Få en fantastisk rosehage

Romantiske, fargerike og med en nydelig duft – roser er vanskelige å motstå. Her er ekspertens beste tips for å få til ditt eget rosebed!

Få en fantastisk rosehage

Rundt 50 000 sorter, i et vidt spekter av vakre nyanser. Roseverdenen kan virke som en jungel. Men er det egentlig så vanskelig å dyrke roser? Vi har møtt Henny Johansson, leder i det Svenska Rosensällskapet, for å snakke om roser. 

– Mange sier at de ikke tør å ha roser fordi det er vanskelig, at rosene får sykdommer og dør. Da velger man kanskje feil roser. En del planteutsalg selger litt vanskeligere bedroser som ikke er så herdige og som krever en god del stell, sier hun. 

Hvilke roser bør man satse på som nybegynner?

– Velg lettstelte roser som passer til din hage. Se på herdigheten (hvilken klimasone du bor i), men også hvilken jordtype du har. Da har rosene lettere for å overleve, og det blir ikke så mye jobb, sier Henny Johansson.

Begynn med hardføre sorter og ikke se ned på de vanlige buskrosene. De er velprøvde og selges i stort monn. 

– Vi pleier å anbefale Rugosa-roser til de høyere klimasonene, for eksempel nyperoser som den populære «Hansa», men det finnes mange å velge i. Kanadiske roser er også svært herdige, og har den fordelen at de blomstrer hele sesongen, sier Henny Johansson.

Louise Bugnet, er en kanadisk Rugosa-rose som tåler opp til sone

«Louise Bugnet», er en kanadisk Rugosa-rose som tåler opp til sone 7.  – Den er remonterende og dufter kjempegodt, sier Henny.

– Roser i Portland-gruppen, som «Jacques Cartier» och «Mme Boll», er koselige blomster. Dette er gammeldagse roser som dufter nydelig og blomstrer to ganger (remonterende). Jeg vil også tipse om Moschata-gruppen. Disse blomstrer på årsskuddene selv om de fryser. «Mozart» og «Robin Hood» (sone 5) er velkjente eksempler og har roser i mange farger. 

Fordelen med disse sortene er at de ikke krever beskjæring hele sesongen for å holde seg fine. De trenger heller ikke å gjødsles hele sesongen igjennom, og de får stort sett ikke sykdommer.

– Det eneste du trenger å gjøre er å beskjære dem om våren for å forme busken, og å gjødsle én gang om våren. Siden holder de seg fine, og de tåler mye. Når rosene er veletablerte, trenger du ikke engang å vanne dem gjennom lange tørkeperioder, sier Henny Johansson.

Les også: Slik får du suksess med de 6 mest populære rosetypene!

Hva skal man tenke på når man planter roser i hagen?

– Alle roser som man planter trenger å vannes regelmessig de to første årene, uansett sort. I dag trenger man nødvendigvis ikke kjøpe roser bare om våren eller høsten, men man kan kjøpe dem i krukke og sette ned hele klumpen i jorda. Da er det viktig å vanne skikkelig hele sommersesongen. 

Hvor mye skal roser vannes?

– Om det er en nyplantet rose og det er tørt, så vann godt – omtrent en kanne i uka. Om det blir lange tørkeperioder, pleier jeg å rotvanne rosene mine. Det som er fint med roser, er at når de har blitt godt etablert går røttene ganske dypt. Det betyr at de tåler en del tørke, slik at de ikke trenger så mye vedlikehold. 

Fammentanz er en vanlig rød klatrerose som trives også lenger nord i landet

«Flammentanz» er en vanlig rød klatrerose som trives også lenger nord i landet, helt til sone 6. 

Om roseinteressen din skulle blomstre opp og du vil lære mer, kan du gå på biblioteket og låne et roseleksikon. Der kan du lese mer om de ulike gruppene og finne dine favoritter blant gammeldagse eller moderne roser. 

– På 80-tallet var interessen veldig stor for gammeldagse roser. Den naturlige forklaringen på det var at det var de rosene som trengte å reddes. I dag kan man ha alle typer roser, men man velger oftest etter hvilke farger man liker. Rosa er fortsatt det mest populære. Samtidig får vi mange spørsmål om hvilke roser som matcher forskjellige husfarger, sier Henny Johansson.

Hvilke farger passer sammen?

– Till grå og lyse hus funker roser i hele fargeskalaen. Har du rødt hus, velger du kanskje ikke røde roser, men det blir fint med gule, hvite eller hvorfor ikke en lilla klatrerose? Til gule hus kan du ha rosa, hvite eller røde. Men det er en smakssak, jeg synes virkelig du skal velge det du liker, uansett trender. 

Frühlingsduft, en remonterende Spinosissima-rose

«Frühlingsduft», en remonterende Spinosissima-rose, er  Henny Johanssons favorittrose. – Den har så utrolig fin farge og dufter fantastisk godt. 

Hennys beste rosetips

  • Velg riktige roser til din hage, gjerne roser som tåler en sone som er litt høyere enn din egen. Bor du i sone 4–5, så bør du ikke velge bedroser, men finn noen gode sorter til dine forhold. 
  • Skaff deg en god beskjæringssaks til å beskjære grenene med. 
  • Det er lov å angre. Om noe ikke funker, kan du alltids plante en ny rose av en annen sort. Test deg fram, ikke vær redd for å feile.  
  • Skadedyr kommer an på vær og hvor i landet du bor. Noen år kan for eksempel høye temperaturer føre til store angrep av bladlus. Skadesopper er vanligst i sørligere deler av landet, og der er det viktigere at man velger roser som er motstandsdyktige mot sopp. Tenk både på herdighet og å velge roser som er kjent for å være resistente mot sykdommer. 
  • God luftgjennomstrømning minsker risikoen for både sopp og skadedyr på rosene dine.  
  • Ta vare på fuglene – de spiser for eksempel bladlus. 
  • Når du begynner å se angrep, bør du plukke bort det området der du tror skadedyret holder til for å minske flere angrep utover i sesongen.