Getty Images
Getty Images

Slik får du den hittil beste sesongen i drivhuset

For å hjelpe deg med å lykkes i drivhuset, har vi samlet våre beste tips og triks til deg her. Les blant annet om den viktige ventilasjonen og hvorfor du bør plante i bøtter.

Sesongen for å få drivhuset i gang er straks her, med mindre du har holdt det gående hele vinteren. Et drivhus er den perfekte hobbyen for deg som liker å ha noe å fikle med akkurat når det passer deg. I tillegg til lønnsomheten dyrkingen av egne planter gir, så klart.

Finn frem hagespaden, hanskene og gjør deg klar til den beste sesongen i drivhuset hittil med tipsene våre i baklomma.

Automatiske vindusåpnere

God ventilasjon er viktig i drivhuset ditt. Få planter lever på temperaturer over 30 grader; blir det for varmt i drivhuset, trives skadedyrene og plantene kan dø.

En del planter har også vanskelig for å bli befruktet ved for høy temperatur, og kondens øker faren for sykdom.

Les også: Pryd uterommet med et blomstertårn

Det skal være mulig å åpne et vindu i ny og ne drivhuset. Hvis du vet at du skal reise mye vekk i tiden fremover eller ikke har mulighet til å åpne vinduene selv, kan du installere automatiske vindusåpnere.

De fungerer for eksempel via aggregater med voks som utvider seg i varmer. 

Ujevn temperaturforskjell

Hold en jevn temperatur i drivhuset ditt. Planter hater temperaturforskjeller som titt og ofte kan oppstå i drivhus. I løpet av en kald vinter bør du for eksempel løs-isolere med bobleplast eller gå til innkjøp av ferdige "gardiner" som beskytter både mot frost og høy varme.

Det finnes også utendørs termometere som du kan sette en minimumstemperatur på. En alarm vil dermed gå av når grensen nås.

Tyvstart dyrkingen

Med et drivhus kan du tyvstarte sesongen. Allerede i mars kan du starte dyrkingen av forskjellige avlinger. Sett gjerne vekstene på løse hyller eller plantebord som kan flyttes på. Dermed kan du flytte plantene innendørs hvis temperaturen i drivhuset plutselig faller.

Les også: Slik lykkes du med tulipaner

Plant i plastbøtter

Det er mer lønnsomt å plante i vaser fremfor direkte i løs jord. Blir en plante angrepet av skadedyr, er det enklere å få planten ut av drivhuset hvis den står for seg selv. Keramikkpotter er fine å se på, men tunge å håndtere og flytte på. Bruker heller såkalte murerspann i plast; de fungerer bedre til formålet.

Vær oppmerksom på at planter i vaser må ha mer vann enn planter i løs jord.

Vanning

Har du varme og vekst, trenger du bare å få vanningen i gang. Én enkelt tomatplante trenger opptil 8 liter vann om dager når den har voksende tomater.

Det er fint å bruke en vannkanne eller hageslangen, men er du borte fra tid til annen, bør du vurdere å investere i et automatisk vanningsanlegg. 

Det kan samtidig være smart med en beholder som blander vann og gjødsel i riktige forhold. 

Gjødsling må skje jevnlig

Varmen og det beskyttende laget av glass betyr at tilveksten i drivhuset skjer raskt, så planter i et drivhus trenger mer gjødsel enn utendørs.

Flere forsøk har samtidig vist at det er best hvis gjødselen tilsettes regelmessig - det vil si ofte, men i små porsjoner.

Bruk hønsemøkk og gress

Når du skal forberede vasene dine på planting, bør du legge 1/2 dl hønsemøkk i bunnen. Plant i vasen, og vent deretter cirka 3 uker. Så tilfører du flytende gjødsel i vannet etter bruksanvisningen på produktet. For en ekstra næringsrik jord, kan du fordele litt gress utover.

