Vi i villas 10 epletrebud

Hvordan få en sunn, miljøvennlig eplehage med fantastiske epler? Vel, du kan jo begynne med disse 10 gode tipsene!

Epledyrking og stell av epletrær er ingen spøk. Frost, skadedyr, epleskurv og liknende har ødelagt nattesøvnen til mang en hageeier.

Men med Vi i Villas ti epletrebud får du eksperttips, råd og alt du trenger å vite om trær, eplesorter, beskjæring, vekstforhold, skadedyrbekjempelse og mer til!

Se også: Plant epletre i høst! 

Vi skal riktignok ikke påberope oss å vite absolutt alt om epletrær, men vi skal være så eplekjekke å påstå at disse ti rådene oppsummerer det viktigste du bør vite for å kunne få sunne, friske epletrær.

Så klikk deg ned til det budet som er mest relevant for deg, eller les deg gjennom hele artikkelen i ro mak. 

De 10 epletrebud 

1. Plant robuste epletrær

2. Tynn ut treet

3. Fjern eller komposter visne blader

4. Luk rundt epletreet

5. Skjær av visne greiner

6. Sørg for mye sol

7. Ha insektsvennlige blomster i hagen

8. Ikke gjødsle for mye

9. Allier deg med fuglene

10. Hold maurene unna 

For å hjelpe oss med denne saken har vi pratet med Maren Korsgaard, ekspert i økologisk fruktavl ved Pometet – en dansk universitetsfrukthage og eple-genbank i Taastrup. Korsgaard er forsker, forfatter, bidrar til med stell av Pometets 750 forskjellige epletrær (!), og driver dessuten en epleplantasje med mannen sin. 

1. Plant robuste trær

Man kommer langt ved å velge en tresort som tåler mye, og som ikke er så utsatt for sykdommer og skadedyr. Her er noe å være oppmerksom på.

– Elstar, en krysning mellom den danske eplesorten Ingrid Marie og det amerikanske Golden Delicious, er et smakfullt eple mange kjøper i butikken. Men det er ikke dermed sagt at dette er lett å plante i hagen. For eksempel får Elstar lett epleskurv hvis det regner mye, sier Korsgaard.

– Derimot er Aroma-epletrær skikkelig robuste. Man kan få problemer med disse og, men ikke i samme omfang som Elstar. Så hvis du velger Aroma-epletrær er mye gjort bare ved det, forklarer Korsgaard.  

Skurv er en vanlig sykdom hos epler. (Foto: Pixabay)

60 robuste eplesorter

Det finnes selvfølgelig også andre trær som tåler mye. Pometet har, med Korsgaard på forfatterlista, gitt ut en katalog som lister opp 60 eplesorter og deres smak, størrelse og øvrige egenskaper, og den kan du laste ned her:

Ikke stol på «resistente» epler

Alle epler er i prinsippet utsatt for skurv, en soppsykdom som gir svarte flekker og ”sår” på skallet. Dermed kan det være fristende å velge en eplesort som markedsføres som ”resistente mot skurv”, men dette er ikke musikk i epleekspertens ører.

– Det kom noen skurvresistente epler på markedet for ca 20 år siden, og der og da virket det som en god idé. Men så lærte man at resistensen ikke varte mer enn et år eller to. For skurv er en organisme som utvikler seg raskt, så den finner nye smitteveier, forklarer Korsgaard.

Les også: Hold frukttrærne sunne 

2. Tynn ut trærne, beskjær grenene

Nøkkelen til sunne epletrær er å beskjæring og vedlikehold. (Foto Getty) 

En strategi for å forebygge angrep fra skurvsopp og beslektede sykdommer, er å gi soppen dårligere vekstvilkår. Det kan du gjøre ved å tynne ut trærne og beskjære grenene.  

– Med dette kommer sol og luft bedre til, så treet tørker raskere. Det gjør det vanskeligere for soppen å overleve, forteller Korsgaard.

Les her hvordan du beskjærer epletreet ditt.

3. Fjern eller komposter visne blader

Blader og annet plantemateriale/rusk fra treet er god gjødning. Men dette materialet er gjerne fuktig, og en yngleplass for bakterier, så du vil ikke ha for mye av det gode.

– Du vil helst ikke ha masse visne blader liggende under treet, verken på våren eller høsten. Så du kan godt fjerne bladene, eller klippe gresset under treet på høsten. Når de visne bladene er klippet opp, brytes de ned raskere, og dette minker sjansene for spredning av sykdommer, fortsetter hortonomen. 

