Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Squash krever plass og varme 

Squash er en veldig produktiv plante, det skal ikke mer enn et par planter eller frø før du kan høste så mange squash at hele familien, og sikker naboen også, kan få noen. Squashen krever til gjengjeld god plass. Beregn cirka en kvadratmeter per plante, og finn et lunt og solfylt sted der jorden er god og næringsrik. Putt gjerne masse kompost i jorden, da vil zucchinien din (det italienske ordet for squash) trives godt. Se her: kompostering for nybegynnere.  

Så to squash-frø i hvert hull   

De store og flate frøene sår du i dype hull på to cm. Det er smart å så to og to frø i hvert hull, hvis begge spirer kan du luke bort den svakeste planten. Sett frøene på høykant, da minimerer du risikoen for at de råtner. Sett en pinne ved hullet, slik at du vet hvor du skal lete etter fremspirende planter. 

Lag et minidrivhus til squash-frøet 

Skjær bunden av en plasikkflaske og sette den over det stedet du har plantet frøene, slik at det varmer opp jorden og fungerer som et minidrivhus. Etter en uke spirer plantene. Squash vokser i et rolig tempo i starten, men fra midten av juli går veksten kjapt. Her er våre beste tips til å lykkes i kjøkkenhagen og dyrke egen avling

Klipp de første blomsterknoppene 

Vær konsekvent å klipp av de første blomsterknoppene når de kommer. Da sikrer du at planten bruker krefter på å bli sterk og produktiv i stedet for å legge energi i å utvikle de første fruktene. De kommer med sikkerhet i rikelige mengder senere. 

Zucchini skal ikke tørke ut 

Når du vanner skal du prøve å unngå at det kommer vann på bladene, siden det øker risikoen for å få meldug på squash-planten. Men det er viktig at du vanner i tørre perioder, slik at planten ikke tørkerut. 

Plukk små squash 

Spis de når de fortsatt er små.

Squash-bladene er store, dekorative og marmorete i sølvgrå toner, mens plantens blomst er stor og gul. Squash planten har hannblomster på lange stilker og hunnblomster sitter på toppen av miniatur squash. Humler bringer støv fra en han-til hunnblomst, der frukten etterfølgende begynner å utvikle seg. 

Når blomsten i spissen av squashen visner er det lurt å fjerne den, slik at du ikke får mugg som kan spre seg til squashen. Høst squashen når den er ganske liten, da er de best og det kommer ofte flere planter når du gjør det. 

Squash - Zucchini - Courgette 

Squash er egentlig et gresskar som skal høstes før de blir modne. Squash er det engelske navnet, mens i Frankrike kalles det courgette, og i Italia går de under navnet zucchini. Det finnes et hav av forskjellige sorter med forskjellige former og farger, men dyrking og bruksområde er nesten likt for alle. 

  • Oppbevar squash kjølig, men ikke i kjøleskap. De holder seg best ved 10 grader. 
  • Skjær squash i terning og frys dem sammen med løk, tomater og paprika for å lage ratatouille. 
1. august 2019
Mer om Hage

Høst og vår - Dette skal du plante i hagen nå!

Når høsten kommer er det en plante fremfor noen nordmenn pynter hagene med - lyng. Men du skal også huske at det er nå du skal plante blomsterløk for en blomstrende hage til våren.

Kastanjer er giftig for hunden din

Høsten er høysesong for samling og kreative kreasjoner med kastanjer. Men visste du at hestekastanjer kan være giftig for kjæledyr og barn?

Sett farge på hagen hele året rundt med lyng i bed og krukker

Få glede av lyng året rundt ved å velge forskjellige arter. Her er de beste plantetipsene til lyng i bed og krukke, og beskrivelse av de mest populære...

Ikke bruk denne: Farlig hageprodukt tilbakekalles

Hvis disse delene løsner og flyr av vil det medføre skaderisiko for brukeren eller tredjeparter, derfor har produsenten nå tilbakekalt produktet. 

Derfor skal du gi grillen en høstrengjøring

Høsten er rett rundt hjørnet, men det betyr ikke at du bør pakke vekk grillen. Se her hvordan du klargjør grillen til høsten og vinterens kulde – og...

Så lett formerer du buskene dine

Du skal klippe stiklinger i vintermånedene, da vil de starte å vokse på våren, og du kan plante dem ut på høsten.

Hibiscus syriacus - Pryder hagen om sensommeren

Hibiscus syriacus eller syrisk rose utfolder sine eksotiske røde, lilla og blå blomster som en fantastisk finale på hagesesongen når de andre buskene og blomstene har avblomstret for lengst. Og den syriske rosen er hverken syrisk eller en rose.   

Er dette verdens minste tre?

Musøre-planten blir ikke høyere enn fem centimeter. Likevel kalles den for et tre.

Slik dyrker du japansk lønn i hagen og i krukke

Japansk lønn er et av de mest elegante trærne som finnes, og treet kan du fint dyrke i norske hager både som fullvoksende tre, i krukke eller i dverg...

Tips om gjødsling

Noen planter og vekster har spesifikke behov når det gjelder næring som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du ha flere varianter?  

Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...