Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Squash krever plass og varme 

Squash er en veldig produktiv plante, det skal ikke mer enn et par planter eller frø før du kan høste så mange squash at hele familien, og sikker naboen også, kan få noen. Squashen krever til gjengjeld god plass. Beregn cirka en kvadratmeter per plante, og finn et lunt og solfylt sted der jorden er god og næringsrik. Putt gjerne masse kompost i jorden, da vil zucchinien din (det italienske ordet for squash) trives godt. Se her: kompostering for nybegynnere.  

Så to squash-frø i hvert hull   

De store og flate frøene sår du i dype hull på to cm. Det er smart å så to og to frø i hvert hull, hvis begge spirer kan du luke bort den svakeste planten. Sett frøene på høykant, da minimerer du risikoen for at de råtner. Sett en pinne ved hullet, slik at du vet hvor du skal lete etter fremspirende planter. 

Lag et minidrivhus til squash-frøet 

Skjær bunden av en plasikkflaske og sette den over det stedet du har plantet frøene, slik at det varmer opp jorden og fungerer som et minidrivhus. Etter en uke spirer plantene. Squash vokser i et rolig tempo i starten, men fra midten av juli går veksten kjapt. Her er våre beste tips til å lykkes i kjøkkenhagen og dyrke egen avling

Klipp de første blomsterknoppene 

Vær konsekvent å klipp av de første blomsterknoppene når de kommer. Da sikrer du at planten bruker krefter på å bli sterk og produktiv i stedet for å legge energi i å utvikle de første fruktene. De kommer med sikkerhet i rikelige mengder senere. 

Zucchini skal ikke tørke ut 

Når du vanner skal du prøve å unngå at det kommer vann på bladene, siden det øker risikoen for å få meldug på squash-planten. Men det er viktig at du vanner i tørre perioder, slik at planten ikke tørkerut. 

Plukk små squash 

Spis de når de fortsatt er små.

Squash-bladene er store, dekorative og marmorete i sølvgrå toner, mens plantens blomst er stor og gul. Squash planten har hannblomster på lange stilker og hunnblomster sitter på toppen av miniatur squash. Humler bringer støv fra en han-til hunnblomst, der frukten etterfølgende begynner å utvikle seg. 

Når blomsten i spissen av squashen visner er det lurt å fjerne den, slik at du ikke får mugg som kan spre seg til squashen. Høst squashen når den er ganske liten, da er de best og det kommer ofte flere planter når du gjør det. 

Squash - Zucchini - Courgette 

Squash er egentlig et gresskar som skal høstes før de blir modne. Squash er det engelske navnet, mens i Frankrike kalles det courgette, og i Italia går de under navnet zucchini. Det finnes et hav av forskjellige sorter med forskjellige former og farger, men dyrking og bruksområde er nesten likt for alle. 

  • Oppbevar squash kjølig, men ikke i kjøleskap. De holder seg best ved 10 grader. 
  • Skjær squash i terning og frys dem sammen med løk, tomater og paprika for å lage ratatouille. 
1. august 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...