sesongklart drivhus
Getty Images

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Nå er våren straks her og mange klør i fingrene etter å starte sesongen i drivhuset. Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du kommer i gang etter en lang vinter:

Rydd opp!

Start med å tømme hele drivhuset for potter, redskaper, sekker med jord, møbler og alt annet. Vask alt som kan vaskes og kast det som ikke hører hjemme og det du ikke har bruk for.

Grav ut den gamle jorden

Hvis du dyrker i plantesekker, kan du bære dem ut i kjøkkenhagen til senere bruk. Dyrker du direkte i jorden, kan du grave ut den gamle jorden nå før du begynner å vaske drivhuset innvendig.

Når alt er ute, skal selve drivhuset vaskes grundig. Grønnsåpe er bra til formålet, men hvis du har hatt problemer med skadedyr i det siste, er det en god idé å bruke en drivhussåpe som er spesielt utviklet til å få has på krypene.

Bruk en høytrykksspyler

Skyll hele drivhuset slik at du får vekk gamle blader og skitt. Hageslangen funker bra - en høytrykksspyler funker enda bedre. Bruk såpe over hele, og la skummet virke i et kvarters tid. Gå deretter i gang med en stiv oppvaskbørste, svamp og en lang børste.

Husk overlappet mellom vinduene

Det tar litt tid å få vekk alt møkket i overlappet mellom rutene, men det lønner seg: Det er her skadedyrene overvintrer. Skyll vekselsvis fra innsiden og utsiden - møkket "går" også gjennom sprekkene.

A photo posted by Haarkon (@haarkon_) on

Potter og plantekasser må vaskes

Husk at alt av tilbehør også må vaskes. Potter, oppheng, plantekasser og vannkanner må spyles og såpes godt inn. 

Gi også stammene på plantene som bor fast i drivhuset en god skrubb - skadedyrene lever nemlig under barken.

Vekstskifte i drivhuset

Dyrker du direkte i jorden i drivhuset, er det en stor jobb å skifte all jorden på én gang. Heldigvis kan vekstskifte gjøre at du ikke trenger å bytte jord hvert eneste år.

Prinsippet er at du rokkerer dyrkningen av tomater og agurker, slik at det står agurker i jorden det ene året, og tomater det neste. 

Skift jord med 4-5 års mellomrom

Det er ikke nødvendig å skifte ut jorden så ofte hvis du fjerner det øverste laget av jord hvert år, og erstatter det med frisk kompost. Eventuelt kan du supplementere med gjødsel også.

En god tommelfingerregel er å skifte alt av jord hver fjerde eller femte år.

Vær et steg i forveien

Så fort jorden i drivhuset er blitt lun, kan du så et par rekker med vårsalat, dill, persille, ruccola og spinat direkte i drivhusjorden eller i "lune" isoporkasser. 

Pass på temperaturen

Hvis du sår tidlig i drivhuset, må du passe på at det ikke blir for store temperaturforskjeller. Sørg blant annet for å åpne vinduene på dager der det er sol-

  • Sett et par jordbærplanter inn i store potter, sånn at du kan spise jordbær tidlig.
  • Rabarbra kan plantes tidlig i et varmt drivhus
  • En urtepotte med purreløk vil raskt begynne å få grønne, spiselige spirer.

Gjør klart til såing

Nå er også tiden for å gjøre kasser og potter klar til planting. Snart er plantene i vinduskarmen store nok til å bli plukket ut, mens de andre kan sås direkte i kasser i drivhuset.

Legg et lag "kjøpe-såjord"

Det kommer til å bli brukt mye såjord, og jorden fra drivhuset kan fint gjenbrukes hvis du supplementerer med kompost.

Det som derimot er en liten ulempe, er at det kommer en del ugress. Derfor kan det være lurt å legge et lag av såjord som kan kjøpes hos hageforretninger. Det er nemlig helt fritt for ugress.

Dekk med plastikk slik at jorden blir varm

Dekk de klargjorte kassene og pottene med plastikk slik at jorden raskere blir varm. Hvis du vil så planter som skal stå i samme potte i lang tid fremover, er det en god idé å legge et lag kompost i bunnen av potten.

Lykke til!

15. april 2016
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Drivhus for all slags vær

Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no