Bilde: Produsentene

Steinlegg uterommet

Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stadig flere velger å steinlegge deler av uterommet. I Norge er det uten tvil tromlet stein som er den mest populære varianten. Den finnes i en rekke forskjellige utgaver, størrelser, tykkelser og farger.
Tromlingen sørger for at steinen får et slitt utseende. Det er rustikt, men samtidig elegant. Og ikke minst – nærmest uslitelig.

Gråmix på topp
Men hvordan opplever forhandlerne situasjonen?

– Hos oss er det Herregård gråmix i seks centimeter tykkelse som selger absolutt best, forteller Eirik Mæland i steinhandel.no.
– Det har vært en slager i mange år. Ellers ser vi at det til en viss grad også begynner å gjøre seg gjeldende nye trender også her på berget. Det vil antageligvis komme flere fasonger og typer overflate innenfor belegningsstein og mur. Forskjellige løsninger for lys i kombinasjon med steindekke. Granitt og skifer kommer også mer og mer, informerer Mæland.

Her kan du se flere bilder

Men det er mange hensyn å ta når man skal velge stein. Hvor skal den legges? Hvor mye vekt skal den tåle? Hvordan er arkitekturen , og hvor stort areal bør dekkes? Uansett vil det være lønnsomt å henvende seg til en faghandel. De kan gi deg den hjelpen og den informasjonen du behøver. Enten det bare er til valg av stein, eller om det er framgangsmåten for legging dersom du skal gjøre jobben selv.

Granitt og betong
- Det er to hovedtyper av stein til gårdsplasser, granitt og betong, forteller Eirik Mæland i steinhandel.no

Granitt (brostein) er mer eller mindre uslitelig, og gir i så måte et mer «evigvarende» resultat enn hva som er tilfelle for betong (belegningsstein). Til gjengjeld er det langt enklere å legge belegningsstein, og prisene er også lavere. Underlaget er en svært avgjørende faktor for hvor bra sluttresultatet blir. Derfor utrolig viktig å være nøye med det.

Det er også fornuftig å benytte seks centimeters tykkelse på belegningssteinene. Den er noe mer stabil enn de med mindre tykkelse. Desto mindre tykkelse steinen har, desto større krav stilles til underlaget. En grei regel er derfor at skal man gjøre arbeidet selv, og ikke har så mye erfaring med underlag, bør man uansett velge seks centimeter tykkelse, sier Mæland videre.

Her kan du se flere bilder

Også mur
Men stein er ikke bare bakkedekkende. Det finnes også en rekke typer som man kan bygge mur med. Enten det nå er for å markere en overgang til blomsterbed, eller det er en mur som skal støtte større masser.

– Skal jeg gi noen gode råd i forbindelse med mur, er det viktig at denne står på et frostfritt underlag. Det er ogsåviktigåbrukegoddrenerende masse å fylle inntil muren med. Høye murer eller murer som blir utsatt for store belastninger bør forankres bak i fyllingen med jordarmeringsnett (geonett), informerer Mæland.

Kreativitet
Når man skal bygge mur eller dekke bakken, er kombinasjonsmulighetene mange. Man trenger nødvendigvis ikke bare benytte en type stein eller en farge. Kombinasjonen av større og mindre stein, lyse og mørke, ulike farger og stein lagt i mønster gir spennende gårdsrom og oppkjørsler. Setter du av litt plass mellom steinene der du kan fylle jord og plante litt grønt vil det bidra til å myke opp totalinntrykket.

Velger du i tillegg stein der utelyset er integrert, kan du få en opplyst oppkjørsel eller en spennende uteplass.

Og glem ikke – stein magasinerer varme. Da har du lunk på uteplassen til langt ut i de små timer.

Kontaktinformasjon:


Steinhandel.no
tlf. 47 51 80 00
www.steinhandel.no
Aaltvedt Betong AS

tlf. 35 91 50 00
www.aaltvedt.no

Asak Mijøstein AS

tlf. 64 00 60 60
www.asak.no

Lasken Stein AS

tlf. 33 48 71 50
www.laskenstein.no

BMC Norge AS

tlf. 33 30 03 90
www.bmc-norge.no

Multiblokk AS

tlf. 51 60 99 80
www.multiblokk.no

SL Stenlegging AS

tlf. 69 27 63 40
www.stenlegging.no

Harkestad Betong AS

tlf. 56 38 25 00
www.harkestad-betong.no

18. mars 2009
Mer om Belegningsstein

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og hagestiene.

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Støp egne betongheller med plantetrykk

Lag personlige betongheller til gangstien ved å forme dem som dine favorittblad. Det er enklere enn du tror!

7 tips til hva du kan dekke uteplassen med

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Slik rengjør du belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Det kan ganske enkelt renses eller vaskes bort.

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Slik slipper du ugress i fugene

Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene slik at de ligger ujevnt. Her er fem triks som holder ugresset unna fugene. 

Nå kan du klippe skiferheller

Glem tunge vinkelslipere og bråkete arbeid: Med en skifersaks blir det en enklere og hyggeligere jobb å tilpasse bruddhellene. 

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan du gir hagen en ryggrad ved hjelp av stein.

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelse...

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no