Hageekspert Tonje Bergh har skrevet bok om urtedyrking.
Hageekspert Tonje Bergh har skrevet bok om urtedyrking. Bilde: Anne Line Biberg, Janne Hansen og produsenten

Denne hagen er til å spise opp

Dyrk dine egne urter og nyttevekster som pynter opp på terrassen. De smaker mye bedre enn kjøpeurter, og med riktig stell ser de også frodigere ut. Få profftipsene her! 

Av: Anne Marit Muri, 3. mars 2015

– Hjemmeproduserte grønnsaker, spiselige blomster, krydderurter, terrasseplanter og «urban growing» har fått stor oppmerksomhet i trendbildet de siste årene,  sier Tonje Bergh.

Hun har i flere år vært daglig leder i Opplysningskontoret for blomster og planter og har sin faglige bakgrunn fra Norges Landbrukshøgskole, nå NMBU.

I dag driver hun hagekonsulentfirmaet Plantmania, og har nylig gitt ut  hagebok om spiselige vekster som kan dyrkes i potter og krukker.

– Alle som drømmer om en liten hage kan lage den i en krukke. I dag er det økende interesse for det å dyrke selv, og da spesielt nyttevekster, sier Tonje Bergh.

I én og samme krukke kan du dyrke planter som både er spiselige og vakre. Mange stauder og sommerblomster kan dessuten brukes som pynt og ingredienser i matlagingen.

Du kan for eksempel lage fine sammenplantinger i potter med kombinasjonen solsikke, tomat og koriander, eller isop, sitronmelisse og bladlilje.

Dyrking i potter er lite plasskrevende, og pynter samtidig fint opp på terrassen.

Når kan du så? 

Det å dyrke egne krydderurter fra frø er et ekstra krydder i hverdagen. Det finnes over 100 planter som kan dyrkes i potter, og som du kan få til i Norge.

I midten av mars kan du blant annet så: basilikum, lavendel, mynte, rosmarin, salvie, gressløk, timian og sitronmelisse. 

I begynnelsen av april kan du så kjørvel, dill, estragon, merian og persille. Bruk såjord (ekstra sandholdig) og plant om i urtejord (porøs og mager jord).

Dyrk plantene innendørs til det er varmt nok til å sette dem ut, som regel i begynnelsen av juni. Planter som er følsomme for kulde bør vente til midten av juni. Vann jorden og plantene godt før og etter planting.

 

I den nye urteserien fra FFC kan du velge mellom basilikum, persille, timian og dill.

Dyrk kjøkken­urter inne

Flying Culinary Cirkus er en gjeng omreisende mesterkokker som vil at folk skal oppleve gleden ved å dyrke maten selv. Derfor har de lansert et selvdyrkersett for urteglade. Settet fås i variantene basilikum, persille, timian og dill, og innholder frø, næring, to potter, ekspanderende jord og et lokk.

Urtesettet fungerer som et minidrivhus og fås kjøpt hos dagligvarebutikkene Meny, Centra, Ultra og Jacobs til kr 39.

– Ved å gjøre dyrkingen av egne urter tilgjengelig i dagligvaren får produsentene av friske urter økt konkurranse, sier Tor Jørgen Kramprud Arnesen, urte- og grønnsaksekspert i gruppen. For å unngå for mye søl valgte guttene å bruke en jordtablett i stedet for våt jord.  – Du bare heller på varmt vann og ser at jorden vokser i potten, ganske kult. Barna tror vi tryller når vi viser dem dette, sier Tor Jørgen.

3. mars 2015 Anne Marit Muri