Blomster som tåler kulde
Stemorblomster, juleroser og påskeliljer er eksempler på blomster som tåler litt kulde. Bilde: OBP og iStockphoto

Disse blomstene tåler kulde

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Klør det i fingrene etter å komme i gang med hagearbeidet, etter en lang vinter? Du kan som smått begynne nå, men vær obs på at det fortsatt er kaldt om natta. 

Plant vårblomster i krukker

Planter du vårblomstene i krukker, er de lette å flytte på. Det er en fordel å velge krukker eller underlag med hjul, så kan du trille krukkene i le om ruskeværet kommer. 

Når du kjøper blomster til vårkrukken er det viktigste, uansett plantetype, at du spør om planten er herdet. Det vil si tilvent kaldt klima. Uansett er det lurt å gradvis sette planten ut, begynn gjerne på milde dager og netter. 

Alle blomstene vi nevner her tåler noen nattlige kuldegrader, men jordklumpen i potten bør ikke utsettes for langvarige eller dype kuldeperioder, slik at også jordklumpen i potta også fryser. Et godt tips er å potte om i en større potte, som gir mer jordvolum.

Ved ekstra kalde netter eller kuldeperioder kan krukken bæres inn eller settes mot en lunere vegg. Du kan også dekke med et gammel håndlkle.

Husk å vanne

Det er lett å glemme at vårens blomster også forbruker vann. Det er viktig å ikke drukne plantene, men ikke sjelden glemmer vi fordi mennesker synes det er kjølig ute. 

Tips til blomster som tåler litt kulde

Stemor

Temperaturen om våren er skiftende, men stemorsplantene tåler til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så du må vanne jevnlig.

Mester Grønn tipser om å legge litt langtidsgjødsel i krukkene, så blomstrer de kanskje helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

Foto: OBP

Påskeliljer

Narciss, eller påskeliljer som de fleste kaller dem, er veldig populære på våren. Disse er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og de tåler noen kuldegrader. 

Det fine med påskeliljen er at de robuste løkene trives godt både i sol og skygge. Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken forsvinner kan de plantes ut.

Foto: OBP

Tusenfryd

Tusenfryd er en liten, yndig flerårig plante som kan passe fint i krukker. Det er enkel plante som ikke trenger mye stell, men hvis du omplanter og deler planten årlig, vil du få en mer frodig og herdig plante.

Tusenfryd er mye tøffere enn hva den kan gi uttrykk for. Foto: OBP

Juleroser

Hvis du kjøpte juleroser (helleborus) tidligere i vinter kan disse nå settes ut i krukker på trappen eller terrassen. Ifølge Mestergrønn tåler den å bli satt ut selv om det er 5-6 minusgrader.

Ranunkler

Ranunkel finnes i fantastiske farger og imponerer med sine ette lag med kronblader. Den tåler helt fint litt frost.

Kilder: Opplysningskontoret for blomster og planter og Mester Grønn.

19. mars 2018
Mer om Dyrking og planting

Slik dyrker du jordskokk

Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.

ANNONSØRINNHOLD

Tips til dyrking i drivhus

Rebecca Strömblad fra Willab Garden forteller deg hvordan du enkelt skal komme i gang med dyrkingen i drivhuset og hva det er viktig å huske på.

Disse staudene egner seg best til buketter

Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.

Slik får du plantene til å overvintre inne

Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen. 

Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Derfor er natron et vidundermiddel for hagen

Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Slik dyrker du din egen hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.

Hvorfor blir bladene på plantene mine gule?

Gule blader på planter er et vanlig symptom på at planten er syk, men det finnes faktisk en måte for å komme problemet til livs. 

Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...

 Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind.
Annonsørinnhold

Dyrk sunn mat i eget drivhus

Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.

Dyrk egne poteter på terrassen

Det er superenkelt å dyrke egne poteter på terrassen. Alt du trenger er en potetpotte og rikelig med vann.

Ny hage på gammel tomt

I en over 80 år gammel hage i Olden i Nordfjord, er det skapt et frodig uterom med nye planter. Kun blodbøken fra 30-tallet fikk lov å bli igjen i den...