På flyttefot i hagen

Flytting av trær og busker i hagen krever planlegging.


Foto: Colourbox
Når man kjøper villa på bruktboligmarkedet, følger gjerne en etablert hage med på kjøpet. Men hva gjør du om den forrige eierens hagestil ikke passer inn i dine planer for hagen? Jo, du tar grep og skaper den om i ditt eget bilde.

Men før du rykker opp planter med roten og sender dem på komposthaugen, vurder om du kan bruke dem andre steder i hagen. Kanskje vil prydtreet som i dag skygger for sitteplassen, passe bedre om det sto i den andre enden av tomta? Bruk litt tid til å finne ut hva du vil flytte og hvor, og vær forberedt på at store planter krever mer forberedelse enn stauder.

Beskjær røttene
- Bruk to sesonger om du skal flytte store trær og busker, anbefaler hageplanlegger Marit Næss. Hun er utdannet bygartner og driver i dag Marits Hageplanlegging AS i Asker, men firmaet tar også oppdrag på landsbasis.

- Den første sesongen rotbeskjærer du. Det vil si at du stikker en spade i ring rundt hele planten. Ringen bør være litt større enn plantens diameter. Da kutter du sugerøttene, og treet eller busken må kompensere ved å danne nye røtter slik at nærings- og væskeopptaket opprettholdes. Lar du plantene få bruke første sesong på dette, vil de få en mye bedre start når du flytter dem, sier Næss.

Rotbeskjæring bør utføres tidlig på sensommeren. Det gir plantene tid til å utvikle røtter før de går i vinterdvale. Den andre sesongen foretar du selve flyttingen.

Unngå uttørking
- Grav først hullet du skal flytte planten til slik at det er klart. Røttene tørker raskt ut, og det går fort utover plantens næringsopptak. Tiden hvor røttene er ute av jorden må derfor gjøres så kort som mulig, sier Næss.

Uttørking er også grunnen til at det kan være lurt å unngå flytting av planter midtsommers, når været er på det varmeste og tørreste. Du bør likevel ikke vente til den våte årstiden, høsten.
- Jo lenger tid plantene får til å etablere seg, desto bedre er det. Flytt dem enten på vårparten eller tidlig på sensommeren når den tørreste perioden er over, sier Næss.

Pass på at planten står støtt i sitt nye tilholdssted. Vann godt både forut for og etter at planten har kommet i jorden. Ikke få panikk om planten ser litt slapp ut den første dagen eller to. Den har tross alt vært gjennom en traumatisk opplevelse og har lov til å sture litt. Etter noen dager vil den hente seg inn igjen og ha begynt å etablere seg på sitt nye tilholdssted.
23. oktober 2008
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Gratis planter med stiklinger

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Høststell av krukkeplantene

Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

Fire planter som ikke trenger sollys

Fullt i vinduskarmen? Ikke noe problem. Her er fire planter som ikke trenger sollys.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Hagen akkurat nå - april

Våren er her og dagene blir lengere.

Høstsysler i hagen

Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no