Drivbenk kan være et godt alternativ til drivhus.
Drivbenk kan være et godt alternativ til drivhus. Bilde: Willab Garden

Slik dyrker du i drivbenk

Drivhus

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

– I dag er det ikke lenger vanlig med drivbenk. Det er synd siden den er et bra alternativ til drivhus på små, begrensede steder som en atriumshage eller kolonihage. Den koster ikke stort og den er lett å bygge selv, sier Inger Palmstierna som har skrevet boken Det frodige drivhuset.

En drivbenk, også kalt kaldbenk eller vekstbenk, er ganske enkelt en lav kasse i tre, uten bunn og med glass eller plast over.

Luftvolumet er lite, og dermed blir luften raskt varmet opp. Denne enkle innretningen gjør at du kan starte vekstsesongen flere uker tidligere.

Drivbenken er ypperlig til forkultivering og dyrking av en rekke planter, som for eksempel salat, spinat og reddik.

Du kan også bruke den til å forkultivere grønnsaker som bruker lang tid på å utvikle seg. Sommerblomster kan også gjerne forkultivers og herdes i drivbenken.


Drivhus og drivbenk: Nyttige hjelpemidler for den engasjerte hageeier.

Lag din egen drivbenk

Har du ingen drivbenk, er det bare å sette i gang å lage en. Drivbenker er enkle å lage selv ved hjelp av et gammelt vindu eller to.

Ønsker du å dyrke i drivbenken på våren, er det aller beste likevel om du allerede har en drivbenk og har startet forberedelsene om høsten.

Ved å legge rammen på plass om høsten og så fylle den med isolerende materiale som tørt løv eller mineralullsmatter, hindrer du telen i å gå for dypt i jorden.

Dermed kan du starte tidligere på våren.

Temperer jorda

Når våren er kommet og telen har gått ut av jorda, kan du begynne sesongens arbeid med drivhusbenken.

– Kjøp plantejord i sekker. La dem ligge inne og bli oppvarmet et par døgn, anbefaler Palmstierna.

Fjern det isolerende vinterlaget før du fyller drivbenken med den tempererte jorda. Jorda skal ikke gå helt opp, men bør stopp ti-femten centimeter fra kanten.

Fest på glasslokket, og la vårsola få varme opp jorda.

– Etter et par døgn kan du så planter som tåler kulde, slik som salat, reddiker og spinat, skriver Palmstierna.

Beskytt mot kulde og hete

Vårnettene er kjølige og for å bevare varmen i benken, bør du dekke den til om kvelden.

– Før ble det brukt sivmatter som ble rullet sammen om dagen. Vi kan dekke med filleryer, trepersienner, flere lag tykk fiberduk, gamle tepper eller spesielle isoleringsmatter dekket av plast. Det er viktig at de kan tørke etter regn, eller ikke bli våte, anbefaler Palmstierna.

På varme dager må du imidlertid passe på så det ikke blir for hett i benken. Varmen hjelper plantene opp til et visst punkt, men så blir heten for mye for dem. Derfor er det viktig å lufte drivbenken.

– Vi kan sette inn kiler av tre mellom rammen og vinduet. Åpningen varierer med hvor langt inn kilen settes, og på hvilket ledd vi bruker den, sier Palmstierna.

Når sommeren kan du fjerne glasslokket helt. Plantene kan enten få fortsette å vokse i drivbenken, eller du kan flytte dem over til mer egnede voksesteder i hagen.

Les mer om drivhus, veksthus og drivbenk

29. mars 2016
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drivhus Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus – Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste tips. 

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Veksthus i stua

Drivhus Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Drivhus Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Annonsørinnhold

Fire tips til deg som drømmer om drivhus

Drivhus Dette må du tenke på når du starter med drivhus.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Drivhus Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no