Bevar sommeren

Blomster og planter

"Hagegotteri" - samle hagens dufter  og smaker! Lag rosemarmelade, heng urtebuketter til tørk, frys persille og legg ned på flasker og glass.

Rosemarmelade

Har du sentblomstrende roser i hagen din? Plukk de fineste kronbladene og lag marmelade! Husk bare å bruke usprøytede roser.

Du trenger:

125 g skylte, duftende rosekronblader
3 dl farin
4 dl vann
1 sitron (helst økologiskt dyrket)

Smaksett med sitronmelisse, en kvist rosmarin eller noen klaser hylleblomster.
Bland hakkede eller finklipte rosekronblader og farin.

Kok opp vannet og tilsett rosebladene og farin, smaksett med sitronmelisse og hylleblomst.La det trekke i 10 minutter eller til rosebladene er myke.Ta opp hylleblomstklasene.

Les også:

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

Tilsett sitronsaft og skall fra sitronen, bland nøye.La det koke til det begynner å tykne, ca. 15 minutter. Smaksetter du med rosmarin, tilsettes denne i slutten av koketiden.Ta bort rosmarinkvisten før du heller over i varme, rene glass.

La det kjølne. Holdbarheten er på ca. tre måneder.

Syltede rødbeter

Du trenger:

1 kg rødbeter
1,25 dl 12-prosent eddik
1,5 dl farin
0,5 ts hele hvite pepperkorn

Skyll rødbetene, la skinnet og rotspissene sitte på. Legg i en kjele, fyll  på vann slik at rødbetene dekkes. Kok i  20-50 minutter (kortere tid for små beter). Skyll av i kaldt vann. Skrell rødbetene og skjære dem i skiver og legges på  glass med luftett lokk.

Les også:

Nytt rom på 1-2-3

Det trenger ikke koste skjorta å pusse opp et rom, og det behøver ikke være store jobben. Med veggplater kan du fornye hjemmet ditt raskere enn du...

Sil 5 dl av kokvannet gjennom et kaffefilter. Ha det i kjelen og tilsett eddik, farin og de hvite pepeprkornene. Kokes i fire minutter. Helles over rødbetene slik at de dekkes.

Sett på lokket, oppbevares kaldt. Kan spises etter et døgn, holdbar i kjøleskapet opp til et år.

Tørke krydder...

Har du ikke rukket å høste i krydderhagen? Aller best blir krydderet om det høstes straks før eller i begynnelsen av blomstringen. Men det er fortsatt ikke for sent. Men vær varsom - høster du for kraftig nå senhøstes får  urtene det vanskeligere med å overleve vinteren. Men å ta noen enkelte skader ikke. Unntaket er basilikum og rosmaring som likevel ikke klarer vinteren.

Velg en dag med sol og tørt vær. Unngå å  høste urtene når de er våte av dugg eller regn. Klipp noen fine kivister, knyt rundt bukettene og heng dem opp til tørk. Velg en tørr og luftig plass, unngå direkte sollys. Når bladene har tørket, drar du dem av kvistene.Oppevares gjerne en stund i en papirpose, slik at de er helt tørre. Deretter kan de legges i glass med lokk.

Russisk estragon og en del mynter blomstrer langt ut i september. Estragonens blomster kan tørkes til vakre eterneller. Forskjellige sorter mynter blir til en god urtete.Hell kokende vann over de ferske bladene og la det stå en stund. Eller tørk som forklart ovenfor.

Les også:

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

...eller frys ned!

En del urter, som basilikum, persille, gressløk og dill er det bedre å fryse ned enn å tørke. Bruk små bokser eller fryseposer.

Enkleste måten å  oppbevare persille: Plukk, legg dem med stilker og alt i fryseposer og så inn i frysen. Når de skal brukes er det bare å smule den frosne persillen i posen.

Bland urtene...

Kjempegodt på ovnsbakte poteter og grønnsaker er det å mikse en blanding av tørkede urter som oregano, salvie, kjørvel, sitronmelisse, timian, løpestikke, meriam og rosmarin  med flere.

...eller lag en urteolje!

En del av den siste avlingen kan du bruke til urteolje.Deilig på  mozarella, brød, salat, fisk – den passar på alt!

Du trenger:

2 dl grovt hakkede friske urter, for eksempel estragon, basilikum og persille
2 dl fin olivenolje
1 hvitløkskløft
hvitpepper og salt

Bland urter, olivenolje og hvitløk. la det stå å trekke, gjerne et par timer. Deretter siler du urteoljen gjennom et kaffefilter - det tar litt tid! Salte og pepre etter smak.

Vil man ha igjen litt grønt i oljen kan den siles gjennom en vanlig sikt.

17. september 2012
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Blomster og planter Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Blomster og planter Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Blomster og planter Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Blomster og planter Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.