Bilde: Getty Images

Få suksess med drivhus

Drømmer du om å forlenge hagesesongen med ditt eget drivhus? Her får du gartnerens proffe råd til hva du bør tenke på før du går i gang, og hvordan du lykkes med dyrkingen. 

I et drivhus kan du dyrke vekster som normalt ikke trives på våre noe kjølige breddegrader. I tillegg forlenger du sesongen betraktelig.  

– Vi ser nå at folk er særlig opptatt av å dyrke spiselige vekster som tomater og agurker. Disse trives klart best i drivhus, og på grunn av varmen får de en mye bedre smak, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap.

Hun mener det viktigste for å lykkes med drivhus, er å ha et sterkt ønske om å dyrke i det, siden det følger en del jobb med på kjøpet.

Hun anbefaler også å gjøre litt research:

– Les deg opp om temaet før du starter. Tenk grundig igjennom hvor stort drivhus du vil ha og hva du har lyst til å dyrke, sier gartneren, som selv startet med et lite, billig drivhus i plast før hun gikk videre med et større. 

Varme og kulde

Drivhuset kan fort bli for varmt, og da kan det være greit å ha automatiske lufteluker for å regulere temperaturen.

Nattefrost kan også være et problem, selv tidlig på våren, og mange går til innkjøp av en frostvakt – en ovn som automatisk skrur seg på om temperaturen synker til f.eks fire grader. 

– Norge kan være værhardt, så du bør legge vekt på at drivhuset er solid. Se på tykkelsen på platene, og at de har skikkelige festeanordninger som ikke bare er klipset på. Den første vinteren knakk nesten to av platene i drivhuset vårt på grunn av snø, forteller Marianne Utengen.

Hun understreker at grunnarbeidet også er viktig å ikke slurve med – drivhuset må stå støtt og plant. 

Vanning og gjødsling 

Drivhusplanter krever mye vanning, siden de ikke nyter godt av regnet. Du kan vurdere å installere automatisk vanningssystem, særlig om du er mye bortreist. 

– Du må også gjødsle mer i et drivhus enn utenfor – 2–3 ganger i løpet av sesongen. Om du dyrker i potter eller dyrkingssekker, må du gjødsle oftere, sier Utengen.

I sitt drivhus har hun både senger med jord, gulv til å plassere krukker på, samt arbeidsplass. 

– Det er litt opp til deg selv om du velger å plante rett i jorda eller går for bare krukker. Skal du kun dyrke tomater eller agurker, trenger du bare en liten gang mellom bedene. Om du derimot som meg bruker drivhuset til å sette ut krukker med planter som har overvintret i kjelleren, er det fint med litt gulvplass også. 

Planter som trives

– Om du dyrker rett i jorda, bør du bytte ut toppskiktet og blande inn litt kompost. Du dyrker ganske intenst i et drivhus, så jorda blir utarmet, forklarer gartneren.

Hun anbefaler også å rullere plantene du dyrker – ikke ha tomatene på samme sted hvert år. 

– Godt renhold er veldig viktig. Har du først har fått sykdom, kan den overvintre både i jord og i små sprekker i drivhuset. Vanlige skadedyr og sykdommer i drivhuset er spinnmidd, lus og gråskimmel. Rengjør skikkelig hver høst, du kan bruke grønnsåpe eller salmiakk. Så lukker du alt godt igjen og lar varmen fra sola gjøre resten av steriliseringsjobben, forklarer Marianne Utengen i Det norske hageselskap. 

Les alt som drivhus, veksthus og drivbenk

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

14. april 2015
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Drivhus for all slags vær

Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.