5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Påskeliljer i vase og vann

Påskeliljen, Narcissus Pseudonarcissus, er et vårtegn. Med påskeliljer på bordet kan vi endelig begynne å drømme om litt uteliv i hagen igjen.

Avskårne påskeliljer i vase og vann

Når du kjøper påskeliljer i blomsterbutikken finner du dem ofte i en bøtte uten vann. Det er fordi påskeliljen, som tulipaner, kan gå i dvale. Ved å ikke sette dem i vann vil de heller ikke springe ut før du setter dem i vann hjemme.

5 tips til hvordan du skal behandle avskårne påskeliljer

  • Snitt av stilkene 1-2 cm fra bunnen i ca 45 graders vinkel. Det gjør det enklere for planten å suge opp vann. 
  • Når du skal sette påskeliljene i vann er det viktig at vannet er kaldt til lunkent, og at vasen er helt ren. Sikre deg samtidig at ikke bladene berører vannet, da kan de begynne å råtne. 
  • Påskeliljene bør ikke settes i vase med andre blomster, da de skiller ut et stoff som er giftig for andre planter.
  • Har du frisk frukt i nærheten av dine fine påskeliljer, risikerer du å blomstenes levetid forkortes. Frukt skiller ut ethylen som er giftig for påskeliljer. 
  • Bytt ut vannet i vasen hver eller hver annen dag – det forlenger blomstenes levetid betraktelig.

Les også: Her er Norges 10 vakreste vårblomster

Påskeliljer er giftige for andre planter og dyr

Selv om det er fristende å bruke påskeliljer i en bukett med andre vårblomster, bør du unngå det fordi den er giftig for andre planter. Den er også giftig for hunden og katten din.

Løken er den delen av planten som er mest giftig, men også blader og stengler kan skape irritasjon. Sett derfor vasen et sted hvor hunden elelr katten din ikke kommer til. 

Les også: Gule blomster – 15 herlige blomster til hagen, potten og vinduskarmen