Bilde: Colourbox

Beskjæring av epletre

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på og at det kan utvikle så mange perfekte frukter som mulig.

Epletreet skal beskjæres hvert år

Å beskjære treet er en prosess som vedlikeholder treet år etter år. Tidspunktet kan diskuteres, men det er ikke avgjørende for suksessen. Det er til gjengjeld en dårlig ide å beskjære mye i blomstringsperioden. Høstmånedene og tidlig vår er et godt tidspunkt.

Beskjæring er lett klart når du har plantet et nytt epletre. Kort skuddene med cirka en tredjedel av lengden og så kan du legge saksen på hyllen de neste to-tre årene frem til treet har kommet i god bæring.

Der skal være lys og luft i treets krone

Prinsippet for beskjæringen fremover er lik for unge og gamle trær. Det handler om å sikre at det er masse lys og luft i treets krone. I en tett krone blir det vanskelig for eplene å få nok lys og samtidig er risikoen større for at det utvikler seg soppsykdommer.

Del beskjæringen opp i fire faser

  1. Fjern først døde grener med sykdomssymptomer
  2. Etterfølgende fjerner du grener som sitter veldig tett eller som krysser hverandre.
  3. Fjern også veldig loddrette grener
  4. Fjern de greinene som sitter for lavt, for høyt eller som er i veien.

I løpet av beskjæringsprosessen er det lurt å ta noen skritt tilbake å kikke på treet, for å sikre seg at det har en harmonisk oppbygging.

Vanris må fjernes umiddelbart

Når du fjerner en gren, kommer det masse nye skudd ut. Dette kalles for vanris og skal fjernes umiddelbart. Riv dem av sånn at det ikke har motsatt effekt på beskjæringen, ved å få en tett krone.

Foto: iStockphoto

Beskjær epletrær med få og store klipp

Det beste er hvis du kan beskjæringen gjennomføres med få, store klipp istedenfor mange små. Det vil si at du skal klippe større grener av basis istedenfor å justere på mange mindre grener.

Loddrette grener og grener med veldig spisse greinvinkler knekker lettere enn vannrette grener. De vannrette høster også mest frukt. Utnytt den kunnskapen i beskjæringen. Du kan også henge små vekter på grenene sånn at de blir mer vannrette.

Grunnregel for beskjæring av epletre

Disse grunnreglene for beskjæring skal du – for å oppsummere helst følge:

  • Fjern umiddelbart små skudd, etter der du har beskåret (vanris).
  • Beskjær helst med få, store klipp istedenfor små.
  • Prioriter beskjæringen av loddrette greiner fremfor vannrette. Vannrette greiner får som regel mest frukt.
  • Bruk skarpt og rent beskjæringsverktøy.
  • Fjern greiner ved basis eller ved større sidegrener.
  • La snittet følge kraven som sitter som en ring ved grenen ved basis.

Hvis du følger disse enkle rådene for beskjæring av epletre, så er vi relativt sikre på at epletreet ditt vil bugne av deilige frukter.  

6. mars 2018
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...