå her og kutte i stein, omtrent som å knuse en kjeks. Riktignok litt tyngre, men ikke verre enn at det kan gjennomføres selv med pinglete overarmer. 

Bruddskifer er heller med uregelmessig form. Materialet er mye brukt til uteplasser, som på terrassegulv. 

Skifer er et frostsikkert og svært holdbart materiale som krever lite vedlikehold. 

– Mange ser på skifer som komplisert og vanskelig. Man må ha riktig verktøy, og folk kvier seg gjerne for å dra fram vinkelsliperen, sier Ane Gorset, markedssjef i Minera Skifer. De står bak den nye skifersaksen, som er et redskap til å klippe bruddheller med. 

Skifersaksen kan du leie hos fliseforhandleren, blant annet hos Flisekompaniet. De tar 100 kr per døgn, pluss at du må legge ut et depositum på 3500 kroner.

Skifer som er lettere å legge

En annen nyhet fra Minera er tykkelsesjusterte bruddheller i Oppdal-skifer. Før fantes disse kun i ujevne tykkelser som måtte tilpasses, men når alle hellene har blitt forhåndsfrest til lik tykkelse, blir arbeidet med å legge dem også enklere.   

– Disse hellene koster litt mer, men du sparer mye både på lim og arbeidstid, sier Ane Gorset, som forklarer at limet også fester bedre på den ferdigfreste undersiden. 

LES OGSÅ: Så fint kan det bli med en klassisk steinterrasse.

Skifersaksen klipper steinen i rette kanter, buer, hakk og hjørner. Du trenger ikke strøm for å gjøre jobben, og det bråker ikke.

– Dessuten blir resultatet penere, og den klippede kanten gjør også at fugen fester bedre, sier markedssjef Ane Gorset i Minera Skifer. 

Slik klipper du skifer

* Legg hellen du skal tilpasse litt under nabohellen og marker med kritt langs hellen. 

* Klipp etter markeringen, bruk den innerste delen av saksen. 

* Tenk alltid på utnyttelse av hellen. Velg den som passer best mot dem som allerede er lagt. Du klipper enkelt rette kanter eller buer. Du kan til og med klippe hakk dersom du har behov for det.

* Ved klipping av hjørner, lønner det seg å klippe diagonalt inn mot hjørnet før en beveger seg gradvis ut fra hjørnet igjen.

* Skal større deler av hellen klippes bort, klipper du gradvis inn mot markeringen – litt og litt, ikke alt på én gang. Hellen skyver du innover etter hvert som du klipper.

 Å legge en skiferterrasse er nesten som å legge puslespill. 

LES OGSÅ: 5 fine utetrapper

 

29. juni 2015
Mer om Belegningsstein

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og hagestiene.

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Støp egne betongheller med plantetrykk

Lag personlige betongheller til gangstien ved å forme dem som dine favorittblad. Det er enklere enn du tror!

7 tips til hva du kan dekke uteplassen med

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Slik rengjør du belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Det kan ganske enkelt renses eller vaskes bort.

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Slik slipper du ugress i fugene

Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene slik at de ligger ujevnt. Her er fem triks som holder ugresset unna fugene. 

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Steinlegg uterommet

Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelse...

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....