Bilde: Colourbox

Ta vare på hagens frukter

Blomster og planter

Ta vare på hagens frukter og bær og nyt godt av det når vinteren kommer.

Sensommeren er en fin tid for hageeiere med frukt og bær i hagen. Nå kan vi rusle ut blant busker og trær og plukke inn modne ripsbær, solbær, bringebær, stikkelsbær, kirsebær og moreller. Og om litt vil epler, pærer og plommer også stå modne. Det er som å ha et levende spiskammers rett utenfor døra.

Men sesongen er kort, og før du vet ordet av det, er bær og frukter borte og høsten står for dør. Da er det fint å ha tatt vare på hagens frukter og gjemt dem unna i fryser eller skap til mørkere tidere. Med frosne bær til smoothien eller hjemmelaget saft og syltetøy i skapet, kan du både få en god vitamininnsprøytning og en smak av sommer når gradestokken faller.

Frys dem
En god måte å ta vare på bærene er å fryse dem. Les om de ulike frysertypene her. Frosne bær kan du bruke i smoothies, lage sorbet av dem, bruke dem i hjemmelaget iskrem, de kan halvtines og serveres med is, brukes i muffins eller kaker, og mye mer. Frosne bær er dessuten smekkfulle av alle de gode næringsstoffene som vi finner i ferske bær.

- Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses reduseres antioksidantinnholdet ganske for, har professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo uttalt i et nettmøte med NRKs Schrödingers katt.

Syltetøy og frysetøy
Syltetøy er vel kanskje den mest klassiske måten å bevare hagens bær og frukter på. Lager du syltetøyet selv, vet du nøyaktig hvor mye sukker som befinner seg i produktet og du kan lage det etter din egen smak. Forsøk gjerne å blande ulike bærtyper fra hagen for ditt helt eget syltetøy. Husk at glassene som syltetøyet skal oppbevares i må være sterile og varme.

Det er også mulig å lage frysetøy. Da rører du bare sammen bær og sukker - en desiliter sukker til en liter bær er ofte nok - og fryser dem ned. Siden frystetøy ikke er kokt eller inneholder konserverende midler, holder det seg ikke lenge etter opptining. Frys det derfor ned i små porsjoner.

Les også:

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen.

Saft og gele
Et glass hjemmelaget eplesaft eller ripsbærsaft kan bringe et hint av sommer til en ellers mørk og kald vinterdag. Det er også en ypperlig måte å få benyttet bær og frukter som ellers er blitt for modne til å brukes i for eksempel geler.

Safting kan du enten gjøre med vanlig koking av bær eller frukt i stor kjele og avrenning, eller du kan benytte deg av en saftkoker. Saftkokere er store kjeler i rustfritt stål i tre deler: en bærdel, en saftdel og en vanndel. Disse gir dampsaft, og safta er ferdig silt slik at du slipper å styre med avrenning gjennom sileklede. Saftkokere får du bl.a. kjøpt hos Jernia på denne tiden av året.

Etter bær eller frukt er saftet og eventuelt avsilt, kan du velge om du vil lage drikkesaft eller gelé av  den. Fremgangsmåtene er omtrent de samme, men sukkermengde og koketid varierer. Enkle, gode oppskrifter på både saft og gelé kan du finne i bøker som Safting og sylting fra CappelenDamm.

Tørking
Frukt og bær kan også tørkes. Tørking kan du enten gjøre i stekeovn ved lav varme eller du kan bruke et egnet tørkeapparat. Det får du bl.a. kjøpt fra Norsopp. Tørkede bær og frukter kan brukes i frokostblandingen, som sunt snacks eller i bakverk.

Så skal vi selvsagt heller ikke glemme å nyte frukt og bær nå mens de er ferske. Spis dem rett fra busken, server dem med vaniljesaus eller god, gammeldags eggedosis, eller bak en deilig pai fylt med kirsebær, rips eller epler og server paien lunken med ei kule iskrem ved siden av. 

Og synes du det er litt for mye å styre med sylting og safting og tørking og baking i løpet av noen få, korte sommerdager, er det ikke noe i veien for å fryse ned bær og frukter og ta igjen arbeidet med sylting og safting en regnværsdag du har bedre tid.

Les også:

Hva slags hekk skal du velge?

Hekk er mer enn bare thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger hekkplanter.

5. august 2009
Mer om Blomster og planter

5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger

Blomster og planter Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.

Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Blomster og planter Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Sats på robuste roser i hagen

Blomster og planter Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen?

Blomster og planter Mange planter er forbudt å sette ut i hagen. Se hvilke, og hva du bør gjøre om du allerede har noen i hagen din.

Høststell av krukkeplantene

Blomster og planter Slik får du krukkeplantene til å overleve vinteren.

Fire planter som ikke trenger sollys

Blomster og planter Fullt i vinduskarmen? Ikke noe problem. Her er fire planter som ikke trenger sollys.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no