Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

Hvis du har prøvd i noen år å dyrke for eksempel tomat og agurk på friland, har du neppe noen problemer med å forstå hvorfor mange nordmenn ønsker seg drivhus i hagen. For den norske sommersesongen er både kort og til tider lunefull – og det er slett ikke hver sommer at tomatene rekker å bli modne på friland

 

De fleste kjøper bare ett drivhus, men avhengig av hva du skal dyrke er det også de som kjøper to. Kjøper man to drivhus er det ene drivhuset ofte en enklere og rimeligere modell, som for eksempel drivhusmodellen fra Grønt Fokus, som heter Bruka.

Du kan dyrke mer

Den åpenbare fordelen med et drivhus er at det blir bedre vekstvilkår for plantene, som kan vokse raskere og bli større. Med et drivhus kan du dyrke eksotiske planter du ellers bare har sett i sydligere strøk, som sitroner, oliven og vindruer.

Og siden sommerværet som nevnt ikke alltid er like pålitelig her til lands, bruker mange også drivhuset som et eget oppholdsrom i hagen. Under glasstaket kan du føle at du sitter ute i hagen – uten å måtte ha på lue og votter i juli.

Siden 1992 har sørlandsbedriften Grønt Fokus gjort sommeren lengre gjennom å tilby sine kunder drivhus og hagestuer tilpasset barske norske værforhold. Produktene kan du bestille direkte i nettbutikken og få levert hjem til deg – eller du kan besøke en av de fire butikkene som ligger i Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen.  

 

I tillegg til kjøp av selve drivhuset, må du regne med både jobb og utgifter til grunnarbeidet. I dette Odla Drivhus har eierne gjort en smart løsning med å legge stein på gulvet. Det både ser pent ut og er praktisk for bruken av drivhuset.

Hva koster et drivhus?

Som med alt annet kommer det an på hva du ønsker deg. Et lite, enkelt dyrkningsdrivhus kan du få fra rundt 5000 kroner, avhengig av hvor mye utstyr, hyller og så videre du vil putte inn i drivhuset.

Men det finnes også elegante orangerier med god plass og meget solid utførelse – til 100.000 kroner og mer.

Hele utvalget av drivhus hos Grønt Fokus kan du se her.

 

Velg større enn du tror 

De fleste som skaffer seg drivhus oppdager fort at de bruker drivhuset mer enn de kanskje hadde trodd på forhånd. Derfor er det lurt å velge et drivhus som er stort nok til å fylle alle dine behov. For selv om du på forhånd tror at det er nok med et lite drivhus på kanskje 5 til 10 m2, vil du raskt oppdage at et drivhus på 20 m2 absolutt ikke er for stort.

Skriv ned alt du vil ha i ditt drivhus. Dyrkningskasse, bord, stoler, hyller, jord, heller og så videre. Kanskje du til og med vil ha en sofagruppe i drivhuset? Tenk godt gjennom på forhånd for å få en pekepinn på hvor stort drivhus du trenger.

 

 Oasen Junior Orangeri 11,4 m2 er et eksklusivt og robust drivhus for deg som ønsker å kombinere dyrking med å skape et hyggelig miljø med hagemøbler og planter i og rundt drivhuset.

Og en ting er plassen på bakken – takhøyden er også veldig viktig for utnyttelsen av et drivhus. Når tomatplantene strekker seg mot himmelen, trenger du at det er høyt under taket. Og for ikke å snakke om hvis du ønsker å dyrke druer!

 Frittstående drivhus under 50 m2 krever vanligvis ikke byggesøknad, så fremt mønehøyden er under 4 meter. Men vær obs på at det kan være reguleringer i ditt område du må ta hensyn til – for eksempel når det gjelder utnyttelsesgrad av tomt. Det kreves også byggesøknad og samtykke fra naboene dersom du skal bygge nærmere enn 1 meter fra tomtegrensen.

 

 

Kanskje en veggmodell?

 Hvor stort drivhus du kan ha, avhenger naturligvis ikke bare av drømmene dine og økonomien, men også av hvor god plass det er i hagen. Et drivhus som skal brukes til å dyrke i, bør plasseres slik at det får mange soltimer. Hvor mye plass har du tilgjengelig som oppfyller disse kravene?

Har du liten tomt, kan et drivhus i veggmodell være den beste løsningen. Odla Veggdrivhus finnes i ulike størrelser og materialer.


Et tips hvis du har liten hage er å velge en veggmodell – da får du et drivhus med god plass til å dyrke samtidig som det ikke tar opp for mye plass i hagen.

 

Glass eller plast?

Skal du kun bruke drivhuset til dyrking, og ikke er så opptatt av det estetiske, kan det være en idé å vurdere et drivhus med isolerplast i stedet for glass.

Med et plastdrivhus får du jevnere temperatur i drivhuset, og det er ikke så mye lysinnslipp som i et glassdrivhus. Det er også et lett og sterkt drivhus. Men det er ikke like pent å se på som glass, og det er heller ikke like lett å rengjøre.

 
Hvis du kun ønsker å bruke drivhuset til dyrking, man isolerplast være et godt valg.

Velger du bare en solid nok modell, kan du ha drivhus nær sagt hvor som helst i Norge. Og det er jo nettopp på de værharde stedene i Norge det er størst poeng med drivhus – for å kunne dyrke uten at plantene blir ødelagt av vind og sjøsprøyt. For eksempel på Træna ytterst på Helgelandskysten blir flere av drivhusene til de hageglade øyværingene bardunert med jekkestropper om vinteren!

 

Liker ikke vind

Et lite og spinkelt drivhus tåler ikke sterk vind, og blir derfor som regel en dårlig investering selv om innkjøpsprisen ikke var så høy. Velger du i stedet et drivhus av god og solid kvalitet, kan du ha glede av det i mange år, sommer som vinter. Mange bruker drivhuset som hagestue også om vinteren, tenner lys og koser seg for eksempel på nyttårsaften mens de ser på rakettene.

 
Sett deg i godstolen og nyt utelivet, i drivhuset!


Hvis du kun ønsker å bruke drivhuset til dyrking, man isolerplast være et godt valg. 

 

15. mars 2018
Mer om Drivhus

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Veksthus i stua

Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Drivhus for all slags vær

Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestu...

Drivhus i hagen

Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle drivhuslivet. 

Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

Drivhus med sjel

Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Overvintring i drivhus

Drivhuset kan være egnet for overvintring av planter bare du legger forholdene til rette.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.