Så dine egne planter

Drømmer du om fargerike sommerblomster, lekre grønnsaker og duftende krydderurter til sommeren? Å ale opp egne planter er morsomt og lettere enn du tror!


Bilde: Stemor er en enkel plante å få til.

Mange av sommerens blomster og grønnsaker krever forkultivering inne for å rekke å blomstre eller gi avling. Selvsagt kan du få kjøpt ferdige småplanter, men lommeboken går fort tom når en skal fylle opp hagen med ”kjøpeplanter”. Det er dessuten lettere å få tak i nye og spennende sorter når en kjøper frø. Alt du trenger, er en solrik vinduskarm, høvelige plantekar, jord, vann og næring.

Planter som kan såes inne i april

Sommerblomster: Tidlig i april er det på tide å så tagetes, stemor, puslingkrave, løvemunn, lobelia, petunia, levkøy, ringblomst, kornblomst og erteblomst. De tre siste kan du også så direkte på friland i mai, men da kommer blomstringen senere i gang.

Grønnsaker: Tidlig i april må frøene til brokkoli, blomkål, rosenkål, purre, melon og stilkselleri i jorden. Midt i april såes hodekål, kinakål og aspargesert.

Krydderurter:  Krydderurtene bør såes i mars eller først i april. Nå kan du så mynte, sitronmelisse, rosmarin og basilikum.

Frø i potter og brett
Du kan godt bruke melkekartonger, gamle jordbærkurver eller blomsterpotter til å så i. For å hindre at joden tørker ut, er det lurt å strekke plastfilm eller en plastpose over toppen av karet. Det finnes også mange smarte innretninger å få kjøpt som spesielle såbrett, små minidrivhus og torvpotter.

  bildetekst  bildetekst

Bilder: Plastfilm holder på fuktigheten, og så snart frøplantene titter fram, må de settes så lyst som mulig.

Jord
Jorden skal være lett og luftig og ha god drenering. Vanlig blomsterjord som du får kjøpt i butikken, er som regel bra nok. Virker den litt ”fet” eller kraftig, kan du blande den opp med litt sand. Ikke så for tett. Frøplantene trenger litt luft rundt seg.

Varme
De fleste frøene vil ha det godt og varmt for å spire. Det optimale er mellom 18 og 22 grader, avhengig av plantearten. Et varmt badegulv er ofte ideelt, eller i nærheten av en panelovn eller radiator. Når plantene titter fram, settes de som regel litt kjøligere.

Lys
Før plantene spirer, kan kassene gjerne stå mørkt. Men med én gang de første lysegrønne spirene viser seg, må plantekassen settes så lyst som mulig. Dårlig lys og for mye varme gir som regel lange og slengete planter som kan bli utsatt for lus og sykdommer. Men litt lange og tynne planter behøver ikke å bety katastrofe. De vokser seg ofte til når de plantes ut.

Vann og næring
Vann forsiktig. Jorden skal være fuktig, men ikke gjennomvåt. For mye vann gjør at frøene og spirene kan råtne. Øk vannmengden etter hvert som plantene vokser, men vær forsiktig med gjødsel. De spede frøplantene trenger ikke mer næring enn det de har med seg fra frøet. Når de pottes om til vanlig blomsterjord, er det så mye næring i jorden at de trenger bare litt ekstra i første omgang. Men snart trenger småplantene godt med vann og gjødsel for å vokse seg store og kraftige. Bruk vanlig flytende blomstergjødsel.

  

bildetekst

Bilde: Det er rart å tenke på at denne kjempen for noen måneder siden var en sped frøplante i vinduskarmen!