Så frø innendørs
Du kan fint så frøene innendørs nå i mars. Bilde: Getty Images

Derfor bør du så frø innendørs nå

Kan du ikke vente med å komme i gang med hagesesongen? Du kan starte allerede nå med å så frø innendørs.

Det å kunne følge med på prosessen fra frø til ferdig plante, og til slutt kunne høste spiselige vekster, er veldig spennende både for barn og voksne.

Hva skal du så?

Har du aldri prøvd å så før, så salat. Det er nesten umulig å mislykkes med. Plukksalat kan høstes fra fire uker etter såing, så hvis du sår jevnlig har du alltid fersk salat.

Spinat spirer også villig og er et greit nybegynnerprosjekt. Urter er også enkle å så, for eksempel oregano, timian, koriander, salvie og basilikum er lette å få til. 

Tips: Har du en pakke tørre erter i kjøkkenskuffen? Legg dem i vann over natten og så dem i en potte med jord i vinduskarmen dagen etter. Etter 10 til 14 dager kan du høste knasende sprø erteskudd som passer supert i salaten.

Utstyr du trenger når du skal så

  • Såjord: Dette er jord som er svakt gjødslet og med lett konsistens, den er ofte iblandet enten sand eller perlite (en vulkansk bergart). Såjorden er laget spesielt med tanke på å gi god drenering og godt opptak av fuktighet for små, sarte spirer.
  • Potter/såbrett: Små plastpotter, jordbær­kurver eller melkekartonger fungerer bra. Ta det du har, det er ikke nødvendig å kjøpe masse nytt.
  • Minidrivhus: Nysådde frø bør dekkes til inntil de spirer. En tom drueboks funker for eksempel supert som minidrivhus. Du kan også legge litt plastfolie over brett/potter.
  • Merkelapper/-pinner: Sår du flere sorter, er det lett å gå i surr. Ta gjerne også vare på frøposene sånn at du kan registrere hvilke sorter du lyktes best med.

Husk vekstlys

Sår du frøene før april måned må du bruke ekstra vekstlys for at plantene skal utvikle seg optimalt til det er på tide å plante dem ut.

Vekstlys er nødvendig før april. Foto: Spirea.no

Fra april måned kan du så frøene og sette potter/brett i vinduskarmen, da er det lys nok til at de vil klare seg uten vekstlys.

6. mars 2019
Mer om Dyrking og planting

Slik dyrker du jordskokk

Å dyrke jordskokk er enkelt. Du putter knollene i jorda om våren. Utover høsten og vinteren kan du høste kilovis med jordskokk.

ANNONSØRINNHOLD

Tips til dyrking i drivhus

Rebecca Strömblad fra Willab Garden forteller deg hvordan du enkelt skal komme i gang med dyrkingen i drivhuset og hva det er viktig å huske på.

Disse staudene egner seg best til buketter

Her får du full oversikt over hvilke stauder som egner seg som snittblomster og hvordan du får buketten til å vare lengst mulig.

Slik får du plantene til å overvintre inne

Sommeren er over, og det haster å flytte inn planter som skal overvintre. Disse tipsene guider deg til vinterlagringen. 

Tid for å samle frø fra hagen

Har du en plante i hagen du gjerne vil ha noen flere av? Da kan du samle frø fra planten og så selv! Her forklarer vi litt om hvordan du høster fra...

Derfor bør du ikke beskjære trær og busker når det regner

Du kan helt fint beskjære busker og trær på høsten, men du må gjøre det når det er tørt i været.

Derfor er natron et vidundermiddel for hagen

Vink farvel til kålormer og kompostlukt, og ønsk spirende blomster og frodig jord velkommen. Vi viser deg hvorfor hagen din elsker natron.

Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

Slik dyrker du din egen hvitløk

Hvitløk (Allium sativum) er en løk alle har et forhold til. Her får du vite hvordan du dyrker din egen hvitløk.

Hvorfor blir bladene på plantene mine gule?

Gule blader på planter er et vanlig symptom på at planten er syk, men det finnes faktisk en måte for å komme problemet til livs. 

Tid for vårdugnad i hagen

Begynner det å bli vår i hagen din? Det er litt for tidlig å plante ut sommer­blomster og grønnsaker ennå – men mange andre arbeidsoppgaver du kan...

 Med et Oasen Junior Orangeri kan du skape din egen oase i hagen – uansett vær og vind.
Annonsørinnhold

Dyrk sunn mat i eget drivhus

Ingenting smaker så godt som søte, røde tomater eller knasende sprø agurker du plukker rett fra busken. Med eget drivhus kan du dyrke nesten hva du vil.

Disse blomstene tåler kulde

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Smart triks for å plante løk

Er du lei av merkepinner? Få oversikt over blomsterbedet med dette lure knepet! 

Ny hage på gammel tomt

I en over 80 år gammel hage i Olden i Nordfjord, er det skapt et frodig uterom med nye planter. Kun blodbøken fra 30-tallet fikk lov å bli igjen i den...