Drivhus er perfekt for vekster som liker varme.
Drivhus er perfekt for vekster som liker varme. Bilde: iStockphoto

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus

Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

1. Vinranker 

Dyrker du druer i drivhus finnes det flere typer å velge mellom, og du høster tidligere. Den ekte vindruen, Vitis vinifera, vokser godt i drivhus. Amerikansk drue (Vitis labrusca), som er mere hardfør, passer bra her lengre nord.

Plant i krukke eller direkte i jorden. Bruk sur jord, altså jord med lav pH-verdi. Gjødsle med rododendrongjødsel på vår og forsommer. Beskjær i november/desember for større og bedre avling, men også for at ranken ikke skal skygge for mye for andre planter.

2. Pelargonia

Les også:

Lykken er en pionkrok

Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Pelargonia blir ofte vakrere i drivhus enn når de er utsatt for vær og vind. Det er helt herlig med et hav av pelargonia i et drivhus som også fungerer som uterom.

Plant dem i vanlig blomsterjord eller i egen jord for pelargonia. Pelargonia overvintrer best i svale og lyse omgivelser.

3. Basilikum 

Les også:

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Basilikum blir finere i drivhus enn ute i det fri. Kjøp ferdige planter eller frøså tidlig på våren. Om du frøsår, finnes det mengder av ulike sorter å velge mellom.

Plant om i vanlig krukkejord og husk at basilikum trenger mere næringsrik jord enn andre krydderplanter. Hold den unna sterk sol, den tørker fort ut.

Høst ved å nappe av toppbladene ned til et bladpar – da skyter planten nye skudd og du kan høste over lengre tid.

4. Agurk

Les også:

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Agurk er lettdyrket, men er var for kulde. Velg en type som er tilpasset drivhus og som er resistent mot meldugg (står på frøposen). Førkultiver innendørs. Frøene gror best ved temperaturer rundt 26 grader.

Sett dem i drivhuset først når temperaturen ikke synker lavere enn 15 grader på natten. Dyrk i krukke eller direkte i jorden. Bind opp planten med snøre i taket slik at den ikke knekker.

Agurkplanten kan måtte ha behov for vanning flere ganger om dagen, men unngå å vanne på sen ettermiddag/kveld. Da minimeres risikoen for edelråte.

5. Melon

Meloner bør dyrkes i drivhus for at de skal trives og gi frukt som rekker og modnes. Velg helst nordiske sorter, utenlandske melontyper trenger som oftest mere varme over en lengre periode. Så innendørs først - etter 4-6 uker er de store nok til at de kan omplantes til drivhuset.

Meloner vil ha det varmt og du bør ikke sette dem ut før det er 20 grader i jorden. Bind opp plantene med snøre i taket – akkurat som med agurkplanten. Vannmeloner dyrkes gjerne på bakken. 

6. Rosmarin og andre krydder

Når du dyrker krydderplanter i drivhus, kan du høste over en lengre periode. Det enkleste er å kjøpe ferdige krydderplanter, men du kan gjerne frøså om du vil ha uvanlige sorter.

Om du dyrker hardføre krydder­arter som timian, bergsmynte eller salvie, kan du la dem stå ute i drivhuset over vinteren. Det beste er å plante dem i bakken, da greier de kulden bedre. Rosmarin må overvintre frostfritt for å klare vinteren.

7. Chilipepper

Så først innendørs allerede i februar–mars. Sett krukkene i drivhuset når risikoen for frostnetter er over. Om du vil beholde dem etter sommeren i drivhuset, er det bare å ta dem med inn til vindus­karmen igjen.

8. Sitrus

La sitrusplantene få komme ut i drivhuset straks frostnatt­risikoen er over. Calamondin (en liten appelsin) er den som pleier være lettest å stelle. Men du kan også prøve å så egne frø av sitron, appelsin eller kumquat.

Plant dem i sur jord (lav pH-verdi). Det finnes egen sitrusjord å få kjøpt. Vann gjennom sommeren.

9. Tomat

Så først tomatene innendørs og plant om når nattefrosten er et vagt minne. Regn med 7–8 uker fra såing til blomstring. Etter det tar det ytterligere 7–8 uker fra blomstring til modne tomater. Plant i store krukker eller direkte i mark­jorden.

Når de blomstrer dusjer du dem med lunkent vann hver dag eller rister plantene for å pollinere blomstene. Unngå å vanne for sent på dagen. Da unngår du edelråte. 

10. Fersken

I Nord-Norge kan du dyrke fersken i uoppvarmede drivhus – i resten av landet likeså om du dyrker sarte sorter.

Fordi de blomstrer tidlig, før insektene er i gang, får man hjelpe til med pollineringen gjennom å føre over pollen mellom blomstene med en pensel. Pass på at det ikke blir minusgrader i veksthuset under blomstringen. 

11. Kaktuser og andre planter som ikke liker regn

Kaktuser og succulenter blir perfekte i et drivhus som fungerer som et inn­glasset uterom. Det er som oftest ikke klimaet som gjør at kaktuser ikke trives ute, nei det er det norske sommerregnet. I drivhuset er de beskyttet mot slike onder …! 

7. juni 2017
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drivhus Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus – Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste...

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik blir drivhuset en suksess

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Veksthus i stua

Drivhus Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige hagesjeler. Vekker du dem tidlig nok, og holder plantene i øra med nok lys og vann, kan du bruke hagebudsjettet til mer hagemoro senere på sesongen.

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle...

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestue.

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Drivhus Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle...

Annonsørinnhold

Fire tips til deg som drømmer om drivhus

Drivhus Dette må du tenke på når du starter med drivhus.

Drivhus med sjel

Drivhus Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Drivhus Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.