Vårtips for utålmodige

Vårtips for hagen din akkurat nå. Er du utålmodig etter å komme i gang med vårhagen? Gro Jørgensen, landskapsarkitekt, gir deg de beste rådene for hagen.

Av: Gro Jørgensen, 23. oktober 2008
 
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
Hvem skulle trodd at de tørre stubbene nede i kjelleren gjemmer noe så vakkert?
De første frøene i jorden
Om du ikke kan starte våronna ute i hagen ennå, så kan du begynne i det små inne i vinduskarmen. Noen grønnsaker som for eksempel purre, tomater og paprika, trenger ekstra lang forkultur for å rekke å bli store og sterke planter med god avling. For deg med liten plass er disse greie planter å begynne med. Purreplantene er så tynne at de kan stå tett i tett fram til de skal plantes ut. Når det gjelder tomater og paprika, trenger en ofte ikke mer enn 3–4 planter av hver. For å hindre at plantene blir lange og slengete på grunn av lysmangel, er det lurt å investere i lysstoffrør med dagslys som du henger opp like over plantene.

Opp av kjelleren
Nå er det på tide å hente opp bortgjemte pelargonier og tårer fra kjelleren eller hvor de nå har tilbragt vinteren.

Skjær alle skudd kraftig tilbake, og flytt dem over til litt større potter med ny frisk jord. La dem så få sesongens første skikkelige måltid med gjødselvann, og sett dem i det lyseste vinduet i hele huset. Snart viser de første grønne skuddene seg, og om et par måneder har du frodige, blomstrende planter. Pelargonier elsker sol, mens tårene vil ha det lyst uten stekende sol.

Beskjæring
Et stykke uti februar kan du begynne å beskjære busker og trær. Begynn med å fjerne kvister og grener som er brukket i løpet av vinteren og alt som er tørt og dødt. Hvis du ikke rakk å tynne bærbuskene i høst, kan du gjøre det nå.

De fleste prydbuskene trenger beskjæring for å holde seg unge og friske. Fjern de eldste greinene helt nede ved bakken.

Vårblomstrende busker som gullbusk (Forsythia), spirea og syrin skjæres imidlertid etter blomstring. Roser og andre frostømfintlige planter venter du med til april–mai.

I slutten av februar/begynnelsen av mars, når den strengeste kulda har gitt seg, kan du også gå løs på eple- og pæretrærne. Plomme, kirsebær, lønn og bjørk vil "blø" forholdsvis mye fra store sår om våren og bør derfor beskjæres på høsten.

Plukk inn våren
Ingenting bærer mer bud om vår enn nyutsprunget bjørkeløv i vase og fastelavensboller. I tillegg til bjørkekvister kan du for eksempel plukke inn kvister av gullbusk, trollhassel, eple og kirsebær. Knall røde kvister av sibirkornell blir også ekstra dekorative med de første lysegrønne museørene.

Sett kvistene i iskaldt vann, gjerne med isbiter, og la dem stå kjølig et par dager for å tine opp og akklimatisere seg. Deretter kan de tas inn i stuevarmen. Sett kvistene så lyst som mulig slik at de nye skuddene ikke blir bleke og strantete.23. oktober 2008 Gro Jørgensen
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no