Bilde: Colourbox

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på og at det kan utvikle så mange perfekte frukter som mulig.

Epletreet skal beskjæres hvert år

Å beskjære treet er en prosess som vedlikeholder treet år etter år. Tidspunktet kan diskuteres, men det er ikke avgjørende for suksessen. Det er til gjengjeld en dårlig ide å beskjære mye i blomstringsperioden. Høstmånedene og tidlig vår er et godt tidspunkt.

Beskjæring er lett klart når du har plantet et nytt epletre. Kort skuddene med cirka en tredjedel av lengden og så kan du legge saksen på hyllen de neste to-tre årene frem til treet har kommet i god bæring.

Der skal være lys og luft i treets krone

Prinsippet for beskjæringen fremover er lik for unge og gamle trær. Det handler om å sikre at det er masse lys og luft i treets krone. I en tett krone blir det vanskelig for eplene å få nok lys og samtidig er risikoen større for at det utvikler seg soppsykdommer.

Del beskjæringen opp i fire faser

  1. Fjern først døde grener med sykdomssymptomer
  2. Etterfølgende fjerner du grener som sitter veldig tett eller som krysser hverandre.
  3. Fjern også veldig loddrette grener
  4. Fjern de greinene som sitter for lavt, for høyt eller som er i veien.

I løpet av beskjæringsprosessen er det lurt å ta noen skritt tilbake å kikke på treet, for å sikre seg at det har en harmonisk oppbygging.

Vanris må fjernes umiddelbart

Når du fjerner en gren, kommer det masse nye skudd ut. Dette kalles for vanris og skal fjernes umiddelbart. Riv dem av sånn at det ikke har motsatt effekt på beskjæringen, ved å få en tett krone.

Foto: iStockphoto

Beskjær epletrær med få og store klipp

Det beste er hvis du kan beskjæringen gjennomføres med få, store klipp istedenfor mange små. Det vil si at du skal klippe større grener av basis istedenfor å justere på mange mindre grener.

Loddrette grener og grener med veldig spisse greinvinkler knekker lettere enn vannrette grener. De vannrette høster også mest frukt. Utnytt den kunnskapen i beskjæringen. Du kan også henge små vekter på grenene sånn at de blir mer vannrette.

Grunnregel for beskjæring av epletre

Disse grunnreglene for beskjæring skal du – for å oppsummere helst følge:

  • Fjern umiddelbart små skudd, etter der du har beskåret (vanris).
  • Beskjær helst med få, store klipp istedenfor små.
  • Prioriter beskjæringen av loddrette greiner fremfor vannrette. Vannrette greiner får som regel mest frukt.
  • Bruk skarpt og rent beskjæringsverktøy.
  • Fjern greiner ved basis eller ved større sidegrener.
  • La snittet følge kraven som sitter som en ring ved grenen ved basis.

Hvis du følger disse enkle rådene for beskjæring av epletre, så er vi relativt sikre på at epletreet ditt vil bugne av deilige frukter.  

6. mars 2018
Mer om Hage

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette bør du vite. 

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan...

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en måte å unngå det eller rett det opp på. Få svarene på 10 forskjellige tomat problemer fra den danske  hageeksperten, Lotte Bjarke fra magasinet idenyt.

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor tålmodighet. Se vår guide til hvordan du kan fliselegge her.

Insekthotell - Gi insektene et flott bosted i hagen

Dekorer hagen din og hjelp insektene med et flott insekthotell. Et insekthotell skaper rom og plass til egg og larver fra bier, sommerfugler, marihøner,...

Få mer ut av regnvannet med en regnvannstønne

En regnvannstønne er en god investering hvis du bruker mye vann i hagen. Les her alt du trenger å vite om oppsamling og gjenbruk av regnvannet med en...

Dette må du tenke på når du henger opp fuglekasse

Skal du sette opp en fuglekasse? Da er det særlig én ting du bør ta hensyn til. 

De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser

Lykke er å spasere under ett tak av blomster, gjennom en pergola eller sitte under klatreplanter i full blomst på terrassen. Her er 11 spennende forslag...

10 planter og blomster du kan ha i krukke

Blomster i krukker er både pene og praktiske. Vi har samlet 10 forslag til blomster som du kan gå i gang med som ditt neste prosjekt i hagen, på balkong...

Så sunn blir du av hagearbeid

Forskning fra hele verden viser at hagearbeid er sunt for kropp og sjel. – Man burde skrive ut hagearbeid på resept, mener dansk lage.

Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur...

Vår = tid for frisørtime i hagen

Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær.