− Hagearbeidet gir meg mer energi!

I vår reise mellom de nordiske lands hager har turen nå gått til Finland. Hos Tepa Lönnqvist i Borgå blomstrer det fra tidlig vår til langt ut på høsten.


Det historiske boligområdet er fullt av fargerike trehus som ligger tett inntil hverandre og oppe på bakken møter vi en fantastisk utsikt over Borgå ådal.

Her brer hagen til Tepa Lönnqvists seg ut rundt to beboelseshus og våningshus. Mange av gårdens planter har en lang historie. Eika foran det gule huset er tretti år gammel.

En eik forskjønner  inngangspartiet til hovedhuset. Blomster i krukker kompletterer blomsterbedene.

Hagen er både velholdt og vakker og hvert eneste hjørne er utnyttet. 

Løkvekster og liljekonvall står for vårens første blomstring. Deretter tar syrinduften over før pionene springer ut. På slutten av sommeren blomstrer georginene. Blomstene strutter både i bed og krukker. Petuniaene som Tepa plantet i begynnelsen av sommeren blomstrer fortsatt i oktober.  

Villvin i tidlig høstskrud. Gamle gjenstander pryder veggen.

– Hagen min holder liv i meg. Hagearbeidet gir meg energi! sier Tepa.

Helt fra Tepa var liten har hun elsket blomster. Mange av sine beste hagetips har hun fått med seg fra barndomshjemmet, blant annet at man krafser løv ned i bedene for å gjøre jorden mer porøs.

Den eksostisk vakre dahliaen gir fantastisk blomstring år etter  år.

Tepa har samlet på stauder lenge. Hun bytter gjerne stiklinger og tips med naboene og om våren når georginene skal deles bruker hun også å dele av sine planter med naboer og venner. 

Det eneste Tepa må få hjelp til er å beskjære trærne og til transporten av gamle grener. All annen transport utfører Tepa enkelt selv på sykkelen sin, nedover bakken og opp igjen.

Georginebestanden er en attraksjon i nabolaget.

Her bor: Terttu ”Tepa” Lönnqvist Sted: Eldre trehus i Borgå, Finland

Mine beste tips

  • Georginer formerer seg kun ved omsorgsfullt stell. Ta opp knollene om høsten og oppbevar dem i kjelleren. I begynnelsen av mai kan de plantes ut. Med hestgjødsel og regelmessig vanning vil de trives.  
  •  Spar på høstløvet til blomsterbedene. Grav groper, kravs ned og dekk med jord.
  •  Knip av visne blomster på petuniaene da blomstrer de lengre.

Min største hagetabbe

Jeg husker bare en ting som jeg har mislykkes med, løytnanshjerter har jeg ikke fått til å trives.