Bilde: Tonje Bergh, OBP

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Mange hageiere har trukket ut i hagen den siste uken eller så. Nå begynner forarbeidet som skal sikre en frodig og blomstrende sommer.

– Men pass på, april er en lunefull måned og det er fremdeles fare for nattefrost, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Gjennomtenkt planting
– Tenk gjennom hva slags hage du vil ha, er rådet fra Bergh.


Små skudd titter frem: Vær forsiktig så du ikke skader årets skudd når du rydder og luker i bedet.

Lag en plan. Tenk ’riktig plante på rett sted’. Er du i tvil kan du be om råd i ditt lokale planteutsalg. Det finnes også ei nyttig bok som heter Hvilken plante hvor, som kom ut på nytt på CappelenDamm i fjor høst.

Lag små skisser. Skal du ha en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker. Vil du ha en hage som krever mye arbeide, eller en som klarer seg selv? Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha og når telen er forsvunnet kan du begynne å plante.

Gjødsling og beskjæring
Staudebedet og andre bed kan gjødsles 50-70 g fullgjødsel per m2 i forbindelse med nedbør eller vanning. Husk også at hvis du begynner å fjerne ugress tidlig, vil det spare deg for arbeid senere. Bruk solskinnsdagene til å rydde opp i bedene.

En rekke busker og trær kan beskjæres nå. Dette gjelder blant annet sibirkornell, sommerblomstrende spirea, buskmure og sommerfuglbusk. Vårblomstrende busker bør du vente med til etter blomstring, slik at du ikke skjærer bort blomsterprakten. Nå er det også siste sjanse for å beskjære eple- og pæretrær og bærbusker, det må gjøres nå før knoppene springer.

Bruk saks og sag for å fjerne døde, skadde og syke greiner fra busker og trær. En tommelfingerregel er at når bjørken har fått musører, kan rosebuskene beskjæres. Er du i tvil om hva du trenger av utstyr? Ta en titt på artikkelen Treeierens utstyrsliste.


Tåler noe frost: Stemor er en hardfør plante som tåler å settes ut i krukker litt tidligere enn mange andre sorter.

Starthjelp for plenen
Når plenen har tørket opp, bør den rakes. Da får du fjernet dødt gress og mose samtidig som de unge gressplantene får lys og luft.

I april er det fint å gi plenen første runde med fullgjødsel, ca 4-5 kg per 100 m2. Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Plenen bør gjødsel i forbindelse med nedbør eller vanning for å unngå sviskader.

Kalking er nødvendig kun hvert 2.-3. år. Er du i tvil om plenen trenger kalk er det lurt å ta en jordprøve.

Planter i krukker
Det er alltid hyggelig å ha fargerike blomsterkrukker stående på trappen eller ved terrassen, men naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går i april og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost, men vi har noen unntak. Stemor, løkblomster, Diascia og ranunkler tåler litt kulde.

Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut de andre sommerblomstene. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten.

24. april 2010
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Gratis planter med stiklinger

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Høststell av krukkeplantene

Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

Fire planter som ikke trenger sollys

Fullt i vinduskarmen? Ikke noe problem. Her er fire planter som ikke trenger sollys.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

En forsiktig start i hagen

Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Våren er her og dagene blir lengere.

Høstsysler i hagen

Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no