Beskytt plantene mot vinteren

Med fjorårets harde vinter fremdeles friskt i minne, er det mange som ønsker å gi plantene litt ekstra beskyttelse mot vinteren.


Kanskje opplevde du at noen av plantene strøk med eller at andre viste tydelige tegn på frostskader. Her gir vi deg rådene om hva du kan gjøre for unngå at det samme skjer denne vinteren.

Dekk til staudene
Stauder som ikke er så hardføre kan få en hjelpende hånd til å takle vinteren om du gir dem et vinterdekke. For noen holder det at du lar være å klippe ned staudene på høsten. Det avvisnede plantematerialet vil da kunne fungere som et isolerende lag over jorden og beskytte røttene mot den verste frosten.

Planter som ligger i grenselandet for hva kan overleve i hagen din, kan gjerne få ekstra beskyttelse.

– Dekk over dem som visner ned om vinteren med et jorddekke av organisk materiale som gammel husdyrgjødsel, hagekompost, bladjord, halm eller komposert bark. Skrap jorddekket av om våren så de nye skuddene kan trenge opp, anbefaler forfatterne av boka Fra frø til frodig hage.

Kle på de vintergrønne
Vintergrønne planter som har blitt brune etter en frosthard vinter er lite pent. Særlig er ungplantene utsatt, da de ennå ikke har utviklet et godt rotsystem.

– Unge, nyplantete vintergrønne arter kan overleve ute hvis de blir pakket løst inn i et dobbelt lag tykk hagefleece når det er meldt frost. Fjern fiberduken når temperaturen stiger.

Sett dem inn i huset
Planter som pelargonium og fuksia kan settes i vinduskarmen i et kjølig rom. Du risikerer at de blir lange og skrantne av lite lys og for mye varme, men det kan du bøte på ved å knipe av de voksende plantetuppene. Eventuelt kan du sette dem ned i en frostfri kjeller. Du kan lese mer om overvintring av pelargonium i artikkelen Romantisk nostalgi med pelargonium.

Praktfulle georginer: Planter med sarte knoller, som georginer, må overvintres inne.

Lagre løk og knoller
Med mindre du bor på et sted uten vinterfrost, bør du ta opp og lagre en del sarte løker og knoller som krysantemum, begonia og georginer.

– Lite hardføre løker og rotknoller kan oppbevares i et kjølig, frostfritt skjul, drivhus eller en vinterhage der minimumstemperaturen er 4-7 grader.

Også andre planter kan overvintres ved å plasseres i et frostfritt sted. Les mer om dette i artikkelen Overvintring i drivhus.

Lag deg en forsikring
I tvil om plantene vil klare seg tross alle forholdsregler? Lag deg en planteforsikring i form av stiklinger.

– Hvis du ikke har lyst til å kaste de flerårige, lite hardføre plantene fra bedene om høsten, kan du ta stiklinger av dem sen sommer eller tidlig høst. Overvintre de unge plantene i kjølige, frostfrie omgivelser og hold jorden så vidt fuktig. Når temperaturen stiger om våren, vil plantene vokse seg kraftigere og være på nippet til å blomstre allerede når du planter dem ut sen vår eller tidlig sommer, sier forfatterne av Fra frø til frodig hage.

Les mer om hvordan du tar stiklinger i artikkelen Gratis planter med stiklinger.