Bygge drivhus selv av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Da ektepareti Helsingborg begynte å lete etter drivhus, innså de raskt at det kunne bli en dyr affære. Derfor bestemte de seg for å bygge drivhus selv av gjenbrukte materialer.

– Alt byggematerialet i drivhuset har sin egen historie. Vi ble overrasket over hvor mye folk kaster. Og de som kaster, blir like overrasket over at jeg tar kontakt med dem når de er på gjenbruksstasjonen og kaster ting, sier Kerstin. 

– Drivhuset har knapt kostet oss noen ting, ettersom det meste er ting vi har funnet i søpla eller andre steder.

Familien bruker drivhuset nesten daglig, så godt som året rundt.

Familien bruker drivhuset nesten daglig, så godt som året rundt.

Middelhavet neste. Sitrustrær og sitroner bidrar til sommerfølelsen.

De spiser middag der, tar kaffepausen der når det regner, eller sitter bare og hviler der etter jobben. Og rett utenfor går sauene på beite.

– Det er som en drøm å sitte og se på dem inne fra drivhuset.

Kerstin Tok utgangspunkt i orangerier i romantisk, engelsk stil da hun tegnet opp hvordan hun ville ha drivhuset. Lars-Göran gravde selv ut til grunnmuren og paret begynte å lete igjennom materialer de hadde liggende for å se om det var noe de kunne bruke til å bygge med.

– Vi hadde igjen ganske mye murstein fra vårt tidigere hus fra 1926, samt en del etter at vi rev en vegg i vårt nåværende hus for å pusse opp kjøkkenet, forteller Kerstin.

Resten av mursteinen har Kerstin funnet via «gis bort-annonser» og fra et nedlagt teglverk. To mursteiner er fra skorsteinen i Kerstin barndomshjem.

De to store, dekorative mursteinene i veggen er fra 1600-tallet og kommer fra et tidligere kloster, som nå er omgjort til bolighus i Wien, der Lars-Görans nevø bor. Mursteinene fant de nedgravd i plenen.

Bygge drivhus selv: Gjenbruksmaterialer

Vinduene fant Kerstin i et gammelt drivhus som ble revet. Hun kjøpte dem for ti kroner stykk, og så tilpasset Lars-Göran dem slik at de ville passe i tak og vegger.

Vinduene Fant Kerstin i et gammelt drivhus som ble revet.

Nesten gratis. Knapt 8000 kroner kostet hele bygget.

Mange av interiørdetaljene er ting de har funnet på stranden eller på gjenbruksstasjonen. Noen av møblene er fra Ikea. En vakker gren har blitt til et stilleben med en hengende lykt i, en gammel stubbe ble til en fin pyntegjenstand.

Kerstin og Lars-Göran er ikke spesielt opptatt av å dyrke, men har flere sitrustrær som duftr deilig og lyser opp i drivhuset.

– Det er fantastisk vakkert med knallgule sitroner i vakre krukker med patina, sier Kerstin.

Slik bygde de drivhuset:

1. De startet med å rive og grave opp busker som sto på plassen. Så gravde de en grop på 5 x 3 meter, dybde 80 cm.

Grunnarbeid. Først singel, deretter isopor og settegrus. 

Grunnarbeid. Først singel, deretter isopor og settegrus. 

2. I bunn ligger fiberduk. Rundt kanten har Lars-Göran først muret med lecablokker i tre rader, deretter gamle mursteiner i ytterligere tre lag. Lecablokkene ble pusset. De la ett lag med singel i bunn.

3. Over singellaget ligger 100 mm isopor (for å unngå kulde fra grunnen). Deretter ett lag settegrus. Over settegrusen la de ut mursteinsgulvet i mønster.

Rammeverk. Hjørnene ble forsterket mot vind.

Rammeverk. Hjørnene ble forsterket mot vind.

4. Trerammen ble deretter bygget opp med 70 cm høye bjelker (90 x 45) med en bredde på 50 cm. Takstolene ble spikret sammen på bakken og løftet på plass etterpå.

I hvert hjørne spikret de opp ekstra skråbånd for å unngå at takstolene skulle røre seg sidelengs i kraftig vind — med risiko for at glassrutene sprekker.

Aller sist bygde de karnappet og satte in takvinduer.

5. Aller sist bygde de karnappet og satte in takvinduer. De vinduene som kan åpnes, fikk de tak i fra et rivningsfirma, og det store vinduet ut mot dalen reddet de i siste sekund fra å havne på søppeldynga.

Les også: Slik bygger du gapahuk etter boka