Bilde: TomTato

Hva med en potet-tomat?

Produsentene kommer alltid opp med nye kreative løsninger. Og nå har noen gjort det igjen: for hva med å dyrke tomater og poteter fra én og samme plante?

Vi sier ofte potato potato når det kommer nye ting på markedet, for ja, vi har gjerne sett det før. Men når det gjelder akkurat denne ny skapningen sier vi definitivt ikke det.

Tomater og poteter ser eller smaker hverken likt, men skal visstnok ha mye til felles etter som begge er i søtvierfamilie.

Dette har grønnsaksprodusenter dratt nytte av i én og samme plante. Denne kombinasjonsplanten består nemlig av en tomatplante som er podet til en potet.

Når planten vokser til vil det komme tomater samtidig som det vokser frem poteter under jorden.

LES MER: Dette kan du dyrke i kjøkkenvinduet

Kan ikke dyrkes frem

Fordelen med en kombinasjonsplante er at man effektiviserer matproduksjon, og gjør det lettere å dyrke flere ting på en liten balkong eller i en liten hage.

Siden det er en såkalt transplante som ikke finnes i naturen, kan den heller ikke dyrkes frem fra frø, den må podes sammen.

De to ulike delene av planten er genetisk adskilt og påvirker hverandre bare ved at de er avhengig av hverandre for næring og vekst.

Det finnes flere produsenter som leverer en ferdig plante som kan settes rett i jorda, men man kan også lage planten selv.

Fordelen med å kjøpe en plante er riktignok at det er langt større sannsynlighet for å lykkes, ettersom produsentene har brukt lang tid på å få til transplanten før den kom på markedet.

Men det kan også være gøy å prøve å få det til selv!

LES OGSÅ: Slik lykkes du med drivhus i hagen

Foto: Getty Images

Slik lager du den selv:

For å få til kombinasjonsplanten må man gjennom en prosess som er kalt poding, som er en fremgangsmåte til ukjønnet formering.

1. Ta en sunn tomatplante som er 15 til 20 cm høy og en potetplante som er omtrent like høy som tomatplanten, og plant dem i en kasse ved siden av hverandre slik at stammene/stilkene lett kan nå hverandre.

3. I denne oppskriften poder man sammen toppen av tomatplanten og bunnen av poteten (roten). 

4. Skjær en tynn "V"-form i stammen til potetplanten (en tomme i lengden og en tredel av tykkelsen til stammen) med en skarp kniv.

5. Gjenta prosedyren på stammen til tomatplanten på samme høyde som du gjorde på potetplanten. Sørg for å få frem delingsvevet i begge plantene, for det er her cellene som sørger for vekst sitter. Gjør kuttene ca 7 cm lange slik at plantene får god kontaktflate.

6. Skli de to V-formene sammen for å feste plantene sammen og fest dem sammen med en podeteip. Sørg for å forsegle de utsatte områdene helt.

7. Sørg så for at plantene får direkte sollys og at jorda er jevnt fuktig. Se så etter tegn til ny vekst på toppen av tomatplanten og en liten utbuling ved poden. Når du ser at det kommer ny vekst kutt av den øverste delen av potetplanten.

8. La planten trives en stund før du ser etter mer vekst. Når den har rukket å vokse litt fjerner du resten av tomatplanten under der du har podet den sammen med potetplanten.

9. Dekk planten med en plastikkpose for å opprettholde fuktighetsinnholdet. Fjern posen etter noen dager, men hvis planten kneler burde den dekkes til noen flere dager.

10. Fjern plastposen og se om det har vokst til. Når du ser grønne blader kan du fjerne tapen. Og med det er potettomatplanten klar! For å holde planten bør den vannes regelmessig og gjødsles med en vannløselig gjødsel hver andre uke.

Slik trives den best:

– Plant kombiplanten mellom april og juni, og sett den på et solfylt og skjermet sted.

– Plant den i en større potte eller sett den direkte i jorda. Husk god drenering og næring.

– Støtt den opp med en blomsterpinne.

– Fjern potetskuddene som kommer frem over bakkenivå.

– Fjern sideskuddene på tomatplanten, slik at plantens energi og næring går til hovedgreinene.

– Vann en til to ganger i uken avheng av værforholdene.

– Gjødsle planten regelmessig, gjerne en gang annenhver uke.

– Høst tomatene først når de er helt røde, da smaker de best.

– Dersom det fortsatt er tomater på planten i slutten av september, høstes disse, samtidig som greiner og blader tas bort.

– Potetene kan deretter høstes uken etter.

– Høst potetene, ved å fjerne og løsne på jorden, gjerne med greip, og grav opp potetene.

– Ikke høst potetene før du har høstet alle tomatene!

Kilder: Oliviassolutions, Tomtato, Maine Garden Ideas

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

18. februar 2016
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Gratis planter med stiklinger

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Høststell av krukkeplantene

Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

Fire planter som ikke trenger sollys

Fullt i vinduskarmen? Ikke noe problem. Her er fire planter som ikke trenger sollys.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Hagen akkurat nå - april

Våren er her og dagene blir lengere.

Høstsysler i hagen

Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.