Drivhus: Det var egentlig ganske ­tilfeldig at drivhuset ble til. Familien fant 35 gamle vinduer på loftet.
Drivhus: Det var egentlig ganske ­tilfeldig at drivhuset ble til. Familien fant 35 gamle vinduer på loftet. Bilde: Tyra Hallsénius Lindhe

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

Tyra Hallénius-Lindhe har virkeliggjort drivhusdrømmen – og det skikkelig.  Drivhuset i engelsk stil er nærmere fire og en halv meter høyt og har 18 kvadrat­meter grunnflate. Som et lite slott troner det midt i den store kjøkkenhagen.

– Jeg er faktisk veldig stolt av mitt drivhus, forteller Tyra. Jeg har tegnet, konstruert og bygget det helt selv. Det eneste jeg har fått hjelp til er utgravingen og ­planeringen av grunnflaten. Jeg laget ­støpeformene av polystyren (isopor) som isolerer godt mot bakken og la armeringsjern i bunnen. Jeg har naturligvis også fått hjelp til taket, der måtte mannen min trå til for å skru opp platene, det klarte jeg ikke selv.


Drivhuset  bygde hun selv av 36 gamle vinduer. Døren står ofte åpen for bedre ventillasjon.

Det var egentlig ganske ­tilfeldig at drivhuset ble til. Familien fant 35 gamle vinduer på loftet. Husets herre mente at de bare kunne kastes, men det ville ikke Tyra gå med på. Det var gamle, vakre ettglassvinduer, med sin egen historie og dessuten var de relativt hele. Etter en stund våknet tanken om å bygge et drivhus med dem.


 

Allerede i mars  kan Tyra nyte narsisser, tulipaner og hyasinter. Drivhuset ­fungerer også perfekt som barneværelse for grønnsaker, blomster og urter til kjøkkenhagen. Om vinteren forvandles den til vinteroppbevaring av planter og busker som ikke er så hardføre.


 I drivhuset dyrker Tyra ­nesten bare tomater og chili.

Inne i drivhuset dyrker hun nesten bare tomater og chili, men mange forskjellige sorter. Hun har selv samlet frø fra markeder utenlands. Her er chili med opprinnelse fra Mexico, Brasil og ­Thailand, som fungerer aldeles utmerket.
Jeg synes det enkleste er å holde meg til de vekstene jeg vet fungerer bra og dessuten elsker familien tomater! Noen pelargoniaer setter jeg inn for fargens skyld.

Tyras 5 beste tomater

1. Green Zebra
2. Moneymaker
3. Czech's Exellent Yellow
4. Principe Borghese
5. Ildi


7 tips om drivhus!

Et drivhus kan brukes til mer enn kun å drive fram planter. Her får du de beste tipsene, slik at du får mest mulig glede av drivhuset – hele året.

1. Med en elektrisk varmevifte/frostvakt kan man ­forlenge sesongen i begge ­retninger.

2. Forkultiverer du de plantene som siden skal plantes ut, blomstrer de tidligere.

3. Velg en litt større modell enn du har tenkt deg, så får du plass til både dyrking og hagemøbler.

4. Isoler drivhuset med bobleplast, da kan plantene overvintre i drivhuset, så sant du ikke bor i områder med for streng ­nattekulde.

5. Vann passe ved hjelp av undervanning og dråpe­vanning.

6. Gi plantene skygge for den sterkeste solen.

7. Ventilere for bedre klima.

Tyras beste tips for å lykkes.

1. Sats på et skikkelig drivhus. Spar heller penger et år til, slik at du kan få et stort drivhus som ofte har en bedre ventilasjon.

2. Sørg for god ventilasjon, ha vinduer eller takluker som kan åpnes og gjerne ventil med vifte. Det minsker risikoen for utøy.

3. Plasser helst drivhuset på et ikke for solrikt sted i hagen.

4. Velg planter som trives ved samme temperatur.

5. Dyrk i krukker og kasser og sats på god jord. Det holder også skadedyr og sykdommer borte, og om noe blir angrepet er det lettere å fjerne planten før den smitter resten.

6. Samle egne frø, du vet hva du får og sparer penger.

Fakta om ­drivhuset

Drivhuset er 18 kvadratmeter stort med en takhøyde på 4,5 meter. Støpt betonggulv isolert med polystyren i bunnen samt elektrisk gulvvarme (men det tar for mye strøm til å ­brukes). Vegger av tre og ettglassvinduer, 4 av vinduene kan åpnes. Tak av kanalplast og luftspalter langs sidene. Inne i drivhuset er rennende vann og en stor koppertønne som holder vannet i en jevn, god tempe­ratur.

Vil du vite mer om Tyra og ­drivhuset?  

Besøk hennes engelske blogg på https://waxholm.blogspot.com eller https://tyras-potager.blogspot.com som er på svensk.

4. april 2011
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik blir drivhuset en suksess

Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Drivhus for all slags vær

Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no