Bevar sommeren

"Hagegotteri" - samle hagens dufter  og smaker! Lag rosemarmelade, heng urtebuketter til tørk, frys persille og legg ned på flasker og glass.

Rosemarmelade

Har du sentblomstrende roser i hagen din? Plukk de fineste kronbladene og lag marmelade! Husk bare å bruke usprøytede roser.

 Plukk de fineste kronbladene og lag rosemarmelade

Du trenger:

125 g skylte, duftende rosekronblader
3 dl farin
4 dl vann
1 sitron (helst økologiskt dyrket)

Smaksett med sitronmelisse, en kvist rosmarin eller noen klaser hylleblomster.
Bland hakkede eller finklipte rosekronblader og farin.

Kok opp vannet og tilsett rosebladene og farin, smaksett med sitronmelisse og hylleblomst.La det trekke i 10 minutter eller til rosebladene er myke.Ta opp hylleblomstklasene.

Tilsett sitronsaft og skall fra sitronen, bland nøye.La det koke til det begynner å tykne, ca. 15 minutter. Smaksetter du med rosmarin, tilsettes denne i slutten av koketiden.Ta bort rosmarinkvisten før du heller over i varme, rene glass.

La det kjølne. Holdbarheten er på ca. tre måneder.

Syltede rødbeter

Du trenger:

1 kg rødbeter
1,25 dl 12-prosent eddik
1,5 dl farin
0,5 ts hele hvite pepperkorn

Skyll rødbetene, la skinnet og rotspissene sitte på. Legg i en kjele, fyll  på vann slik at rødbetene dekkes. Kok i  20-50 minutter (kortere tid for små beter). Skyll av i kaldt vann. Skrell rødbetene og skjære dem i skiver og legges på  glass med luftett lokk.

Sil 5 dl av kokvannet gjennom et kaffefilter. Ha det i kjelen og tilsett eddik, farin og de hvite pepeprkornene. Kokes i fire minutter. Helles over rødbetene slik at de dekkes.

Sett på lokket, oppbevares kaldt. Kan spises etter et døgn, holdbar i kjøleskapet opp til et år.

Tørke krydder…

Har du ikke rukket å høste i krydderhagen? Aller best blir krydderet om det høstes straks før eller i begynnelsen av blomstringen. Men det er fortsatt ikke for sent. Men vær varsom – høster du for kraftig nå senhøstes får  urtene det vanskeligere med å overleve vinteren. Men å ta noen enkelte skader ikke. Unntaket er basilikum og rosmaring som likevel ikke klarer vinteren.

Velg en dag med sol og tørt vær. Unngå å  høste urtene når de er våte av dugg eller regn. Klipp noen fine kivister, knyt rundt bukettene og heng dem opp til tørk. Velg en tørr og luftig plass, unngå direkte sollys. Når bladene har tørket, drar du dem av kvistene.Oppevares gjerne en stund i en papirpose, slik at de er helt tørre. Deretter kan de legges i glass med lokk.

Russisk estragon og en del mynter blomstrer langt ut i september. Estragonens blomster kan tørkes til vakre eterneller. Forskjellige sorter mynter blir til en god urtete.Hell kokende vann over de ferske bladene og la det stå en stund. Eller tørk som forklart ovenfor.

…eller frys ned!

En del urter, som basilikum, persille, gressløk og dill er det bedre å fryse ned enn å tørke. Bruk små bokser eller fryseposer.

Enkleste måten å  oppbevare persille: Plukk, legg dem med stilker og alt i fryseposer og så inn i frysen. Når de skal brukes er det bare å smule den frosne persillen i posen.

Bland urtene…

Kjempegodt på ovnsbakte poteter og grønnsaker er det å mikse en blanding av tørkede urter som oregano, salvie, kjørvel, sitronmelisse, timian, løpestikke, meriam og rosmarin  med flere.

…eller lag en urteolje!

En del av den siste avlingen kan du bruke til urteolje.Deilig på  mozarella, brød, salat, fisk – den passar på alt!

Du trenger:

2 dl grovt hakkede friske urter, for eksempel estragon, basilikum og persille
2 dl fin olivenolje
1 hvitløkskløft
hvitpepper og salt

Bland urter, olivenolje og hvitløk. la det stå å trekke, gjerne et par timer. Deretter siler du urteoljen gjennom et kaffefilter – det tar litt tid! Salte og pepre etter smak.

Vil man ha igjen litt grønt i oljen kan den siles gjennom en vanlig sikt.