Det er midten av april og hagen holder på å våkne til liv. Epletrærne skal klippes og drivhuset begynner å fylles opp med planter.
Det er midten av april og hagen holder på å våkne til liv. Epletrærne skal klippes og drivhuset begynner å fylles opp med planter. Bilde: Cecilia Nordstrand

"Vi bygde drivhuset selv"

Drivhus

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de gamle vinduene.

Med utsikt over åker og eng og til det gamle sagbruket ligger en eplehage med gamle røtter.

Hit flyttet Anders og Anine for snart ti år siden. Begge lengtet etter å renovere, og ta vare på gamle hus.

Og når man har en tomt som består av en stor eplehage ja da må man bare bygge et drivhus på eiendommen.

−Drivhuset har vi bygget sammen fra grunnen av og ved gjenbruk av gamle vinduer, forteller Anine. Min mor kjøpte dem for å bygge om sitt eget drivhus men innså at hun ikke orket å ta fatt på oppgaven. Så vi tok vare på dem.

Å sette i stand de gamle vinduene slik at de kunne tåle vær og vind igjen var ikke noe problem for Anine. Hun er utdannet vindusrenovatør og utfører oppdrag blant annet for kommunen gjennom sitt eget firma, Hillens kultursnekkeri.

Firmaet driver hun på en gård. Her arbeider hun også med dekorasjonsmaleri og spesialsnekring.

Les også:

Få suksess med drivhus

Drømmer du om å forlenge hagesesongen med ditt eget drivhus? Her får du gartnerens proffe råd til hva du bør tenke på før du går i gang, og hvordan...

−Vi ville bygge et drivhus med en landlig og gammeldags sjarm. For å få inspirasjon så vi på de engelske drivhusene. Vårt drivhus er basert på modeller fra blant annet Hartley Botanics.

Tre år tok det å bygge drivhuset fordi paret ikke ville forhaste seg. Første sommeren bygde de grunnmuren. Sommeren deretter fikset Anine vinduene. Gamle deler i trerammene ble byttet ut og alle vinduene ble malt om i samme farge.

Den tredje sommeren monterte Anders og Anine alle delene til drivhuset.

Utenfor drivhuset ligger hagelandskapet. Her dyrkes poter, løk, rødbeter, og gulrøtter. I sommerhalvåret er paret nesten selvforsynt når det gjelder grønnsaker.

Drivhuset brukes mest i den lyse årstid fra tidlig vår i mars og til frøsåing i mai, og til stiklinger og dyrking av pelargonier. Om vinteren står drivhuset tomt. Det er bygget for å dyrke grønnsaker og blomster i sommerhalvåret.

−Vi begynner å flytte ut tomatene på dagtid allerede i april og kan høste inn tomater helt frem til oktober, sier Anine.

Les også:

Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

I bed dyrkes tomater og agurk. Chilli og paprika trives best i krukker. Hvert år blir det også en del eksperimenter. I år skal de prøve seg på soyabønner og sukkererter.

Om drivhuset:


Her bor: Anine og Anders med sin sønn, Vikrant på seks år. Pluss kattene Nisse og Doris! Anine er utdannet bygningsvernskonsulent og Anders arbeider som selger på Ericsson.

Hvor: I en gul trevilla fra 1800-tallet i Näsviken utenfor Hudiksvall. Drivhuset ble plassert på den delen av tomten der det er flest soltimer inntil syrinhekken.

Om drivhuset: Grunnmuren er bygget av gammel murstein og gamle vinduer fra Wij hager, som er kittet om med linoljekitt. Kuløren er en blanding av ulike deler olivengrønt og hvitt.

Les også:

Velg riktig drivhus for deg

Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for...

Ble bygget fordi: Å kunne dyrke og så frø til varmekrevende planter. For å ha et lysthus på våren og for at det var en kreativ prosess å få det bygget.

Et drivhus må ha en sitteplass. For å lese en inspirerende hagebok eller bare for å ha en stund for seg selv, for å nyte synet av alle plantene.

Årets første lunsj utendørs. Nybakte vaniljeboller og en kopp kaffe i hagen. Herlig!

Vann er installert i drivhuset. Det er nesten et "must".

Den lille hyllen inneholder frø som skal ned i jorden så fort snøen forsvinner. Sakser og alt man trenger av småting når man holder på i hagen plasseres her.

Den fine gamle vedovnen varmer godt i drivhuset tidlig om våren og sent på høsten.

Drivhuset har Anine og Anders bygget helt selv, det har tatt tre år, men så har da også resultatet blitt riktig så fint.

Den ene langveggen i drivhuset er satt opp av en mur. Øvrige vegger består av gamle vinduer som Anine har renovert etter alle kunstens regler.

3. april 2013
Mer om Drivhus
Annonsørinnhold

Velg riktig drivhus for deg

Drivhus Drømmer du om å skaffe deg drivhus? Det er en investering du ikke kommer til å angre på. Men tenk nøye gjennom hvilket drivhus som passer best for deg først.

11 vekster du kan dyrke i drivhus

Drivhus Et drivhus er det perfekte stedet for planter som krever ekstra varme på våre breddegrader. Her er vekstene som gir suksess i ditt glasshus.

Få drivhuset klart til sesongen - her er hvordan du kommer i gang

Drivhus I kriker og kroker sitter midd og andre små dyr og venter på at du skal plante livrettene deres.

Slik lykkes du med drivhus

Drivhus – Hver vår kribler jeg etter å sette i gang, sier Torill Nilsen fra Fredrikstad. Hun har ti års erfaring med drivhus i hagen - her får du hennes beste tips. 

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Drivhus Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

Annonsørinnhold

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Drivhus Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Veksthus i stua

Drivhus Måk vinteren ut av hodet med enkle veksthus inne. Millioner av ivrige frø i poser og esker venter på å ristes våkne til våryr spiring av sommerhungrige...

Drivhus av gamle vinduer

Drivhus Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

Drivhus for all slags vær

Drivhus Et drivhus er et ypperlig alternativ dersom du vil dyrke fram skjøre vekster eller sikre vinterforsyningen av grønnsaker. Det kan også bli en fin utestue.

Drivhus i hagen

Drivhus Å dyrke egne vekster i et drivhus er spennende og lærerikt. Tidlig start om våren og lang høst i et drivhus gjør det mulig å dyrke frukt og grønnsaker...

La fantasien blomstre i drivhuset

Drivhus Gjør noe ekstra ut av drivhuset ditt i år – slipp både plantene og fantasien løs! Her er tre enkle og morsomme prosjekter til deg som vil forgylle...

Annonsørinnhold

Fire tips til deg som drømmer om drivhus

Drivhus Dette må du tenke på når du starter med drivhus.

Drivhus med sjel

Drivhus Gamle vinduer og god hjelp av snekkerkyndig samboer og nærmeste familie ga Heidi drivhuset hun drømte om.

Drivhusbenk av gamle vinduer

Drivhus Et gammelt vindu, noen plankebiterog et par hengsler. Enklere kan drivhusbenken neppe bli.