Årets staude, Hestemynte – aromatisk og dekorativ

Denne flotte stauden har også blitt valgt som årets staude av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund forteller Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Staudegruppen mener hestemynten ’Torunn’ fortjener å bli bedre kjent på grunn av plantens mange gode kvaliteter.


En takknemlig staude

Hestemynte (Monarda didyma) kommer opprinnelig fra Nord-Amerika. Hestemynte er en takknemlig staude som kan trives i full sol til halvskygge og i all slags jord. Blomsterfargen varierer fra hvit til purpurrød og når blomstringen begynner i juli kan den vare opptil 2-3 måneder, sier Informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Hestemynte kan bli 60-80 cm høy og kan formeres ved deling enten vår eller høst. Den har et tett bladverk som gjør at planten fyller sin plass ganske raskt og kan derfor hindre ugresspiring.

 

Mot rådyr

I de senere årene har rådyr blitt et økende problem for mange hageeiere. Rådyr har etter hvert trukket ut av skogen og ned i tettbebyggelsen, og gjort til dels stor skade. Rådyrresistente planter er planter som er lite attraktive og som vanligvis står nederst på rådyrenes meny. Hestemynte er en av de plantene som rådyr er svært lite glad i, og kan derfor være et godt valg dersom rådyr er et problem.

 

En mangfoldig staude

Hestemynte har tradisjonelt blitt brukt som medisinplante. Bladene brukes til te som sies å ha en god effekt på mageproblemer, feber og søvnløshet. For å få full effekt bør bladene trekke i kokende vann i minst ti minutter. Hestemynte kan også brukes til å lage potpurri og parfyme. På grunn av sin sterke blomsterfarge, og gode duft, tiltrekkes også biene av denne flotte stauden. Hestemyntens blomster er veldig fint å tørke da kronbladene beholder fargen og formen lenge. En kan også bruke kronbladene i salater, grønnsaksretter, pasta, fiskeretter, olje og eddik, men da bør en kutte blomstene med en gang de har åpnet seg.

 

Gode naboer

Ingen liker å være helt alene, så hestemynte trives godt i sammenplanting med for eksempel takløk, bergknapp, lewisia, sildre, astilbe, høstfloks, solhatt, kattemynte, kattehale, ryllik, kongslys, gullris, daglilje og  kuletistel. Hestemynten trives også godt i krydderhager eller i ulike rabatter.