Bilde: Getty Images

Derfor er det ekstra mange marihøner i sommer

Larver og bladlus i busker og trær gjør at det blir en marihøne-innovasjon i sommer.

Har du lagt merke til at det er utrolig mange marihøner i år? Dette er ikke usedvanlig, men i år blir det en skikkelig marihøne-sommer.

Det kryr nemlig av bladlus på busker og trær over hele landet, og dette er ren buffe for de små prikkete billene.

Både marihønen og larven, som ligner en bitteliten krokodille, elsker bladlus, og beveger seg derfor opp og ned på plantene dine på jakt etter de små bladlus barna. Marihønen er et nyttedyr

God nyhet for rosebusken din

Dette er spesielt godt for rosebusken din. Den varme sommeren i fjor og en forholdsvis mild vinter har gjort at det har kommet flere bladlus i år enn sist år.

Bladlus suger normalt næring fra roser og andre planter, og er grunnen til at rosene og de andre plantene blir deformerte eller opplever nedsatt vekst. Derfor skal du være ekstra glad for at det er så mange marihøner i år. Marihøna spiser nemlig bladlusene og er en naturlig redning til rosebusken og resten av plantene i hagen din.

Les også: 7 tips til bekjempelse av skadedyr på plantene.

Overvintrer

En voksen marihøne overvintrer. Man kan noen ganger se store samlinger av marihøna på jakt etter føde eller ett overvintringssted på høsten. I Danmark og Sverige er det vanlig å få et glimt av store svermer med marihøner langs strendene, på jakt etter mat på sensommeren eller høsten. Det ses noen ganger også på Østlandet. 

Marihøna er normalt ikke farlig

Marihøna er ikke farlig for mennesker. Og de fleste dyr og insekter har lært at marihøna verken smaker godt eller gjør nytte. 

Men det er særlig en marihøneart du ikke vil ha i hagen. Harlekinmarihøna kan gjøre skade på både boligen din og drive bort andre marihønearter. Den utskiller nemlig et flytende stoff som både lukter og setter seg i vegger og møbler hvis den først har kommet innenfor også er den en trussel for biomangfoldet. 

Harlekinmarihøna har variabelt utseende. Ofte kan man gjennkjenne dem på nakkeskjoldet, som har en W eller M form. Den har vanligvis også flere prikker en normalt, ofte mellom 19 til 22 stykker. 

For et par år siden oppfordret direktoratet for naturforvaltning (DN) at man burde "ta livet av dem fortere enn svint". Dette har de nå gitt opp. Men hvis du finner Harlekinmarihøna oppfordres det stadig til å knerte den for å beskytte bolig og andre arter i hagen. 

Hvis sommeren blir like varm som sist år, kan det også skje at marihønene begynner å bite. Bittet til marihønen er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Marihøna begynner å bite hvis den blir tørst.

Prikkene betyr ikke alder

Har du også hørt at antallet av prikker på marihønen er lik med alderen? Dette er en myte. I Norge har vi ca. 60 ulike marihønearter og antallet av prikker på en marihøne avhenger av hvilken art marihønen tilhører, for eksempel så heter den sju prikkete marihøna Coccinella septempunctata på latin. De mest normale artene i Norge er tofarget, enten med rød kropp og svarte prikker eller gule med svarte prikker.  

27. juni 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...