Gratis planter med stiklinger

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.


Foto: Colourbox
Du trenger ikke tømme lommeboka på nærmeste hagesenter for å få planter til uteplassen. Ta i stedet stiklinger fra planter du allerede har, eller be naboen om stiklinger om hun har spennende sorter du selv mangler.

Du kan ta stiklinger av både stueplanter og hageblomster. Siden stiklingsplanten blir lik moderplanten, i motsetning til frøformerte planter, bør du velge sunne, flotte planter når du skal ta stiklinger.

Mange måter å ta stiklinger på
- Planter har evne til å utvikle røtter, såkalte adventivrøtter, fra forskjellige deler av planten, som for eksempel fra bladhjørner, stamme, skudd, blader og jordstamme, skriver Eva Rönnblom i boka Hagen gjennom året.

Enkelte planter, som grønnrenner og mor-og-barn, gjør stiklingjobben veldig enkel for deg ved å produsere ferdige småplanter, såkalte utløperplanter. Andre er ikke fullt så hjelpsomme, men skyter likevel røtter om du setter dem i vann eller jord.

Av vedaktige planter som rosmarin, sitronverbena og fuksia kan du ta hælstiklinger. Ta en liten kvist fra stammen og pass på at hælen, dvs vekstsonen mellom stamme og kvist, følger med.

Beskjæring gir stiklinger
Kaktuser danner sideskudd som du kan bruke til stiklinger, mens planter som svigermors tunge og kongebegonia kan danne nye planter fra bladstykker. Har du gullranke eller voksblomst som har blitt for lang og slengete, kan du lage mange nye småplanter ved å dele opp avklippet i mindre stykker og sette dem i såjord.

Og når du beskjærer pelargonier eller roser, kan du bruke toppskuddene til stiklinger. Om du ikke trenger flere pelargonier selv, kan de bli fine gaver senere. Du kan også ta toppstiklinger av flittiglise, praktspragle eller av busker. Hva med å lage en liten oppstammet bærbusk til å ha i en stor potte ved sitteplassen ute?

- Skjær stiklinger av årsskudd av busker du vil ha flere av. Stiklingene bør være 10-12 cm lange, ha 3-4 knopper over jorda og stikkes om lag fem centimeter ned i kaktusjord eller 50/50 matjord/sand, sier Tor Smaaland i boka Tors tusen hagetips.

Gi røttene starthjelp
Han forslår også at man gir stiklingene litt starthjelp med rotfremmende seljesaft. Selje inneholder auxin, et plantehormon som stimulerer utvikling av røtter.

- Klipp opp to-tre seljekvister i centimeterlange biter og legg dem i en liter vann over natten. Sett alle stiklingskvister over natten i auxinvannet før du setter dem i jorda. Slik roter de seg fortere, anbefaler Smaaland.

Stiklinger vil helst ha det lyst, varmt og fuktig når de skal danne røtter. Det får du ved å bruke en dyrkningsklokke eller ved å tre en gjennomsiktig plastpose over planten, og deretter sette potten et sted hvor det er tilstrekkelig med lys, men unngå det varmeste sørvinduet. Nå er det bare å vente tålmodig på at stiklingene skal danne røtter og bli til små planter du kan ha glede av fremover.


Kilder: ”Hagen gjennom året” av Eva Rönnblom, og ”Tors tusen hagetips” av Tor Smaaland.
23. oktober 2008
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Dyrk vannmelon i hagen!

Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Høststell av krukkeplantene

Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

Fire planter som ikke trenger sollys

Fullt i vinduskarmen? Ikke noe problem. Her er fire planter som ikke trenger sollys.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Våren er her og dagene blir lengere.

Høstsysler i hagen

Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no