Kryper det maur på trærne dine? Det skal du være glad for!
Kryper det maur på trærne dine? Det skal du være glad for! Bilde: GettyImages

Derfor må du ALDRI drepe maurene i hagen din

Ny forskning viser at maur er overraskende viktig for hagen din. 

Maur er som regel ikke på listen over populære dyr i hagen for en hage-eiere. De invaderer drivhus, finnes overalt i plenen og graver seg under terrassefliser og uteplassen. Men neste gang du oppdager store antall flittige insekter på epletreet ditt eller i blomsterbedet, bør du imidlertid være glad for synet. 

Det viser seg nemlig at de små krypene er overraskende viktige for hagens velvære. Faktisk så viktige at de kan redde trær og planter fra minst 14 forskjellige sykdommer. Dette viser en forskning fra Aarhus Universitet. 

Kurer seg selv og hverandre - og hagen din 

Maur bor sammen i tufter, typisk underjordiske. Fordi de bor så nært blir de hele tiden utsatt for smittespredning, og derfor må de konstant utvikle sin egen medisin mot sykdommene som kommer.

De gjør dette ved å utskille antibiotika fra kjertler i kroppen. På bena og brystet har de også kolonier av bakterier som også utskiller antibiotika. Det smarte med dette er at de kan kurere seg selv og hverandre med antibiotika de leverer selv - og nå har forskere funnet ut at de også herder plantene og trærne de kryper på. 

Nøyaktig hvordan maurene kurerer hageplantene er imidlertid fremdeles uklart for forskerne. Men seniorforsker Joachim Offenberg, som har stått i spissen for studiene, mener de har et godt bud:

- Vi vet at maurene avgir kjemiske dufter på stien de går, på plantene slik at de kan finne veien. Og vi vet at noen av disse medisinene har antibiotiske egenskaper. Den helbredende effekten på plantesykdommer skyldes sannsynligvis disse stoffene, forteller han i en pressemelding. 

Unngå skurv og råtne epler 

At maurene har helbredende egenskaper er imidlertid ikke helt nytt. Tidligere studier har vist at skogsmaur, som ble flyttet til eplehager, raskt greide å redusere de to eple sykdommene skurv og sopp. Samtidig ble det observert høyere utbytte på epletrærne med maur sammenlignet med nabotreet uten maur. 

Og nå har forskere funnet vitenskapelige bevis på at maurene også kan hemme minst 14 forskjellige plantesykdommer. 

Lager nye sprøytemidler 

Derfor satser de på at maurene og antibiotikaen deres etter hvert kan brukes i landbruket. Med mer forskning på området har forskere muligheten til å avsløre nye typer biologiske plantevernmidler som kan brukes i kampen mot landbruks resistente plantesykdommer. 

Og ideen er faktisk ikke ren utopi: Andre forskere har funnet antibiotika på en afrikansk maur som er i stand til å drepe MRSA og andre multiresistente bakterier. 

4. november 2019
Mer om Hage

Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Rabarbra - hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Mandag er den internasjonale biedagen

Bienes verden er fascinerende og jobben de gjør, bestøvning av ville planter er utrolig viktig. Det synes FN også, derfor er den 20.mai utnevnt til...

Slik rengjør du grillen

Vips, så var våren her igjen. Lengre kvelder og varmere temperaturer betyr mer tid ute – gjerne rundt grillen. Tar du vårrengjøringen av grillen tidlig i år, unngår du å gå glipp av minnerike måltider.

Slik forhindrer vi biedød

En forskningsrapport viser at 40% av alle insektarter er synkende. Intektene er viktige for pollineringen. Her er ekspertenes tips på hvordan du kan...

Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen...

Ugress i plenen: Forny plenen din

Falmer gresset på plenen, mens mose og ugress stadig tar over? Da er det på tide å starte plenens bli-ny-kur. Den inneholder å gi gresset de beste forholdene – slik at gresset ikke blir overtatt av mose og ugress.

Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hage sesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du...

Slik takler plantene vårfrost og snø

Våren er her, men både frosten og snøen ligger fortsatt mange steder i landet. Hvordan takler egentlig plantene og blomstene vårfrosten og snøen? Dette...

Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

10 triks – tomater i drivhuset

Hvis det oppstår problemer ved å dyrke tomater i drivhuset, så er det som regel en veldig god grunn til hvorfor det skjer. Derfor finnes det ofte en...

Rene fliser ute – Slik gjør du

Alger, flekker og ugress er uvelkomne gjester hos de fleste huseiere med terrasse. Men med forskjellige former for rengjøring kan du få pene fliser igjen og du kan samtidig gjøre mye for å forhindre at det kommer tilbake.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspu...

Legg fliser selv – les her hvordan du gjøre det

Du kan helt fint selv legge fliser i innkjørselen, på terrassen eller lage en gangsti rundt huset ditt, men det er hardt arbeide og du skal ha stor...