Bilde: Danmarks Biavlerforening

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til FN´s internasjonale biedag.

De fleste vet at den summende lyden av bier i hagen er noe man skal verdsette. De små insektene har nemlig litt vanskelig både i Norge og på verdensplan, noe som kan ha store konsekvenser på plantene våre og avlingene.

For å rette fokuset på bienes vanskelige kår og deres store betydning for global fødevareproduktion, har FN valgt å utnevne den 20.mai til internasjonal biedag – en dag som skal skape oppmerksomhet og viten rundt de utrolig viktige insektene.

Den viktige bestøvningen

FN´s fødevare- og landbruksorganisasjon, FAO, antar at 100 avlinger består av 90 prosent av verdens fødevarer  av disse er 71 bie-bestøvet. Verdien av biene og andre insekters bestøvning av avlingene blir vurdert til å utgjøre opp mot 1 milliard kroner årlig. Dette er trolig satt lavt da det viser seg at insekts bestøvning har langt større betydning for størrelse kvalitet og holdbarhet enn man har regnet med tidligere.

Også verdien av insektenes bestøvning av naturens planter – en verdi som ikke kan måles i kroner og øre, men som medvirker til å sikre mangfoldigheten av ville planter og mat til fugler og vilt.

Foto: Plantasjen

Økning i biedød: 

Den første globale forskningsrapport om insekter, basert på 73 studier av insektsarter til lands og til vanns, viser at:

  • Mer en 40% av alle insektsarter globalt er synkende
  • 1/3 av alle arter er truede
  • Verdens totale bestand av insekter reduseres med 2,5 prosent hvert år

Les mer om hvordan vi forhindrer biedød her!

Bier i hagen

Også frukttrærne og bærbuskene i hagen din liker å få besøk av insektenes bestøvning. Derfor er det en god grunn for at du som hageeier også skal interessere deg for de små flittige vesenene. Hvis du gjerne vil være med på å feire den internasjonale biedagen kan du hjelpe biene ved å bygge et flott insekthotell som du plasserer i hagen - Se hvordan her.

19. mai 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig...

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan hjelpe!

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste...

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du planter ute nå. 

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...