Hagen akkurat nå – juni

Her er månedens hagetips.

Hagen i juni er vakker! Vi har her samlet hva du bør gjøre i hagen nå.

Hagen i juni:

Dette skal du gjøre i hagen nå:

  • Sommerblomster vokser raskt og trenger næring hele sommeren for å orke å blomstre helt til høsten.
  • Stauder og andre flerårige vekster skal bare gjødsles fram til St. Hans. Gjødsler man senere, vokser de for lenge utover i sesongen og forbereder seg dermed dårligere til vinteren.
  • Forsett med luking. Luker du regelmessig i bedene får ikke ugresset så godt feste.
  • Høst rabarbraen i juni, mens den er god. Mange kryddervekster er nå store nok til å høstes. 
  • Beskjær tidligblomstrende prydbusker så snart blomstringen er over. Da blomstrer de også neste år. Dersom man venter med å beskjære til vinteren uteblir blomstringen første våren.
stjernehyasint
Stjernehyasint (Camassia) trives godt i en blomstereng. Foto: Getty Images

Snart sommersolverv

Vi nærmer oss sommersolverv og hagene er vakre og frodige. Blomstringen er på topp og hagen er full av friske, grønne nyanser. De fleste markblomstene står i full blomst til St. Hans. Vent ikke for lenge med å sette opp støtte til de høyreiste staudene. Nå står de rett og fint, men et sommerregn kan raskt bøye dem ned.

storknebb
«Philippe Vapelle» har blålilla blomster mot et litt grågrønt bladverk. Foto: Getty Images

Sesong for storknebb

En mengde storknebb blomstrer i juni. Det er en plante som passer over alt, både i i de stramme og i de mer viltre hagene. Storknebb som blir lave og puteformede vil ha mer sol enn de mer høyvokste med en litt mer spredt vekst. Synes man at blomstringen er for kort fins det hybrider som blomstrer lengre enn andre. Blant disse hører «Rozanne», «Jolly Bee» og «Ann Folkard».

Nå skal frøplantene i jorden

Så snart risikoen for nattefrost er over kan frøplantene du forkultiverte inn plantes ut. Det gjelder både sommblomster, grønnsaker og stauder. Pass på å herde dem først, slik at overgangen mellom inne- og utelivet ikke blir for drastisk.

Duftende roser

Når de velduftende peonene visner, tar rosene over. Først ut er tidelige, gammeldagse, buskroser. De er vanligvis ikke remonterende, men med et desto mer overdådig blomsterfor. «Totenvikrosen» er en slik. Rundt St. Hans ligger de remoterende rosene i startgropen, mange av dem blomstrer fra juni og helt til frosten setter en stopp for blomstringen.

roser
Foto: Getty Images