Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

En rekke planter overlever ikke ute i den norske vinteren, men de trives heller ikke i den tørre, varme stueluften. Løsningen er å plassere dem et kjølig sted hvor de ikke fryser.

Noen av oss har nok plass til plantebestanden i kjelleren. Andre har samlet seg så mange planter at kjellerhylla ikke strekker til. Da kan et drivhus være et egnet sted.

Tørt og beskyttet
Drivhuset trenger ikke være oppvarmet for at planter skal kunne overvintre der. Selv om temperaturen kan bli tøff også i et drivhus når vinterkulda setter inn, ligger forholdene bedre til rettefor planter i drivhuset enn utenfor.


Det frodige drivhuset: Rikt illustrert og med gode råd og forslag.

– Drivhuset er et tørt sted, regn og snø kommer ikke inn. Tørr jord fryser ikke like mye som våt jord. Det er også mer le i drivhuset. Vinden kjøler mye om vinteren og også her gir drivhuset ekstra beskyttelse. Dette kan vi forsterke enda mer ved å legge isolasjon rundt pottene, pakke inn greinene og legge enda et lag med isolasjon rundt hele planten, skriver Inger Palmstierna.

Hun er aktuell med Det frodige drivhuset, en rikholdig bok med flotte bilder til inspirasjon og forklaring. Boka er utgitt på forlaget Cappelen Damm i samarbeid med Det norske hageselskap.

Varmemagasin og isolasjon
Det er særlig røttene som er følsomme for frostskader, og planter i potter er ekstra utsatt. De har mindre jord til beskyttelse, og kan trenge en hjelpende hånd for å klare seg gjennom vinteren.

– Jorda fungerer som et stort varmemagasin. Det blir aldri like kaldt i jorda som i luften, selv om jorda fryser. Røtter i potter fryser raskere enn røtter i bakken, så pottene bør pakkes inn og isoleres, råder Palmstierna.

Planter har ulike tåleevner for kulde, og det er derfor forskjeller på hvordan de ulike plantene helst bør oppbevares gjennom vinteren. I boken har Palmstierna listet opp 30 lite herdige planter og hvordan de enkelte bør overvintres. Mens for eksempel laurbær bør stå lyst og ned mot 0 grader, bør fresia overvintres mørkt, men relativt varmt på rundt femten grader.

– De tøffeste plantene kan settes sammen i drivhuset og få nok beskyttelse med det. Neste skritt er å grave planterøttene ned i jorda i drivhusbedet, med eller uten potte, og dekke bakken med løv. Siden det er tørt inne i drivhuset isolerer løvet bra mot kulde. Tilsvarende beskyttelse gir vi hvis vi setter pottene tett ned i kartonger som fylles med isolerende mineralull, isoporbiter, halm, torv eller annet. Siden det er tørt i drivhuset går dette bra, mener Palmstierna.

Overvintring uten drivhus
Har du ikke rukket å ta inn alle plantene før høstfrosten, betyr ikke det nødvendigvis at alt håp er ute.

– Mange treaktige planter trenger litt frost og kan stå ute et par uker etter den første frosten, slik at de går i vinterhvile som de skal, sier Palmstierna.

Mangler du et egnet drivhus, kan kjelleren eller garasjen være et mulig overvintringssted. Det er også mulig å overvintre planter ute, men da helst under tak, hvor de står tørt og isolert fra isende vind. Sett pottene på isoporplater i en kasse for å unngå at kulden trekker opp i røttene, og pakk et isolerende lag rundt planten. Dette kan være isolasjonsmateriale, halm, tørt løv, gamle pledd eller andre ting du har for hånden. En annen mulighet er å grave plantepotta ned et sted i hagen eller i komposten.