Beskjære frukttrær - slik gjør du det

Epletre, kirsebærtre og plommetrær - alle frukttrær må beskjæres hvert år for å holde seg fine og for å gi en god høst. Vi i Villa gir deg noen råd om hva du bør tenke på ved beskjæring. 

Beskjære frukttrær - her er våre beste tips 

Et gammelt ordtak sier at du skal kunne kaste hatten gjennom kronen på frukttrær. Treet skal derfor ikke se ut som en tett busk med grener i alle retninger. For å få en god høst med store og gode frukter, trenger frukttrær lys. Lyset skal komme gjennom kronen, ellers får du små og kjedelige frukter. 

Når skal du beskjære frukttrær? 

Frukttrær kjennetegnes enten ved at de har kjernefrukter (eple og pære) eller at de har steinfrukt (kirsebær, plommer, nektariner og aprikoser). Steinfrukttrærne er mer følsomme for beskjæring og skal i prinsippet kun beskjæres etter innhøstingen i september. Kjernefrukttrær kan beskjæres hardere og kan både beskjæres på høsten og våren. Beskjæringen som skjer på våren, når treet er i dvale, er hovedsakelig rettet mot å bygge nye grener, mens beskjæringen på høsten i stedet begrenser treets vekst. 

Soppsykdommer - unngå trimming 

Å trimme frukttrær kan imidlertid gi treet soppsykdommer, redusere dets skjønnhet og føre til at det danner seg masse vannskudd, dvs. skudd som vokser raskt og er dårlig festet til stammen. 

La treet hvile 

Hvis du har frukttrær i hagen din som har blitt forsømt på lenge, bør du ikke gjøre alle inngrep på en gang. Å beskjære frukttrær skader tross alt treet som krever kraft for å helbrede. Da er det bedre å legge beskjæringen på hylla i minst tre år. Maksimalt kan man fjerne en fjerdedel av greiene ved en og samme beskjæring. 

En trinnstige er viktig å ha for å nå og stå stabilt når du klipper trærne.

Viktige verktøy når du beskjærer fruktrær 

En saks til hekktrimming, en håndsag (også kjent som en hagesag) og en trapp på omtrent tre meter er de viktigste verktøyene når du skal beskjære frukttrær. Begynn med å fjerne de mest åpenbare grenen og roter rundt treet hele tiden. De er det letterer å se hva som må fjernes øverst. Da kan du begynne å utjevne kronen hvis den er for tett. 

Fine snitt 

Når du velger hvor på grenen du skal beskjære, skal du se på hvilken retning knoppen er og velge en knopp som er rettet mot en passende retning ut av kronen. Kuttet skal være rett over knoppen, som kommet til å vokse til en gren etter beskjæring. 

Hvis du skal kutte hele grenen, skal kuttet være utenfor den såkalte grenkragen. Hvis kuttet er plassert innenfor greinkragen - eller for langt ute til å danne en granstubbe på treet - angripes treet lett av sopp og råte.  

Å bli god til å beskjære frukttrær er en kunst, så bruk gjerne en bok med illustrerte eksempler på hvordan du kan gjøre det. Men ikke være redd for å teste selv forsiktig og lære av resultatene. Å pleie og beskjære frukttrær med jevne mellom gjør inngrepene mindre dramatiske og trærne holder seg unge og friske. 

Grenene er kuttet med hagesag

Slik beskjærer du frukttrær 

Når du beskjærer skal man plassere snittet rett utenfor grenkragen, men uten å etterlate stubber, slik at treet lett kan passe seg selv etter kuttet. 

Disse grenene bør først fjernes: 

  • Syke 
  • For lave 
  • De som vokser innover i kronen 
  • De som støter inn i andre grener 
  • De som vokser rett opp 
  • Parallelle grener som sitter for tett 
  • Rotskudd 

Saging av grove grener 

Sag grenen i flere trinn for å forhindre at det flekker i stammen. 

  1. Lag først et kutt i grenen nedenfra, omtrent ti centimeter fra grenkragen, det vil si i knekken som sitter ved greinfestet og stammen.   

  2. Lag deretter et snitt ovenfra, ytterligere ti centimeter lengre ut på grenen. Fjern deretter grenene. 

5. februar 2020
Mer om Hage

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet.

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og bidrar til at grillmaten forblir like god hele året.

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene...

Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...