Wergelandsønnens hage

Mens far Henrik skrev om "Skabelsen, mennesket og Messias" og "Jan van Huysums blomsterstykke", laget sønnen Olaf sitt eget blomsterstykke. Ikke i ord, men i jord.

Dersom du slår opp i Store Norske leksikon, finner du ikke ett ord om Olaf Knudsen (1835-1921). De fleste biografier om Wergeland forbigår ham i stillhet. Ikke desto mindre var Knudsen Wergelands "uekte" sønn, som man sa den gangen.
Da Henrik Wergeland vikarierte for sin far, presten Nicolai, en sommer, fikk han barn med tjenestejenta Gunnhild Larsdatter. Han fikk en nabo til å påta seg farskapet. Da Olaf var sju år, tok Henrik ham til seg. Far og sønn bodde sammen til Henrik døde tre år etter, forteller Stein Strandli, som eier og steller Olafs hage i dag. Sist sommer ble hagen åpnet for publikum, og vestfoldingene har gått mann av huse.

Stigmatisert
Olaf Knudsen kjøpte gården Svensrød på Nøtterøy i 1870. Stein Strandlis foreldre overtok stedet i 1947. Olaf drev gårdsbruket til sin død - og solgte frukt, frukttrær og blomster. I motsetning til faren ble Olaf ingen nasjonal berømthet. Å være uekte sønn var i seg selv stigmatiserende, og Wergelands sønn var etter alt å dømme en tilbaketrukken og sky mann.
Sønnesønnen Ragnvald lekte med tanken om å ta tilbake Wergeland-navnet. - Da får du utrette noe, du også, skal Olaf ha sagt da.
Selv Olaf utrettet noe, tross sin beskjedenhet. Hagen er et syn i dag, og var det også på den opprinnelige eierens tid.

Blomstenes etterkommere
Langt på vei er det også den samme hagen. - Olaf etterlot seg opptegnelser om hva han plantet og hvordan hagen så ut.
Og mange av plantene er de opprinnelige. Med kjærlig stell har vi lokket dem tilbake til livet, sier Strandli.
- Disse pionene er opprinnelige. Se, de bøyer ikke nakken slik som de moderne sortene som ikke tåler regn. Her er gamle roser som vi har hentet fra hager i bygda. Duftsjasmin er fire meter høy og 6-7 meter i diameter. Pipholurten(Aristolocia) som dekker nesten hele fasaden på huset, er også original, forteller hageeieren mens vi vandrer rundt.
I tillegg til Olafs gamle planter har han plantet rundt 30 000 nye planter i hagen. Noen er gamle sorter, andre ikke.
- Vi forsmår ingenting hvis det er vakkert, sier Strandli.
Han gjødsler kun med organisk hønsegjødsel og sprøyter ikke. Med unntak av rosene, som har vært sprøytet én gang. Allikevel er blomstene 50 prosent større enn det om står på lappene, opplyser han stolt.
Strandli og kona Kirsti Dragsund fikk
65 000 kroner i tilskudd fra fylkesmannen, men har ellers gjort alt selv, inkludert snekring og smiing. Det hvitmalte lysthuset, med takløk på taket er Steins verk.

Olafs ånd
Den kompakte lille hagen er som et fortryllet smykkeskrin av 1001-natt-juveler. Mange av blomstene er flere meter høye. Og navnene er nesten like vakre som blomstene selv. Blekrøde pioner. Gul solhatt. Rosa revebjeller. Oransje tigerliljer. Stramme mørkeblå iris. I Henrik Wergelands lange fortellende dikt Jan van Huysums blomsterstykke har blomstene menneskesjeler. I diktet er det å kutte en hyasint, en narsiss eller en blodvalmue, jevngodt med drap. Fullt så dramatisk er det ikke på Nøtterøy, men det er ikke fritt for at fader Henriks ånd svever over fargeprakten.
- Vi venter at Olaf skal komme igjen når som helst, smiler Strandli, som føler et sterkt fellesskap med den gamle Wergelandsønnen.

Det gode liv
Vil du være lykkelig en dag,
- drikk deg full.
Vil du være lykkelig tre dager,
- slakt din gris og et den.
Vil du være lykkelig en uke,
- gift deg.
Vil du være lykkelig alle dine dager,
- dyrk blomster.

Det kinesiske ordspråket står malt på døra til galleriet/selskapslokalet nedenfor hagen.
- Jeg vet det stemmer, for jeg har prøvd alt sammen, kommenterer Strandli. For han og kona har gjenopplivingen av hagen vært et bevisst veivalg i livet. - Da Kirsti og jeg traff hverandre, hadde vi krabbet ut av hvert vårt ekteskap. Vi brukte de første årene til å snakke om det gode liv. Hvordan ha det trygt og godt uten å forsake mye. Livet skal ikke være et evig jag etter penger, mener den tidligere Sp-politikeren.

Kjøpe blomster og urter
Men litt penger må selv blomsterelskere ha. For å se hagen må du ut med 40 kroner. Og trolig blir du fristet til å legge igjen adskillig mer i gartneriet hvor du kan få kjøpt blomster og økologiske krydderurter i potte.
Økologisk kjøtt fra skotsk høylandsfe kan du også kjøpe direkte på gården. Frukthagen er ikke gjenskapt ennå, men Stein har planer om det. Han har podet gamle eple- og pæretrær fra gamle trær som står rundt omkring i bygda. Sannsynligvis er også de etterkommere av Olafs egne trær.


23. oktober 2008
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no