Les også: Bruk en trestubbe til blomsterpotte

Hold avstand mellom plantene

Ikke plant vekstene for tett på hverandre. De vil nemlig skygge for solen for hverandre, og hindre vekst. Det bør være cirka 40 cm mellom dem. Luft og lys mellom planter er vel så viktig i drivhuset som ellers utendørs.

Hold rent i drivhuset

For å unngå spredning - og utvikling - av plantesykdommer, skal alle vaser og selve drivhuset gjøres grundig rent minst én gang i året.

Bli kvitt skadedyr så fort du oppdager dem

Alle velkjente skadedyr bekjempes lettest med biologiske midler. Det må settes inn så fort du oppdager et angrep fra skadedyr.

Midlene får du kjøpt i hagekjeder med godt utvalg. Spør om hjelp, så får du den riktige med hjem. Bruk gjerne en lupe når du sjekker bladene.

Unngå snegler i drivhuset

Snegler stortrives i den fuktige drivhusvarmen. Lar du døren stå åpen, betyr det fri adgang for en sneglefamilie. Sjekk under vaser - det er der de gjerne bor. Spre sneglemiddel utover i drivhuset, så er du som regel sikret.

Skift ut jorden

Drivhusvekst er intensivt, så derfor kan det være en god idé å skifte ut jorden hvert år. Prøv eventuelt å bare skifte noe av den.

Plant i varm jord

Når temperaturen i jorden i drivhuset er 18 grader eller oppover, er du klar til å plante. Termometeret fåes kjøpt på et hagesenter.

De 5 beste å dyrke

Velg gjerne sorter som er beregnet til dyrkning i drivhus.

1. Tomater

En sort som for eksempel Gemini fungerer godt i drivhus, men det finnes mange å velge mellom helt etter smak og farge. En tomatplante kan bære helt opp til 175 av de små cherry-tomatene som er blitt veldig populære. 

Tomater er som oftest selvbefruktende, men de er ikke avhengige av at det finnes andre sorter i nærheten. Det er vinden og insekter som befrukter dem. Har du ikke insekter i drivhuset ditt, kan du riste planten litt når den blomstrer.

Hvis planten mister blomster, skyldes det mest sannsynlig for høy temperatur. Tomater trives best i 20-25 grader.

2. Agurk

Sår du agurk i mars, kan du nyte sprøe agurker i juni. Agurk krever mye vann, men det er kort tid mellom blomstring til høsting - cirka 4-5 uker. Én plante gir cirka 15 store agurker.

Agurk trenger mer sol enn tomater, så la dem vokse i sydsiden av drivhuset ditt.

Etter første høsting kan agurken ta en pause før den setter blomster igjen. Høst derfor de første agurkene litt før de er fullmodne og oppbevar dem i kjøleskapets grønnsaksskuff. Der holder de seg lenge.

A photo posted by Justine (@justine.aries) on


3. Paprika

Paprika er søte og morsomme å dyrke. De krever lite pleie, og gir cirka 5 store paprika per plante. Gi dem en bambuspinne å støtte seg på, og husk at de er veldig følsomme; blir de angrepet av skadedyr, bør du få dem ut av drivhuset med én gang.

4. Chili

Chili vil også gjerne ha støtte av en bambuspinne, og trives best ved 20 grader døgnet rundt. Chili kan ikke tørke ut, men vil heller ikke drukne i vann. Klem gjerne sammen toppen av planten, slik at den blir tett og fin.

5. Krydderurter

Basilikum, sitrongress, sitronmelisse og persille stortrives i drivhus. Om sommeren kan man flytte urtene ut i det fri og plante melon inne istedet. De dyrkes akkurat som agurker, men de trenger derimot litt hjelp til pollineringen.

Les flere artikler om bygging og dyrking i drivhus

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

16. mars 2018
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Slik blir drivhuset en suksess

Drømmer du om et drivhus? Her får du gartnerens beste tips og råd!

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle...

Drivhus for all slags vær

Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker som vi forbinder med sydligere strøk på kloden.

La fantasien blomstre i drivhuset

Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle...

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.