Nydelige Rose de Rescht er en av de hardføre favorittene til roseeksperten Knut Auke.
Nydelige Rose de Rescht er en av de hardføre favorittene til roseeksperten Knut Auke. Bilde: Norsk roseforening

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Knut Auke vet hva han snakker om etter å ha drevet eget gartneri siden 1980 på Vollen i Asker. Siden 1985 har han dyrket snittroser.

Selv mener Knut Auke at det er lett å dyrke roser, særlig hvis du prøver deg på noen hardføre varianter. Her følger hans 5 favoritter!

5 hardføre roser:

1. Rose de Rescht (rødrosa farge). Rose de Rescht har sitt opphav i Frankrike ca. 1840. Høyden beregnes til 1 meter og bredden til 75 cm. Remonterende plante med sterk, søtlig duft. Bilde øverst i artikkelen.

2. Mary Rose (rosa farge). Den har store og tette blomster med klar rosa til lavendelrosa farge. De har god duft. Sorten tåler relativt mye regn. Den kan få en del bladflekker på sensommeren. Den er tilrådd for grupper, som frittstående og som hekk.

3. Golden Celebration (gul farge). Svært store blomster. Fargen er uvanlig dyp og rik på gullgule blomster og de er eksepsjonelt duftende. En plante kan bli opptil 2 meter høy og 1,2 meter bred.

4. Chippendale (rosaaprikos farge). Kraftig og hardfør rose med god oransje farge. Glinsende bladverk og en plante som ikke vokser seg altfor høy. Sterk duft. Remonterer svært godt og har lang blomstringstid.

5. Queen of Sweden (rosa farge). Rosen er i familie med de engelske rosene. Tåler regnet godt, men blekes i for sterkt solskinn. Har en behagelig duft og sterke stilker som orker å bære opp blomstene.

Øverst t.v. Mary Rose og t.h. Golden Celebration. Nederst t.v. Chippendale og t.h. Queen of Sweden. Foto: David Austin Roses og Rosen Tantau

Slik beskjærer du roser:

Beskjæring foretas fra april, men ikke senere enn at knoppene er begynt å bryte. Gamle, visne og syke grener skjæres helt vekk. Det finnes fire forskjellige typer for beskjæring, som er som følger:

  • Hard beskjæring: Rosen skjæres tilbake, så hver gren er ca. 10–15 cm lang. Dette kan gjøres med storblomstrede roser og bukettroser.
  • Moderat beskjæring: Rosen skjæres tilbake slik at grenene blir halvparten så lange (20–25 cm). Dette kan gjøres med storblomstrede roser, bukettroser, mini- eller markdekkende roser, buskroser og engelske roser.
  • Lett beskjæring: Rosen skjæres tilbake, slik at grenene er 2/3 av deres opprinnelige lengde. Dette kan gjøres med bukettroser, mini- eller markdekkende roser, buskroser, klatreroser, ville roser og engelske roser
  • Uttynning av grener: Noen av de eldste grenene fjernes, så langt nede som mulig. Slik kan rosen få plass til å komme med nye grener fra basis. Dette kan gjøres med buskroser, ville roser og historiske roser.
11. juni 2013