Klart for utekos.  Familien bruker drivhuset så godt som daglig.
Klart for utekos. Familien bruker drivhuset så godt som daglig. Bilde: Caroline Göransson

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Da ektepareti Helsingborg begynte å lete etter drivhus, innså de raskt at det kunne bli en dyr affære. Derfor bestemte de seg for å bygge sitt eget av gjenbrukte materialer. 

– Alt byggematerialet i drivhuset har sin egen historie. Vi ble overrasket over hvor mye folk kaster. Og de som kaster, blir like overrasket over at jeg tar kontakt med dem når de er på gjenbruksstasjonen og kaster ting, sier Kerstin. 

– Drivhuset har knapt kostet oss noen ting, ettersom det meste er ting vi har funnet i søpla eller andre steder.

Familien bruker drivhuset nesten daglig, så godt som året rundt.

Middelhavet neste. Sitrustrær og sitroner bidrar til sommerfølelsen.

Les også:

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for...

De spiser middag der, tar kaffepausen der når det regner, eller sitter bare og hviler der etter jobben. Og rett utenfor går sauene på beite.

– Det er som en drøm å sitte og se på dem inne fra drivhuset.

Kerstin Tok utgangspunkt i orangerier i romantisk, engelsk stil da hun tegnet opp hvordan hun ville ha drivhuset. Lars-Göran gravde selv ut til grunnmuren og paret begynte å lete igjennom materialer de hadde liggende for å se om det var noe de kunne bruke til å bygge med.

– Vi hadde igjen ganske mye murstein fra vårt tidigere hus fra 1926, samt en del etter at vi rev en vegg i vårt nåværende hus for å pusse opp kjøkkenet, forteller Kerstin.

Resten av mursteinen har Kerstin funnet via «gis bort-annonser» og fra et nedlagt teglverk. To mursteiner er fra skorsteinen i Kerstin barndomshjem.

Les også:

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

De to store, dekorative mursteinene i veggen er fra 1600-tallet og kommer fra et tidligere kloster, som nå er omgjort til bolighus i Wien, der Lars-Görans nevø bor. Mursteinene fant de nedgravd i plenen.

Gjenbruksmaterialer

Vinduene Fant Kerstin i et gammelt drivhus som ble revet. Hun kjøpte dem for ti kroner stykk, og så tilpasset Lars-Göran dem slik at de ville passe i tak og vegger.

Les også:

Tjuvstart med drivbenk

En drivbenk i hagen gir en tjuvstart på vekstsesongen. Og drivbenken lager du lett med gamle vinduer.

Nesten gratis. Knapt 8000 kroner kostet hele bygget.

Mange av interiørdetaljene er ting de har funnet på stranden eller på gjenbruksstasjonen. Noen av møblene er fra Ikea. En vakker gren har blitt til et stilleben med en hengende lykt i, en gammel stubbe ble til en fin pyntegjenstand.

Kerstin og Lars-Göran er ikke spesielt opptatt av å dyrke, men har flere sitrustrær som duftr deilig og lyser opp i drivhuset. 

– Det er fantastisk vakkert med knallgule sitroner i vakre krukker med patina, sier Kerstin. 

Slik bygde de drivhuset:

1. De startet med å rive og grave opp busker som sto på plassen. Så gravde de en grop på 5 x 3 meter, dybde 80 cm.

Grunnarbeid. Først singel, deretter isopor og settegrus. 

2. I bunn ligger fiberduk. Rundt kanten har Lars-Göran først muret med lecablokker i tre rader, deretter gamle mursteiner i ytterligere tre lag. Lecablokkene ble pusset. De la ett lag med singel i bunn.

3. Over singellaget ligger 100 mm isopor (for å unngå kulde fra grunnen). Deretter ett lag settegrus. Over settegrusen la de ut mursteinsgulvet i mønster.Rammeverk. Hjørnene ble forsterket mot vind.

4. Trerammen ble deretter bygget opp med 70 cm høye bjelker (90 x 45) med en bredde på 50 cm. Takstolene ble spikret sammen på bakken og løftet på plass etterpå.

I hvert hjørne spikret de opp ekstra skråbånd for å unngå at takstolene skulle røre seg sidelengs i kraftig vind — med risiko for at glassrutene sprekker.

5. Aller sist bygde de karnappet og satte in takvinduer. De vinduene som kan åpnes, fikk de tak i fra et rivningsfirma, og det store vinduet ut mot dalen reddet de i siste sekund fra å havne på søppeldynga.

19. september 2016
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drivhus Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus – Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste tips. 

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik blir drivhuset en suksess

Drivhus Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Veksthus i stua

Drivhus Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige hagesjeler. Vekker du dem tidlig nok, og holder plantene i øra med nok lys og vann, kan du bruke hagebudsjettet til mer hagemoro senere på sesongen.

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle...

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestue.

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Drivhus Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle...

Annonsørinnhold

Fire tips til deg som drømmer om drivhus

Drivhus Dette må du tenke på når du starter med drivhus.

Drivhus med sjel

Drivhus Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Drivhus Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.