Drivhus: Dyrk dine egne grønsaker i et drivhus.
Drivhus: Dyrk dine egne grønsaker i et drivhus.

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker som vi forbinder med sydligere strøk på kloden.


Du vil oppleve at smaken er mye bedre enn på frukt og grønnsaker du kjøper i butikken. Grunnen er at i et drivhus henger for eksempel ferskener og tomater på plantene helt til de er modne. Importerte frukt og grønnsaker plukkes før de er modne for å holde seg bedre under transporten. Dermed mister de den avsluttende modningsprosessen hvor mange av de viktigste smaksstoffene dannes. Ettermodning på lager kan ikke fullt kompensere for dette.

Hva er et drivhus?

Et drivhus eller veksthus er en bygning med tak og vegger av gjennomsiktig glass eller plast, for dyrking av planter som grønnsaker, frukt og blomster.

Ulike drivhustyper

Drivhus finnes i ulike størrelser og utforminger. Det vanligste er saltakhus, men hus med halvtak som kan stå inntil en husvegg, og runde hus begynner også å bli ganske vanlige. Du kan kjøpe et ferdig hus, eller du kan lage ditt eget drivhus.

Tradisjonelle saltak og halvtakhus er nok mer praktiske for dyrking enn runde, som i tillegg er mer kostbare. Ønsker du deg først og fremst en hagestue med litt dyrkningsmuligheter, er imidlertid et rundt drivhus både elegant og velegnet.

Her har vi samlet flere artikler om drivhus

Hvor skal drivhuset stå?

Plasseringen bør både være praktisk og estetisk. Ofte kan det lønne seg å flytte reisverket til frittstående hus rundt i hagen for å finne det optimale stedet.

Plasseringen bør både være solrik og lun. Halvtakhus bør plasseres mot en sørvestvendt vegg eller mur. Både frittstående og halvtakhus er praktiske å plassere i tilknytning til terrassen. Det blir kort vei til tomatene og andre delikatesser når sommerens måltider inntas, og det blir enklere å bruke drivhuset som hagestue. Dessuten er det lettvint å stable hagemøbler og puter inn der.

En tradisjonell løsning er å sette opp et drivhus ved kjøkkenhagen. Der kan det for eksempel fungere som romdeler mellom prydhagen og nyttehagen. Har du en hagedam, kan vannet og drivhusets glassvegger gjensidig speile hverandre. Et rundt eller spesielt formet drivhus bør få en frittliggende plass i hagen et stykke unna boligen.

Et drivhus bør plasseres på en solrik og lun plass. Foto: Colourbox

Lys og varme i drivhus

Hvis du vil ale opp småplanter fra tidlig om våren, trenger du ekstra varme. Det beste er å legge varmekabler i jordbunnen. Men du kan også greie deg med en flyttbar varmeovn, avhengig av hvor tidlig du begynner og hvor i landet du bor. I tillegg kan du isolere tak og vegger med bobleplast og legge fiberduk over plantene som dyne i kalde vårnetter. Ekstra lys kan også være påkrevet når nettene fremdeles er lange og dagslyset mangelfullt.

Sol og skygge

Selv om mangel på lys og varme kan være et problem tidlig i sesongen, blir det fort for varmt utpå sommeren. Beskytt plantene mot stekende sol med skyggenetting som kan festes til vegger og tak. Du kan også smøre på kalk på utsiden av veksthuset. Ellers er automatisk luftesystem lurt å ha til å regulere temperaturen.

En langsiktig og hyggelig løsning er å plante et tre som gir lett skygge mot sørvest.

Planter for nybegynnere

Et drivhus er nyttig å ha når du skal så og ale opp småplanter av sommerblomster og grønnsaker som siden skal plantes ut i hagen.

I tillegg er det morsomt å kunne dyrke sorter og arter som ellers finner den norske sommeren for kort, kjølig eller våt. 

Her er noen forslag til planer og småblomster i drivhus:

  • Nytteplanter: druer, tomater, slangeagurk, paprika, chili og basilikum.
  • Prydplanter: pelargonia, begonia, fuksia, roser, pasjonsblomst og sukkulenter.
 
23. oktober 2008
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik blir drivhuset en suksess

Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle...

Drivhus for all slags vær

Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

La fantasien blomstre i drivhuset

Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no