Bilde: Colourbox og Cappelen Damm

Overvintring i drivhus

Drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

En rekke planter overlever ikke ute i den norske vinteren, men de trives heller ikke i den tørre, varme stueluften. Løsningen er å plassere dem et kjølig sted hvor de ikke fryser.

Noen av oss har nok plass til plantebestanden i kjelleren. Andre har samlet seg så mange planter at kjellerhylla ikke strekker til. Da kan et drivhus være et egnet sted.

Tørt og beskyttet
Drivhuset trenger ikke være oppvarmet for at planter skal kunne overvintre der. Selv om temperaturen kan bli tøff også i et drivhus når vinterkulda setter inn, ligger forholdene bedre til rettefor planter i drivhuset enn utenfor.


Det frodige drivhuset: Rikt illustrert og med gode råd og forslag.

- Drivhuset er et tørt sted, regn og snø kommer ikke inn. Tørr jord fryser ikke like mye som våt jord. Det er også mer le i drivhuset. Vinden kjøler mye om vinteren og også her gir drivhuset ekstra beskyttelse. Dette kan vi forsterke enda mer ved å legge isolasjon rundt pottene, pakke inn greinene og legge enda et lag med isolasjon rundt hele planten, skriver Inger Palmstierna.

Hun er aktuell med Det frodige drivhuset, en rikholdig bok med flotte bilder til inspirasjon og forklaring. Boka er utgitt på forlaget Cappelen Damm i samarbeid med Det norske hageselskap.

Les også:

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Varmemagasin og isolasjon
Det er særlig røttene som er følsomme for frostskader, og planter i potter er ekstra utsatt. De har mindre jord til beskyttelse, og kan trenge en hjelpende hånd for å klare seg gjennom vinteren.

- Jorda fungerer som et stort varmemagasin. Det blir aldri like kaldt i jorda som i luften, selv om jorda fryser. Røtter i potter fryser raskere enn røtter i bakken, så pottene bør pakkes inn og isoleres, råder Palmstierna.

Planter har ulike tåleevner for kulde, og det er derfor forskjeller på hvordan de ulike plantene helst bør oppbevares gjennom vinteren. I boken har Palmstierna listet opp 30 lite herdige planter og hvordan de enkelte bør overvintres. Mens for eksempel laurbær bør stå lyst og ned mot 0 grader, bør fresia overvintres mørkt, men relativt varmt på rundt femten grader.

- De tøffeste plantene kan settes sammen i drivhuset og få nok beskyttelse med det. Neste skritt er å grave planterøttene ned i jorda i drivhusbedet, med eller uten potte, og dekke bakken med løv. Siden det er tørt inne i drivhuset isolerer løvet bra mot kulde. Tilsvarende beskyttelse gir vi hvis vi setter pottene tett ned i kartonger som fylles med isolerende mineralull, isoporbiter, halm, torv eller annet. Siden det er tørt i drivhuset går dette bra, mener Palmstierna.

Overvintring uten drivhus
Har du ikke rukket å ta inn alle plantene før høstfrosten, betyr ikke det nødvendigvis at alt håp er ute.

- Mange treaktige planter trenger litt frost og kan stå ute et par uker etter den første frosten, slik at de går i vinterhvile som de skal, sier Palmstierna.

Les også:

Beskytt plantene mot vinteren

Med fjorårets harde vinter fremdeles friskt i minne, er det mange som ønsker å gi plantene litt ekstra beskyttelse mot vinteren.

Mangler du et egnet drivhus, kan kjelleren eller garasjen være et mulig overvintringssted. Det er også mulig å overvintre planter ute, men da helst under tak, hvor de står tørt og isolert fra isende vind. Sett pottene på isoporplater i en kasse for å unngå at kulden trekker opp i røttene, og pakk et isolerende lag rundt planten. Dette kan være isolasjonsmateriale, halm, tørt løv, gamle pledd eller andre ting du har for hånden. En annen mulighet er å grave plantepotta ned et sted i hagen eller i komposten.

19. oktober 2009
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drivhus Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus – Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste tips. 

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Veksthus i stua

Drivhus Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Drivhus Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Annonsørinnhold

Fire tips til deg som drømmer om drivhus

Drivhus Dette må du tenke på når du starter med drivhus.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Drivhus Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no