4. Luk rundt treet

Store epleplantasjer har gjerne bar jord rundt trestammene (Foto: Pixabay) 

Hvis du er interessert i epletreets beste, skal du la det slippe stå med gress langt oppover stammen. Det skal tvert om være ganske bar bakke rundt treet. Du kan gjerne la det være et kvadratmeter stort felt med bar jord rundt stammen, særlig de første fem årene. Med dette får treet god tilgang til næring, og beskyttes mot blant annet mus.

– Høyt gress er god beskyttelse mot mus og andre gnagere, fordi de kan gjemme seg i det, og få ro og mak til å spise på treets røtter. Videre gjør et stykke bar jord rundt stammen at treet slipper å konkurrere med andre vekster om vann og næring, fortsetter epleeksperten. 

5. Skjær av visne grener

På høsten bør du beskjære treet fortløpende og kappe av visne grener. Dette forbereder treet til neste sesong.

– Skjær bort alt som er vissent! Og kapp det gjerne et stykke inn mot det friske, så du er sikker på å få bort alt som kan være smittsomt. På våren kan du også sjekke hvordan de nye bladene ser ut. Hvis de er hvite og melete, er treet angrepet av meldugg. Og meldugg kan du holde i sjakk hvis du er flink til å skjære bort de første angrepene.

6. Sørg for sol

Her henger eplene litt for tett. (Foto: Getty Images) 

– Solen er en viktig faktor for kvaliteten på eplene. Treet trenger ikke stå i direkte sol hele dagen, men bør absolutt få mange timer sollys i løpet av døgnet. Epletrær blomstrer riktignok også selv om de står mye i skyggen, men slike trær gir som regel færre og mindre smakfulle epler.

– Og hvis et tre har masse epler, så bør det også tynnes ut mellom fruktene. Ideelt sett skal det være minst en håndbredde mellom fruktene. Med dette får alle eplene den utvikling og smak det skal ha. Det er egentlig ganske logisk. Du får jo mer smak hvis treet fordeler næring til 100 epler enn til 200 epler. 

7. Ha insektsvennlige blomster i hagen

Som ekspert på økologisk fruktavl er Korsgaard ingen tilhenger av sprøytemidler eller kjemikalier. Hun sverger heller til mer naturlige metoder for å forebygge skadedyr og sykdommer.

– Pass på å ha blomster i hagen som insektene liker. Det bør være blomster der man tydelig kan se støvbærerne. Ikke georginer, for eksempel, der ser man bare kronbladene. Men solsikker derimot er fylt med pollen som tiltrekker seg nyttige insekter som marihøner, gulløyer og blomsterfluer, som alle er avhengige av pollen og nektar. Disse insektene legger i sin tur egg, og larvene spiser også masse bladlus

8. Ikke gjødsle for mye

Videre advarer epletreeksperten mot å overgjødsle epletrærne. Det kan i verste fall virke mot sin hensikt, og tiltrekke skadedyr som bladlus. 

– Et ungt tre har godt av litt næring i starten. Man kan ha på kompost når man planter det og kanskje spe på litt en gang i året, men ikke noe mer. Et gammelt tre mister jo blader, grener og frukt, som faller ned og blir til gjødning. Sånn sett er trærne flinke til å resirkulere seg selv. 

– En utfordring med gjødning er at det ikke bare er treet som utnytter seg av næringen. Bladlus sikter seg også inn på gjødslede planter, fordi de er ute etter nitrogen og proteiner. Og nettopp det får de masse av i trær som strutter av nitrogengjødsel. 

9. Allier deg med fuglene

– Sett opp fuglekasse, fuglebad og liknende i hagen. Dette tiltrekker fugler, men får dem til å oppholde seg andre steder enn i treet. Men de vil fortsatt hjelpe deg med å bli kvitt larvene som går etter eplene. 

10. Hold maurene unna

Bladlus er epletrærnes skrekk. For bladlusa suger ikke bare saft fra bladene, den har også har en hemmelig alliert i maurene, som du derfor bør holde unna epletrærne. 

– Bladlusa tar bare proteinet fra plantene, og skiller ut honningdugg, et sukkerholdig næringsstoff maurene elsker. Så maurene spiser ikke bladlusa, snarere tvert i mot. De beskytter dem for å nyttegjøre seg av honningduggen. Så hvis du ser maur marsjere opp trestammen, har du problemer. Men ved å sette en stripe med dobbeltsidig tape nederst på stammen, hindrer du maurene å komme opp. Dermed mister bladlusa vergen sin, og blir et lettere bytte for andre rovdyr. 

Les mer:

For mer lesestoff om sunne og miljøvennlige epletrær, kan du forøvrige sjekke ut disse (danske) titlene:

Vil du ha flere nyttige tips og triks? Abonner på vårt nyhetsbrev!