Bilde: Thomas X. Floyd

En annerledes atriumshage

I Lærdal, med lite regn og måneder uten sol, ligger en drøm av en blomsterhage…


Godt skjult bak husfasaden har hageeier Borgny Vindedal skapt en atriumshage helt utenom det vanlige. Det «hemmelige hagerommet» med fargerike staudebed er omsluttet av fire ulike husvegger, via et gråpatinert båtnaust, en rødmalt låve, et okergult gjestehus og hovedhus i samme gulnyanse.

I det eldste strøket med historiske trehus i Lærdal, innerst og ganske så bortgjemt mot Løytnantsbrygga har Borgny skapt et hagerom som har blitt til på samme måten som en vei blir til mens man går.
Da familien kjøpte huset på slutten av 50-tallet, gikk fjorden helt inntil kjøkkentrappa. Tomten ble utvidet ved å fylle på med stein, kompost og jord.
Der naustet står i dag, på den ene kortsiden, gikk Sognefjorden helt inn til husveggen i gamle dager. På 1960-tallet ble Lærdal sentrum utvidet og deler av fjorden fylt igjen for å skape et mer moderne og tidsriktig bysentrum. Det er noe av årsaken til at de gamle trebygningene i Lærdal ikke ble jevnet med jorden som så mange andre steder på Vestlandet.
I gaten der pensjonist Borgny bor, er det grusdekke og hvitmalte statikkgjerder rundt eiendommene. På fremsiden av det okermalte huset et det en liten jordlapp der det er anlagt en minirosehage. Her lener rosa og røde buskroser seg dovent over stakittgjerdet.


Stauder og posefrø

Bak den beskjedene hagefasaden, etter å ha gått på en liten sti langs hovedhusets langvegg, åpenbares atriumshagen i all sin prakt. Hagerommet er på 300 kvadratmeter rammet inn av fire vegger. Men hagen er ikke fullstendig skjermet for innsyn. Her er et lite gløtt ut nær naustveggen, der man kan skimte en flik av Sognefjorden. Midtpunktet i uterommet er et stort firkantet bed med hellelagte stier og blomstrende flora i alle regnbuens farger. Planter har kommet og gått gjennom årenes løp, og Borgy har eksperimentert seg frem til dagens resultat som består for det meste av stauder og frø fra poser.
Nå preges bedene av kjempekrage, nellikrose, daglilje, arendaspir, gulliris, askenøkkeltunge, gul rubekia og blå veronika for å nevne noen.
En sjelden plante, som kun finnes i Lærdal er fjæreknapp. Dette er lav plante med gråhvite blader som trives i denne hagen.

Krevende klima
Klimaet i Lærdal preges av svært lite regn og vintermåneder uten sol som kan være isende kalde. Til gjengjeld kan sommermånende være nesten tropisk varme. Med et såpass krevende klima er det derfor nødvendig å være ekstra nøye på valg av planter som vil overleve her. Langs låveveggen er det plantet rognebærtre, fagerfredløs, skogforglemmegei og ulike bregner, som trives godt med begrenset sollys. Foran den gråpatinerte naustveggen er det anlagt bed, som er støttet opp av et staselig steingjerde. Samtlige steiner er plukket i området og lagt sirlig på plass for å danne en fin ramme rundt det frodige staudebedet. Her har Borgny plantet blant annet purpuralunrot og akeleier i blått, hvitt, oransje og rødt.
Midt på sommeren kan det bli svært varmt i Lærdal. Da er det ikke få kanner med vann som må til for å holde liv i plantene.

Oppdagelsesferd
Selv om det er mye jobb å holde hagen i god stand, oppveies alt strevet når fru Vindedal ser at plantene trives og blomsterer i praktfulle farger. Borgny Vindedal har bodd på eiendommen i Lærdal siden 1950-tallet. Hun har fire barn, seks barnebarn og ett oldebarn. To døtre bor fremdeles i Lærdal, rett i nærheten. Når solen varmer i hagen og blomsterprakten utfolder seg i full sommerflor, er det godt å oppholde seg i uterommet. Da serveres kaffen utendørs i selskap med familien på terrassen som er anlagt i le for vinden med treplatting og levegg. På hagens mange grusganger og små hellelagte stier er det spennende å gå på oppdagelesesferd og sette seg ned på kne og lukte på plantene. Når man kommer ned i knehøyde ser hagen ut som et fargerikt «blomsterhav». Man skvetter nesten litt når man reiser seg opp igjen og hever blikket mot himmelen og får øye på de høye fjellene som omkranser den fredelige hagen, i dalen, innerst i Sognefjorden.

Noen av blomstene i Borgnys hage: kjempekrage, Nellikrose, Lavendel, daglilje, Arendaspir, Gulliris, Askenøkkeltunge, Gul Rubekia, Blå Veronika, Fjæreknapp, Fagerfredløs, Skogforglemmegei, Rognebærtrær, Bregner Pæretrær og epletrær, Ripsbusker, Røde Ingrid Bergmann roser, Rosa Queen elizabeth roser

23. april 2009
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Gratis planter med stiklinger

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Høststell av krukkeplantene

Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

Fire planter som ikke trenger sollys

Fullt i vinduskarmen? Ikke noe problem. Her er fire planter som ikke trenger sollys.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Hagen akkurat nå - april

Våren er her og dagene blir lengere.

Høstsysler i hagen

Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no