Bilde: Danmarks Biavlerforening

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til FN´s internasjonale biedag.

De fleste vet at den summende lyden av bier i hagen er noe man skal verdsette. De små insektene har nemlig litt vanskelig både i Norge og på verdensplan, noe som kan ha store konsekvenser på plantene våre og avlingene.

For å rette fokuset på bienes vanskelige kår og deres store betydning for global fødevareproduktion, har FN valgt å utnevne den 20.mai til internasjonal biedag – en dag som skal skape oppmerksomhet og viten rundt de utrolig viktige insektene.

Den viktige bestøvningen

FN´s fødevare- og landbruksorganisasjon, FAO, antar at 100 avlinger består av 90 prosent av verdens fødevarer  av disse er 71 bie-bestøvet. Verdien av biene og andre insekters bestøvning av avlingene blir vurdert til å utgjøre opp mot 1 milliard kroner årlig. Dette er trolig satt lavt da det viser seg at insekts bestøvning har langt større betydning for størrelse kvalitet og holdbarhet enn man har regnet med tidligere.

Også verdien av insektenes bestøvning av naturens planter – en verdi som ikke kan måles i kroner og øre, men som medvirker til å sikre mangfoldigheten av ville planter og mat til fugler og vilt.

Foto: Plantasjen

Økning i biedød: 

Den første globale forskningsrapport om insekter, basert på 73 studier av insektsarter til lands og til vanns, viser at:

  • Mer en 40% av alle insektsarter globalt er synkende
  • 1/3 av alle arter er truede
  • Verdens totale bestand av insekter reduseres med 2,5 prosent hvert år

Les mer om hvordan vi forhindrer biedød her!

Bier i hagen

Også frukttrærne og bærbuskene i hagen din liker å få besøk av insektenes bestøvning. Derfor er det en god grunn for at du som hageeier også skal interessere deg for de små flittige vesenene. Hvis du gjerne vil være med på å feire den internasjonale biedagen kan du hjelpe biene ved å bygge et flott insekthotell som du plasserer i hagen - Se hvordan her.

19. mai 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...